Update

De markt voor tuinbouwtechniek blijft groeien

19 januari 2021 17:01

We verwachten dat de markt voor kassenbouw- en installatiebedrijven de komende vijf jaar wereldwijd gemiddeld 6% groeit. Het oppervlak met bedekte teelt (teelt onder glas of plastic) breidt waarschijnlijk uit. En er wordt in meer uitrusting geïnvesteerd bij de bestaande bedrijven.

Meteen de diepte in? Lees het volledige rapport ‘Een goed klimaat voor tuinbouwtechniek’.
Close-up tuinder houdt tablet vast tussen gewassen

Het oppervlak met bedekte teelt groeit

Het oppervlak met bedekte teelt groeit steeds meer. Winkels willen veilig en schoon voedsel aanbieden. De consument kiest vaker voor lokaal product. En de middenklasse besteedt meer geld aan betere kwaliteit. Produceren in kassen speelt in op deze behoefte. Het oppervlak met low-tech kassen (met plastic bedekking) groeit hierdoor jaarlijks met 4%. En het oppervlak met high-tech kassen (met glazen daken) met 7%. Maar daar is wel een investering voor nodig. In figuur 1 zie je globaal wat de totale investeringen per vierkante meter glas zijn wanneer je een techniek toevoegt aan je kas. Je leest de figuur van onder naar boven.

Beschermde teelt: meer technieken en investeringen

Naast het oppervlak met bedekte teelt groeit ook het aantal gebruikte technieken binnen de kas. Ondernemers investeren in betere uitrusting om de kwaliteit en productie te verhogen. Maar ook voor een efficiëntere manier van werken, meer stabiliteit of energiebesparing. Hierdoor hebben bedrijven met bedekte teelt (low-tech of high-tech, plastic of glas) allemaal andere investeringen nodig. Sommige verschillen worden ook veroorzaakt door de wet of door het klimaat waarin wordt gebouwd. Maar in zowel low-tech als high-tech kassen stijgt het gemiddelde investeringsbedrag per vierkante meter steeds verder.

Nieuwe technologieën komen snel

Bestaande technieken worden verder aangepast en verbeterd. Maar wereldwijd ontstaan er ook veel technologieën. De komende jaren gebruiken glastuinders steeds meer Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie), robotisering, drones, cameratechnieken, virtual en augmented reality. Nu zien we al belichting, automatisering en digitalisering in de high-tech kassen. Dankzij deze ontwikkelingen groeit de markt voor tuinbouwtoeleveranciers.

Nieuwe uitdagingen voor tuinbouwleveranciers

Alle bestaande en nieuwe technieken moeten op de juiste manier worden gebruikt binnen de tuinbouw. Voor leveranciers is het vooral een uitdaging om ervoor te zorgen dat alle techniek goed op elkaar is afgestemd. Een andere uitdaging voor tuinbouwtoeleveranciers is omgaan met opdrachtgevers in binnen- en buitenland, met grote en kleine bedrijven en met de wet- en regelgeving in verschillende landen.

Voorwaarde voor de toekomst van tuinbouwsector

Om ook in de toekomst te blijven groeien, moeten toeleveranciers in ieder geval voldoen aan deze voorwaarden:

    De toeleverancier moet blijven investeren in onderzoek en ontwikkeling. Soms zelf maar ook samen met start-ups, collega-bedrijven of bijvoorbeeld universiteiten; De toeleverancier zorgt voor de totale bouw van de kas en geeft advies over het gebruik ervan daarna. Hierbij horen de juiste producten en diensten. De toeleverancier moet kunnen werken met verschillende opdrachtgevers. Zoals familiebedrijven, verzekeraars of pensioenfondsen.

Benieuwd naar jouw kansen in de tuinbouw? Onze sectorspecialisten zijn altijd op de hoogte en denken graag met je mee. Neem gerust contact op met onze sectorspecialist Lambert van Horen of bezoek je lokale Rabobank.