Ieder kind telt mee

3 februari 2021 16:00

De buitenkant weerspiegelt niet altijd de realiteit. Daar weten ze bij Stichting Leergeld alles van. Achter veel voordeuren gaat soms bittere armoede schuil. Met als gevolg dat kinderen in achterstand leven en niet mee kunnen doen. Terwijl het credo van Stichting Leergeld juist is dat ieder kind meetelt.

Ieder kind telt mee

Stichting Leergeld is een landelijke organisatie met diverse regionale afdelingen. Wij hebben vandaag een afspraak met twee organisaties binnen ons gebied: Stichting Leergeld Arnhem, Renkum, Rheden en Stichting Leergeld De Liemers. Het doel van beide stichtingen is hetzelfde: ondersteunen van kinderen tussen 4 en 18 jaar die opgroeien in gezinnen met beperkte financiële middelen.

“We komen echt schrijnende zaken tegen en daar proberen we iets aan te doen”

Zodat ze mee kunnen op schoolreisje, maar ook mee kunnen doen op school. Bijvoorbeeld met een laptop, fiets en telefoon. “Kinderen mogen niet buiten de boot vallen”, stelt voorzitter Dick van der Meer van Stichting Leergeld Arnhem, Renkum, Rheden nog maar eens. “Want als dat het geval is, hebben ze daar hun hele leven last van. Dat willen we voorkomen door ze een stukje geluk te schenken.”

Schrijnende zaken

Stichting Leergeld wordt gesteund door donateurs, fondsen en gemeenten. Wanneer er een aanvraag binnenkomt, bezoekt een ‘intermediair’ het gezin om te kijken of het kind inderdaad in aanmerking komt voor een laptop, fiets of andere ondersteuning. Deze ‘intermediair’ ziet dan meteen hoe het achter de voordeur gaat en kan dan altijd ook nog andere organisaties inschakelen wanneer er hulp nodig is. “We komen echt schrijnende zaken tegen en daar proberen we iets aan te doen”, zegt coördinator Daniëlle Grob (Stichting Leergeld De Liemers). “Bijvoorbeeld door ze de weg te wijzen naar een andere hulpinstantie. Wij hebben meegemaakt dat kinderen op de grond sliepen. Wij hebben gezorgd voor bedden. Zo proberen we op alle fronten een bijdrage te leveren met behulp van onze vaste leveranciers in de regio. En dan ben je zo blij dat je iets hebt kunnen betekenen.”

Duwtje in goede richting

In 2020 hielp Stichting Leergeld Arnhem, Renkum, Rheden maar liefst 4000 kinderen. In het kleinere gebied dat de Liemers beslaat, zijn het altijd nog 440 kinderen die door Stichting Leergeld een duwtje in de goede richting kregen. In beide regio’s betekende dit een flinke groei met de jaren daarvoor. “Het is voor ouders vaak een drempel om te erkennen dat ze het financieel zwaar hebben”, vertelt Daniëlle Grob. “Toch is dat wel belangrijk, want alleen dan kunnen wij de helpende hand bieden. En ze hoeven niet bang te zijn dat de hele wereld straks weet hoe moeilijk ze het hebben. We gaan heel zorgvuldig met alle verkregen informatie om.”

Schoolreisje is geen luxe

Dick van der Meer: “Dankzij Stichting Leergeld horen kinderen erbij en dat is ó zo belangrijk. Wij merken dat kinderen waarvan de ouders een schoolreisje niet kunnen betalen, richting hun vriendjes of school met allerlei smoesjes komen waarom ze niet meegaan. Terwijl een schoolreisje echt geen luxe is, maar een manier voor de kinderen om mee te kunnen doen. Om erbij te horen. Of kinderen die gebruikte kleding van de kledingbank dragen. Iets wat hun klasgenootjes meteen herkennen. Dankzij Stichting Leergeld kunnen ze wel meedoen aan buitenschoolse activiteiten en dragen ze nieuwe kleding.”

Laptops en goede wifi

In het achterliggende coronajaar werden de vragen steeds specifieker. Laptops en goede wifi stond hoog op de verlanglijstjes. Ook daar kon Stichting Leergeld wat aan doen. Daniëlle Grob: “Wij hebben veel gezinnen aan laptops kunnen helpen waarmee kinderen online op school mee konden doen. De dankbaarheid is groot. Ik krijg kippenveld van de leuke reacties, filmpjes en foto’s die we soms krijgen.

“We willen doorgroeien en meer kinderen bereiken”

Van geëmotioneerde ouders en kinderen die zo blij zijn met hun laptop of fiets. En dan gaat het niet alleen om die laptop of fiets maar vooral om het achterliggende effect dat het kind hierdoor niet buitenspel komt te staan.” Stichting Leergeld maakt veel kinderen blij, maar dat kunnen er volgens zowel Dick als Daniëlle veel meer zijn. Daniëlle: “Het bereiken van de doelgroep is niet eenvoudig. De armoede zit verstopt achter de voordeur.” Dick van der Meer: “We willen doorgroeien en meer kinderen bereiken. En ik besef echt wel dat wij alleen de armoede niet oplossen, maar we kunnen het voor de kinderen die er mee te maken hebben wel een stukje makkelijker maken. We zijn daar als samenleving allemaal verantwoordelijk voor.”

De Bende van Super-Anders

Beide stichtingen draaien al heel wat jaartjes mee. Stichting Leergeld De Liemers al tien jaar. Stichting Leergeld Arnhem, Renkum, Rheden vierde vorig jaar zelfs al haar twintig-jarig jubileum. Al werd er door de pandemie geen feest gevierd. Dat wordt binnenkort op gepaste wijze ingehaald. Kinderen uit groep 6 van de zogenaamde OAB scholen (Onderwijs Achterstanden Beleid) binnen de regio van de stichting ontvangen namelijk allemaal het boek ‘De Bende van Super-Anders’. Dat gaat over Tino, een jongetje met een beperking. Dick van der Meer: “Tino ontdekte dat als je iets minder goed kunt, je juist iets anders heel goed kunt. Het is dus niet erg als je ergens mee achterloopt. Een erg leuk en leerzaam boek voor kinderen. We hebben er een crowdfundingactie aan verbonden om het boek gratis te kunnen weggeven.”