Emissieloos bouwen weer een stap dichterbij

25 juli 2024 10:40

“Als we elektrisch kunnen rijden, moet elektrisch hijsen toch ook kunnen?”

PVE Cranes

Bouwbedrijven bléven er maar vragen over stellen. Daarom besloot Joost Bömer (directeur PVE Cranes) een volledig elektrische rupshijskraan te ontwikkelen. Eentje die het een hele werkdag blijft doen, zonder opladen. “Zo’n kraan is voor een aannemer een enorme investering. Daarom bouwen we ze niet alleen, maar verhuren we ze ook. Met de hulp van Rabobank.”

De bouwsector moet emissieloos gaan werken. Dat betekent: duurzame bouwmaterialen gebruiken én zorgen dat machines geen CO meer uitstoten. “In 2019 begon de eerste aannemer over elektrisch hijsen. ‘Daar doen we niks mee’, was mijn antwoord. Maar na meerdere opmerkingen ben ik met automotive-specialisten gaan praten”, blikt Joost Bömer terug. “Ik dacht: als we elektrisch kunnen rijden met auto’s en bussen, dan moet elektrisch hijsen toch ook kunnen?”

Geen verschil

PVE Cranes verhuurt al jaren hijskranen. Daardoor weet Joost wat werknemers in de bouw belangrijk vinden. “Ze vinden het prima om een elektrische variant te gebruiken, maar er moet geen verschil zijn met een reguliere kraan. Kortom, die hijskraan moet het acht uur achter elkaar doen. En niet alleen op papier. Ook in de praktijk.”

Werkkapitaal nodig

Het kostte een jaar om tot een ontwerp te komen waar Joost tevreden over was. “Directieleden van grote aannemers hadden tegen me gezegd ‘bouw maar, wij nemen wel af’. Dus ik wilde er verder mee. Maar bouwen is duur. Je moet prijzige elektrische batterijen en onderstellen inkopen, en het duurt ongeveer twee maanden voor één kraan af is. Alles bij elkaar kost de productie tussen de 1,2 en 2 miljoen euro. Om er twaalf per jaar te produceren, had ik snel een flink werkkapitaal nodig.”

Kritische vragen

Via via kwam Joost bij Rabobank terecht. Accountmanager Marc Leijtens had meteen interesse. “De energietransitie is noodzakelijk, dus daar dragen we graag aan bij. Bovendien zien we dat er markt is voor elektrische kranen. Maar ik heb Joost wel eerst de nodige kritische vragen gesteld, samen met een collega die ingenieur is en die betrokken is bij alle energietransitie-casussen. Want met alle respect, hoe kan een bedrijf uit Oosterhout een wereldspeler worden op dit gebied? Met grote Duitse en Japanse bedrijven als concurrenten, moet je wel een goed verhaal hebben.”

Goed doordacht

Dat goede verhaal had Joost. “Het zijn goed doordachte hijskranen. Afhankelijk van het gebruik doen ze het tot veertien uur lang. Ook hebben we geluisterd naar de wensen van machinisten, waardoor bijvoorbeeld de joystick en het informatiescherm prettig werken. En door het slimme ontwerp is onderhoud heel makkelijk uit te voeren.”

Typische verhuurmarkt

Bovendien wilde PVE Cranes ook elektrische kranen gaan verhuren. Joost: “De rupskranenmarkt is een typische verhuurmarkt. Veel aannemers kopen specialistische apparatuur en huren de rest. Een hijskraan is vaak een te grote investering. Maar genoeg kleine aannemers willen emissieloos werken. Die willen we ook helpen.”

Holding

“Zijn verhaal was erg overtuigend”, vertelt Marc. “Wel hebben we Joost geadviseerd om van het bedrijf een holding te maken met een productie- en een verhuurbedrijf. Dat had hij binnen twee weken geregeld. Fijn, die constructieve houding. Want dat maakte het voor ons administratief veel gemakkelijker. We hebben het productiebedrijf gefinancierd zodat het de hijskranen kan bouwen. En is er eentje af? Dan wordt die verkocht aan een klant of aan het verhuurbedrijf. Dat laatste maken we mogelijk via een leaseconstructie met groenkorting.”

Waarom-vragen

“Meedenken met anderen levert altijd veel op”, vult Joost aan. “Zo is PVE Cranes ook ontstaan. Ik kom oorspronkelijk uit de wereld van de heimachines en ben begonnen met een bedrijf dat trilblokken maakte voor in hijskranen. Toen klanten vroegen of ik ook kranen leverde, ben ik ze gaan verhuren. En door alle vragen over elektrische kranen produceren we die nu. Er zijn er nu zes in gebruik, we hebben er elf verkocht, en de vraag groeit elke maand. Dus als iemand ergens naar blijft vragen, vraag ik me af: waaróm stelt diegene die vragen?”

Spin-off

Zelf is Joost alweer bezig met laadoplossingen. “Op dijken of andere plekken zonder elektriciteit kun je een hijskraan ’s avonds niet aan een lader hangen. We willen een totaaloplossing voor klanten, dus dit zou zomaar een spin-off kunnen zijn. Ik hoop dat we uiteindelijk groot mogen worden in deze business, en dat Rabobank betrokken blijft. Want door onze samenwerking komt emissieloos bouwen weer een stap dichterbij.”


Samen gaan we voor een duurzamere wereld voor de volgende generatie. Want sámen maken we het verschil!
Vragen over bank- of verzekeringszaken m.b.t. de energietransitie? Neem gerust contact met ons op.

PVE Cranes