Opinie
Festen! Keren de handelspartners zich tegen pater familias Trump?
We kunnen niet heen om de dreiging die uitgaat van oplopende handelsspanningen. Een foto die op de G7-top werd gemaakt suggereerde dat de Westerse leiders zich in Québec verenigden tegen pater familias Trump.
In ons Economisch Kwartaalbericht kunnen we niet heen om de dreiging die uitgaat van oplopende handelsspanningen. Afgelopen week stonden de media volop stil bij een iconische foto van de G7-meeting in Québec. Omringd door onder andere Emmanuel Macron, Theresa May, en Shinzo Abe buigt Angela Merkel zich dreigend over een tafel om Donald Trump in het opgeheven gezicht te staren. Bij mij drongen zich onwillekeurig beelden op uit ‘Festen’. Deze Deense film uit 1998 werd een klassieker. Wie hem heeft gezien (love it or hate it!), herinnert zich vast nog wel de bijzondere combinatie van drama en venijnige humor waarmee het familiediner van een welgestelde familie volledig uit de hand loopt. De charismatische pater familias blijkt zijn kinderen in het verleden slecht te hebben behandeld. Eén voor één keren zij zich gedurende de avond tegen hem, tot hij zelfs de steun van zijn vrouw verliest en eenzaam achterblijft terwijl de familie het samenzijn zonder hem voortzet.
De G7-foto suggereerde dat de Westerse leiders zich in Québec succesvol verenigden tegen pater familias Trump. Onderwerp van conflict: diens handelsbeleid, en in het bijzonder de importtarieven op aluminium en staal die hij recent afkondigde tegen onder meer Mexico, Canada en de EU. Deze landen hebben inmiddels tegenmaatregelen aangekondigd. Ook China deed dat onmiddellijk, toen het op 15 juni een flink nieuw pakket Amerikaanse tarieven om de oren kreeg.
Met tegenmaatregelen geven handelspartners een luid en duidelijk signaal dat zij niet zijn gediend van de Amerikaanse acties. Maar kunnen ze Trump aan? In deze Special laten we zien dat de economische impact van de tegenmaatregelen van Canada, Mexico en de EU kleiner is voor de VS dan die van de maatregelen uit de VS voor de andere landen. Misschien is dat een bewuste keuze. Trumps handelspartners willen niet over zich heen laten lopen én ze willen de-escalatie. In Festen was de schade uit het verleden te groot om te repareren – de kinderen uit het gezin hadden eigenlijk niets meer te verliezen toen ze zich van hun vader afkeerden. In de wereldeconomie is er alles te verliezen bij een handelsoorlog – en dus alles te winnen om er met elkaar uit te komen. Hopelijk realiseert Trump zich dat ook.