Rabobank partner van H2-Agri Waterstof tanken bij de boer

27 januari 2023 13:46

Een bakker en een crematorium laten draaien op groene waterstof, die geproduceerd is bij lokale boeren? Als alles goed gaat is dit volgend jaar realiteit. De eerste pilot loopt in de provincie Groningen.

Rabobank wil helpen om de energietransitie te versnellen door met leden en partners te investeren in energieprojecten. Directeur coöperatieve Rabobank Eric Lücke was meteen enthousiast over het project "Waterstof bij de boer’’. ‘’We zijn gestart met een kennispitch voor de ledenraden in Groningen en Drenthe. Een aantal van hen meldde zich gelijk als pilotboer. Als het goed is, "lopen’’ een bakker en een crematorium volgend jaar op groene waterstof, geproduceerd door boeren uit onze regio. Dit is energieneutraal én lokaal.’’


Boeren gaan daar waterstof uit zonne-energie produceren met alkaline-electrolysers. Via kunststofleidingen wordt de waterstof vervolgens getransporteerd naar de afnemers. Grootverbruikers gebruiken nu nog grote hoeveelheden aardgas. Dit, en daarmee hun C02-uitstoot, kan straks drastisch worden teruggebracht - hopelijk al volgend voorjaar.

Energieneutraal en lokaal

De pilot draagt de naam H2Agri en is een initiatief van Rabobank, Friesland Campina, Cosun, de Nederlandse Waterstof Maatschappij en provincie Groningen. Eric Lücke, directeur coöperatieve Rabobank, is sinds het begin bij dit initiatief betrokken. ‘’Het project loopt langs twee sporen. De boeren die de groene waterstof opwekken, slaan die op in een tank. Vrachtwagens van Friesland Campina kunnen dan, als ze melk komen halen, ook meteen waterstof tanken. Het idee is dat ze, als ze melk gaan ophalen bij de boer, bij diezelfde boer ook meteen waterstof kunnen tanken.”

'Energieboeren’

"De vrachtwagens rijden dan energieneutraal en daar wordt volgens Lücke iedereen blij van: de aarde, FrieslandCampina, en de boer. Lücke spreekt al van "de energieboer’’. ,Die verdient dan geld aan zijn melk én aan zijn waterstof. Hoe mooi zou het zijn als dit wat compenserend zou werken voor het stikstof vraagstuk?”

“Zeker in Noord-Nederland mogen we wel wat trotser zijn op de dingen die we doen”

Innovaties uitlichten

Als de pilot slaagt, oftewel: als alles technisch werkt en als het uit kan, vindt opschaling van het project plaats. Dan kunnen meer boeren zich aansluiten, komt er meer groene, lokale waterstof en zullen meer partijen de fossiele brandstoffen vaarwel zeggen.

‘’Weet je?”, zegt Lücke. ‘’We praten al lang over de energietransitie en groene waterstof. Maar met praten alleen kom je er niet. Je moet ook dingen proberen. En, heel belangrijk, laten zíen dat je dingen probeert. Zeker in Noord-Nederland mogen we wel wat trotser zijn op de dingen die we doen. Er gebeuren hier ontzettend mooie dingen, het wordt tijd dat we die wat meer gaan uitdragen.”

Masterclass Waterstof

‘’De Rabobank heeft als streven om met zoveel mogelijk mensen toe te werken naar een maatschappij die onder andere socialer, duurzamer en gezonder is, leg Lücke uit.’’ ‘’Dat doen we met oog voor landelijke, maar ook zeker met oog voor lokale en regionale initiatieven. H2Agri is hier een prachtig voorbeeld van. Maar zo zijn er nog heel veel andere initiatieven. We geven ze graag een podium tijdens onze energiecafés. We organiseren samen met de New Energie Coalitie masterclasses. Op vrijdag 26 mei en vrijdag 20 oktober staan deze gepland. De onderwerpen zijn nog niet definitief. Heb jij een suggestie voor een goed onderwerp waar interesse is tot verdieping dan horen we dat graag.

Mail naar energiecooperatiedesk.grd@rabobank.nl