De weg naar een baan

3 september 2021 12:38

“Iedereen moet mee kunnen doen, ongeacht waar je vandaan komt of hoe je bent opgeleid. Nederland is een van de rijkste landen van de wereld. Daar past geen armoede bij.”

De weg naar een baan

“Voor iedereen maken we een individueel ontwikkelplan, waardoor je je blijft ontwikkelen”

Aan het woord is Marcel Hielkema, directeur van Arbeidsontwikkelings bedrijf Scalabor, maar ook lid van de stuurgroep van de Moedige Dialoog. Alle drie de organisaties zetten zich ieder op hun eigen manier in tegen armoede in de maatschappij. Zo helpt arbeidsontwikkelingsbedrijf Scalabor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk. Van de bijna 2000 medewerkers met een WsW indicatie werkt een deel in eigen ondernemingen zoals Intratuin in Arnhem en ruim de helft vindt een plek bij een externe werkgever. “Voor iedereen maken we een individueel ontwikkelplan, waardoor je je blijft ontwikkelen. Maandelijks zetten daardoor veel medewerkers de stap naar externe bedrijven waar ze aan de slag gaan. Dit gebeurt in het kader van de participatiewet, met als doel meer mensen met een beperking aan een baan te helpen.”

Uit de bijstand

Maar Scalabor doet meer. Het bedrijf begeleidt in opdracht van gemeenten in de regio ook mensen in de bijstand richting betaald werk. En opvallend: maar liefst 73 procent van deelnemers aan trajecten wordt met succes ‘bemiddeld’. “Als je jarenlang niet hebt gewerkt en in de bijstand zit, ontwikkel je feitelijk ook een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is helemaal niet zo vreemd. Als jij of ik twee jaar niet werken, krijgen wij ook een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is een serieus probleem in Nederland. Mensen solliciteren tevergeefs, werken niet meer samen met andere mensen en raken hun zelfvertrouwen kwijt. Daar moet je wat mee. Daarom gaan wij samen met deze mensen uit de bijstand een traject aan dat tot een jaar kan duren. In de meeste gevallen weten we mensen zo de weg te wijzen

Leren samenwerken

Scalabor zet haar infrastructuur en ervaring in om ook deze groep een handje te helpen. “Als gemeenten werkzoekenden naar ons verwijst, komen ze eerst in ons trainingscentrum en krijgen ze een assessment. We kijken vervolgens welke trainingen nodig zijn om te leren samenwerken, hoe je een baan zoekt en misschien ook wel hoe je voor een groep je verhaal doet. Vervolgens ga je eerst in één van onze omgevingen aan het werk. Heb je bijvoorbeeld iets met detailhandel, dan kun je in onze Intratuin aan de slag. Wil je iets met logistiek? Dan begin je in ons eigen magazijn en start je na een paar maanden op een leer-werk plek in een extern distributiecentrum.”

Financiële redzaamheid

Marcel Hielkema benadrukt dat Scalabor haar medewerkers en trajectdeelnemers een totaalpakket aanbiedt. “We willen dat de mensen zich ontwikkelen en een opleiding krijgen waar dat nodig is. Ook schenken we aandacht aan laaggeletterdheid en de daarmee samenhangende digitale laaggeletterdheid. Onze maatschappij is soms best ingewikkeld. Probeer maar eens digitaal een huurtoeslag aan te vragen. Verder schenken we aandacht aan de vitale gezondheid van de mensen. Zit niet de hele dag, maar wandel en kom in beweging.” Maar we gaan ook aan de slag met een stuk financiële redzaamheid. Veel mensen in de bijstand hebben financiële problemen.

“We willen dat de mensen zich ontwikkelen en een opleiding krijgen waar dat nodig is”

De doelgroep is groter dan we denken, zegt Marcel Hielkema. “Nederland telt 650.000 gezinnen met problematische schulden. Dat is 8,3 procent van het totaal aantal huishoudens. In Arnhem ligt dit percentage zelfs op 12,2 procent. De grootste reden dat mensen in de armoede terechtkomen, is het verlies van een baan. Dan helpt het dus enorm wanneer we mensen weer aan betaald werk kunnen helpen maar ook wanneer we door de inzet van bijvoorbeeld budgetcoaches assisteren om de boel weer op de rit te krijgen. Veel mensen hebben nooit geleerd om met geld om te gaan, daar kunnen wij een rol in spelen.”

Moedige Dialoog

Scalabor schenkt ook aandacht voor de problematiek vanuit de werkgever. Daarom wordt samengewerkt met de Moedige Dialoog. Marcel Hielkema is zelf lid van de stuurgroep van de Moedige Dialoog: “Vanuit de dialoog helpen we werkgevers de problemen bij hun medewerkers te herkennen. Daar begint het. Mensen in armoede zijn minder productiever en ook vaker ziek. Maar als je dit op tijd herkent en de mensen naar het juiste loket stuurt, dan help je jouw medewerker, maar ook jezelf als bedrijf.”