Ontmoeting in de Dorpstaxi

3 februari 2021 13:50

Het is veel meer dan een gewone taxi. Dorpstaxi Wagenborgen is een plek voor ontmoeting en beleving. Tijdens ritjes in het elektrische wagentje onderhouden de vrijwillige chauffeurs en de passagiers verrassende contacten. Naar de supermarkt rijden of een visje eten in Termunten, in de Dorpstaxi worden verhalen gemaakt. Belevenissen voor passagiers én chauffeurs.

Fusce magna lectus rutrum non dui id

Het idee is verbluffend in al zijn eenvoud. Voor senioren die vaker thuis zitten of minder mobiel zijn dan ze lief is, is er een mogelijkheid om zich in hun woonplaats Wagenborgen en omgeving te laten vervoeren tegen een geringe vergoeding. Achter het stuur zitten vrijwilligers die het werkzame leven achter zich hebben gelaten, maar die zich nog graag dienstbaar maken voor de samenleving. En die het leuk vinden om het nuttige met het aangename te verenigen: het uitvoeren van zinvol vrijwilligerswerk en tegelijk op een laagdrempelige manier in contact komen en blijven met dorpsgenoten. Het sociale netwerk wordt er groter van. De Dorpstaxi rijdt nu ruim een half jaar door Wagenborgen en omgeving. De wagen staat gestald in de voormalige brandweerkazerne aan de H.L. Emmensweg, daar wordt tijdens de stalling de batterij opgeladen. Het idee voor de Dorpstaxi komt uit de koker van dorpsondersteuner Janneke Schilthuis. Als medewerker van Vrijwilligers Netwerk Wagenborgen staat zij klaar voor dorpsbewoners die op welke manier dan ook een helpende hand, luisterend oor of duw in de goede richting nodig hebben. De woorden ‘verbindt mensen met een vraag en vrijwilligers met een aanbod’ op haar visitekaartje zeggen genoeg.

“In de Dorpstaxi worden verhalen gemaakt”

Geanimeerd gesprek

We stappen in bij chauffeur Harrie Meijerhof. De 73-jarige Wagenborger is onderweg naar zijn 85-jarige plaatsgenote Bertha Koning-Veentjer. “Zelf ben ik slecht ter been, maar ik kan nog prima rijden”, vertelt de bestuurder van het zwarte, elektrische wagentje met vier zitplaatsen. “Janneke vroeg mij of ik vrijwilliger wilde worden. Ik zei ‘ja’ omdat ik dit een mooi en belangrijk initiatief vind. Voor ouderen die moeite hebben om naar het centrum van het dorp te gaan voor een boodschap. Maar ook voor mensen die het gewoon leuk en gezellig vinden om een ritje te maken door de omgeving.” Mevrouw Koning stapt voor de tweede keer in de Dorpstaxi: “Ik kan zelf nog wel naar het centrum fietsen, hoor. Maar als het weer wat slechter is, kan ik de Dorpstaxi gebruiken.” De twee blijken elkaar tot eigen verrassing te kennen. En gelijk ontspint zich een ontspannen en geanimeerd gesprek. Janneke glundert, dit is nou precies wat ze voor ogen had.

Bestemming

De dorpsondersteuner maakt graag van de gelegenheid gebruik om een misverstand uit de wereld te helpen: “De Dorpstaxi is er voor alle senioren. Ook al ben je zelf nog heel mobiel, dat maakt niet uit. Het gaat om het sociale aspect. En je doet niemand tekort. Bestellen van de Dorpstaxi kan via de Dorpstelefoon. Dit is een telefonisch aanspreekpunt in het dorp dat iedereen kan bellen als er bijvoorbeeld vragen of problemen zijn. De Dorpstelefoon wordt bemand door vrijwilligers, een groep vrouwen uit het dorp draagt het mobiele toestel om beurten volgens rooster bij zich. Ook dit is een initiatief van Vrijwilligers Netwerk Wagenborgen. Iedereen die bepaalt zelf de bestemming van de Dorpstaxi. VNW heeft ook een aantal vaste bestemmingen, bijvoorbeeld naar de open tuin De Witte Wolk in ‘t Waar, naar Tuincentrum Freek van der Wal of de alpacaboerderij van de familie De Boer in Siddeburen of een visje eten in Termunten. ‘Chauffeurs Sikke, Richard, Gerrit, Harrie, Rolf, Koos, Abel en Dorothea verheugen zich erop om met u een ritje te maken’, staat er op de folder. Voor de aanschaf kreeg VNW bijdragen uit verschillende fondsen, onder meer Rabo Club Support.