Opinie
Kernenergie heeft de wind mee, dus Borssele blijft open
Kernenergie heeft de wind in de rug. Begrijpelijk, als je bedenkt dat het complexe klimaatprobleem is platgeslagen tot één meetbaar doel: het verminderen van de CO2-uitstoot.
In paniek haastten we ons van die dijk af. Verderop stond een peloton ME'ers zich gereed te maken. Schilden omhoog, wapenstok in de hand. Klaar om in te grijpen. Ik was vijf, en mijn ouders hadden mij meegenomen naar Dodewaard voor een grote demonstratie tegen de kerncentrale. "Dodewaard moet dicht!", werd er gescandeerd.
Thuis, in een klein dorp onder de rook van kerncentrale Dodewaard, hadden we een joekel van een ronde gele sticker op ons raam met daarop 'Kernenergie? Nee bedankt!'. Niet alleen paste het in de tijdsgeest van toen, maar mijn ouders waren ook doodsbenauwd dat er iets fout zou gaan achter dat grote hek een paar kilometer verderop.
Dat was toen. Nu, vier decennia later, is de publieke opinie gedraaid. Uit een EénVandaag-peiling uit 2018 bleek dat 54 procent van de mensen voor kernenergie is. Kernenergie heeft de wind in de rug. Begrijpelijk, als je bedenkt dat het complexe klimaatprobleem door het IPCC is platgeslagen tot één meetbaar doel: het verminderen van de CO2-uitstoot. En dat doet een kerncentrale. Zij levert betrouwbare stroom zonder emissies.
Meer kernenergie staat daarom hoog op veel politieke wensenlijstjes. De partijen die tegen kernenergie zijn, erkennen de voordelen, maar vinden de veiligheidsrisico's zwaarder wegen.
Dit blijft een netelig onderwerp. Maar met de huidige verkiezingsuitslag is één ding zeker: kernenergie ligt op de onderhandelingstafel. VVD en CDA zijn voor. D66 sluit kernenergie niet uit mits de nadelen kunnen worden weggenomen. Samen zijn deze partijen goed voor 73 zetels.
De traditionele linkse partijen PvdA, SP, GroenLinks en PvdD zijn tegen, al zien sommigen kernenergie uit thorium wel zitten, een technologie die nog niet binnen handbereik ligt.
Maar de kans dat er daadwerkelijk een nieuwe kerncentrale wordt gebouwd is nihil. Geen enkele private partij heeft trek zijn vingers te branden aan dat financiële avontuur als de overheid niet een fors deel van de risico's op zich neemt.
En voor de overheid is er weinig urgentie om dit te doen, omdat een nieuwe kerncentrale door de lange doorlooptijd geen zoden aan de dijk zet voor het CO2-reductiedoel van 2030. Vandaar ook dat kernenergie geen rol speelt in het Klimaatakkoord.
Blijft over: kerncentrale Borssele. Die staat er al. En doet het nog. Zij stoot geen CO2 uit. De kerncentrale zal volgens de planning in 2033 worden gesloten maar de levensduur kán worden verlengd tot ongeveer 2050. Daar hoeft het Klimaatakkoord niet voor op de schop.
Ik kan mij nauwelijks voorstellen dat de voorstanders het hernieuwde enthousiasme voor kernenergie links zullen laten liggen, en durf de volgende voorspelling wel aan. Als er een coalitie over rechts wordt gesmeed, mag Borssele langer open blijven.
Als er met links wordt geregeerd, zal kernenergie splijtstof op de onderhandelingstafel zijn. Maar ook dan vermoed ik dat er een poldercompromis uit komt rollen en Borssele langer open mag blijven. Alles uiteraard na zeer uitvoerig onderzoek.
Voor kerncentrale Dodewaard komt dit allemaal te laat. Door de tijdsgeest van toen en andere problemen brokkelde het politieke draagvlak uiteindelijk af. In 1997 sloot Dodewaard de poorten. Nu, 24 jaar later, is de wind gedraaid. Borssele blijft open.
Eerder verschenen bij RTL Nieuws - Opinie.