“Boer worden: ik heb nooit iets anders gewild”

11 april 2025 13:26

Rabo Opvolgers Perspectief. “Boer worden: ik heb nooit iets anders gewild”

Niek Hunse GRD

Rabo Opvolgers Perspectief

Je toekomst plannen voor de langere termijn is voor iedereen ingewikkeld genoeg. En dat geldt zeker ook voor beoogde bedrijfsopvolgers in de agrarische sector. Want er komt dan wel heel veel tegelijkertijd op je af: wat is er wel en niet mogelijk en wat zijn de juiste keuzes voor jou en je familie is dan de grote vraag. Speciaal voor jongeren in de agrarische sector, die de boerderij van hun ouders willen overnemen, ontwikkelde Rabobank met het NAJK (Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt) het Rabo Opvolgers Perspectief. Dit programma biedt hen de kans zich in de jaren vóór de overname persoonlijk en professioneel te ontwikkelen.

“Niet altijd rozengeur en maneschijn”

Niek Hunse (28) uit Beilen heeft de training eind maart net afgerond. Samen met zijn vader Harry runt hij – als 5 generatie - een pluimvee- en melkbedrijf. Ze hebben 22.500 legkippen en 185 stuks melkvee. Hij kijkt met plezier terug op dit trainingstraject, dat hem werd geadviseerd door hun Rabobank accountmanager Simon van der Gun. “Het was een goed idee, je moet je als ondernemer blijven ontwikkelen en ik heb er veel van opgestoken.”
Dat hij boer wilde worden, stond voor Niek al van jongs af aan vast. “Ik heb nooit iets anders gewild. Ik ben ermee opgegroeid. Het werken met levende dieren en verbouwen van gewassen is prachtig en geeft een grote voldoening. Het is hard werken, 24/7 veel verantwoordelijkheid en niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar het geeft veel vrijheid en misschien wel het belangrijkste: plezier! Het is precies wat ik wil.”
Hij volgde de beroepsopleiding melkveehouderij, ging daarna – mede op advies van zijn vader – nog twee jaar elders aan de slag als fokkerijadviseur. “En zo kwam ik op veel bedrijven, zag veel soorten samenwerking tussen vaders en zonen: dat waren goede en minder goede voorbeelden.”
Sinds 6 jaar zit Niek in een maatschap met zijn ouders. Hij woont samen met echtgenote Sabiene en dochter Lieke bij het bedrijf.

Veilige en vertrouwde setting

In de training komen systematisch in zes bijeenkomsten met vier modules de grote thema’s aan bod die spelen bij een overname. ‘Jouw omgeving & onderneming’, ‘Jouw generatie’, ‘Jouw toekomst en financiële scan’ en ‘Jouw strategisch actieplan.’
Niek: “De training had twee kanten, de financiële kant en de familie-kant. Zeg maar harde en zachte kant.” Met zijn 11 medecursisten – 10 mannen en één vrouw – werden ook aan de hand van de thema’s zakelijke én persoonlijke ervaringen uitgewisseld. “Alles was bespreekbaar, in een veilige en vertrouwelijke setting. Dat moet ook, want we deelden informatie over zowel onze financiële- als de privésituatie. En wat mij opviel, zeker bij de ‘zachte kant’: eigenlijk loopt het proces overal hetzelfde. Het gaat om het maken van stapjes, van beide kanten. Vooral dat laatste had ik me vooraf niet genoeg gerealiseerd. Als opvolger wil je van alles en ook graag snel, maar ook degene die je gaat opvolgen heeft daarover zijn ideeën, belangen en gewenst tempo. Die zijn niet altijd hetzelfde. Je moet goed met elkaar in gesprek gaan én blijven. Mede door de onderwerpen in de cursus en de opdrachten die ik kreeg om zaken in ons eigen bedrijf uit te zoeken, zijn ook bij ons thuis weer nieuwe thema’s doorgesproken.” Hij lacht: “Ook mijn vader heeft door deze cursus weer dingen bijgeleerd.”

“Je wilt samen het beste voor het bedrijf”

Niek prijst zich gelukkig dat er bij hem en zijn vader veel onderling vertrouwen is en is dankbaar dat ook zijn zus Manon hem de kans gunt om het bedrijf over te nemen. “Je moet de kans geven en krijgen om je eigen weg te volgen en ook fouten mogen maken. De basis is: je wilt samen het beste voor het bedrijf.”
Mede met de kennis die Niek opdeed bij de training Opvolgers Perspectief is die ‘eigen weg’ hem steeds duidelijker geworden.
“Nee, het boerenleven is nu niet makkelijk. De branche heeft te maken met onduidelijke wet- en regelgeving. Die duidelijke stip op de horizon missen we als beroepsgroep nu het meeste. Kostbare investeringen in innovatie en duurzaamheid zijn daarom risicovol. Maar met schoppen kon je niet verder. Ik wil vooral kijken hoe het wél kan. En dat ik dan in zo’n trainingsgroep met gelijkgestemde jonge, serieuze én gemotiveerde boeren zit, geeft een goed gevoel. Ik ben niet de enige die zo gek is om dit beroep te kiezen.”

Aanrader?

Niek raadt jonge collega’s zeker aan om de training te volgen. “Het is een mooie kans om je zakelijk en persoonlijk te ontwikkelen, je kennis te vergroten, kansen te herkennen, beter de consequenties van je keuzes te overzien en je netwerken uit te bouwen. Dus ja, zéker doen!”

Tekst: Marjolein Kaas
Foto: Guido Hansman