In de media

‘Overheden kunnen oneindig geld creëren, maar dat gaat een keer fout’

8 juli 2021 11:36 RaboResearch

Overheden lijken een overvloed aan geld in de economie te pompen. Wat er niet is, wordt er wel bij gedrukt. De vraag is of dat ooit stopt. Het boek ‘De mythe van de staatsschuld’ van de Amerikaanse econoom Stephanie Kelton behandelt dit thema. Econoom Wim Boonstra belichtte dit boek onlangs in de DFT-podcast 'Kwestie van Centen'. “Wat ik hinderlijk vind, is dat er wordt gesteld dat de overheid oneindig geld kan creëren. Dat kan de overheid wel, maar het loopt ergens wel een keer fout als je dat niet bijtijds bijstuurt.”

geld drukken euro

Boonstra vervolgt: “Wanneer een overheid in samenwerking met een centrale bank zelf geld erbij laat drukken, dan heeft de overheid gratis geld om uit te geven. Maar voor de samenleving is het nog steeds een belasting; dat wordt er niet bij verteld. Want met het geld, dat uit het niets wordt gecreëerd, kan de overheid allemaal mensen inhuren, spullen kopen en weet ik wat allemaal doen, maar uiteindelijk wordt er beslag gelegd op andere delen van de economie. En dit is ook helemaal geen nieuw inzicht.[…] John Maynard Keynes heeft bijna honderd jaar geleden al uitgelegd dat dat rechttoe rechtaan een belastingheffing is en het werkt hyperinflatie in de hand.”

Beluister de hele DFT-podcast 'Kwestie van Centen'

Disclaimer

De op/via deze publicatie door Coöperatieve Rabobank U.A. verstrekte informatie is uitsluitend aan Nederlandse afnemers gericht en is geen beleggingsadvies of enige andere beleggingsdienst in de zin van artikel 1: 1 van de Wet op het financieel toezicht. Lees verder