Slim investeren houdt lidmaatschap Hockey Club Eelde laagdrempelig
Hockey Club Eelde is met zo’n 450 leden - waarvan ongeveer 85 procent jeugdlid is - een vereniging van bescheiden formaat. Lidmaatschap van de club is laagdrempelig dankzij de inzet van vrijwilligers. Zo werkt er wekelijks een groepje van vijf gepensioneerde hockeyliefhebbers: de accommodatiecommissie. In het weekend spelen enkele bovendien als veteraan nog hun wedstrijden. “Hockey is geen contactsport, dat kun je tot op hoge leeftijd blijven spelen”, vertelt commissielid Dick ten Hoonte.

Hockey Club Eelde
Het complex van Hockey Club Eelde aan de rand van het dorp telt twee velden. Dat geringe aantal wekt soms de verbazing van bezoekende teams die er voor het eerst komen. Want vele hockeyers zijn gewend te spelen op grote sportparken met aanzienlijk meer velden. Er zijn twee heren-, twee dames- en zo’n dertig jeugdteams actief. Het is er op wedstrijd-zaterdagen - als de jeugd speelt - dan ook een drukte van belang. Er spelen gemiddeld zo’n vijftien teams thuis, verdeeld over twee velden.
Ten Hoonte vormt samen met Gert Smith, William Sijtsma, Geert Wierenga en Albert van der Veen de accommodatiecommissie. De vijf zijn allemaal opgegroeid met hockey en steken veel energie in de club uit liefde voor de sport. “Hockey Club Eelde is een echte familieclub. Het hele gezin gaat mee”, vertelt Van der Veen. “Terwijl vader en moeder hun wedstrijden spelen, slaan de kinderen een balletje op het miniveld. Vroeger was je de hele dag op de hockeyclub, iedereen die speelde ging ook bij de andere teams kijken.”
““Dat scheelde ons al snel vijftien duizend euro.””
Zelfwerkzaamheid
Nog altijd brengt het vijftal wekelijks vele uren op de club door. De dinsdag is ingeruimd voor het werk op de club. Dat varieert van onderhoudswerk tot grotere projecten. Door zelfwerkzaamheid wordt aanzienlijk bespaard op uitgaven. “Zo was er een nieuwe sproei-installatie voor onze kunstgrasvelden nodig. Dat kun je door een gespecialiseerd bedrijf laten aanleggen, maar dat hebben wij niet gedaan. We hebben ons er zelf over gebogen, uitgeplozen hoe het werkt en het vervolgens zelf aangelegd”, vertelt Ten Hoonte. “Dat scheelde ons al snel vijftien duizend euro.” Ook is vorig jaar al een deel van de ramen in het houten clubhuis - een voormalige directiekeet - vervangen door isolatieglas, nadat een paar jaar eerder al een isolerende schil om de buitenwanden was aangebracht. De montage voerde de commissie zelf uit. Verder verving de accommodatiecommissie alle lampen op het complex - inclusief veldverlichting - door led-lampen. Door deze en nog enkele andere maatregelen wist de club al flink te bezuinigen op energieverbruik. Zo werd het gasverbruik al teruggedrongen van een kleine vijfendertighonderd naar ongeveer vijftienhonderd kuub. Voor aanschaf van de twintig nog te vervangen ramen, deed de club met succes een beroep op fonds Coöperatief Dividend van voormalig hoofdsponsor Rabobank. “De bank was zo’n twintig jaar onze hoofdsponsor, maar stopte daarmee omdat sponsoring een andere invulling kreeg. “Maar dat maakt onze band met en waardering voor de bank niet minder”, zegt Ten Hoonte, terwijl hij koffie serveert in Rabobank-kopjes. “Met deze bijdrage kunnen wij ons energieverbruik verder verlagen en daar zijn wij erg blij mee.”
Energiebesparing
Energiebesparing is er ook van groot belang uit kostenoverwegingen, want de hockeyclub heeft te maken met een stevige begroting. Zo wordt momenteel het tweede veld van de club gerenoveerd. Daaraan hangt een prijskaartje van maar liefst drie ton, wat - mede dankzij de niet aflatende inzet van een groep van zo’n 35 vrijwilligers - overigens altijd nog aanzienlijk minder is dan de aanleg van een compleet nieuw veld. “In tegenstelling tot bijvoorbeeld voetbal, is hockeysport altijd in beweging. Zo komen er regelmatig nieuwe kunstgrasvarianten. In die ontwikkelingen moet je als club mee. Gelukkig bevinden wij ons in een gemeente die prima regelingen voor sportclubs biedt”, vertelt Wierenga. “De gemeente bekostigt tweederde deel van de investering. De rest moeten wij als club ophoesten, gelukkig hebben wij met de Rabobank een uitstekende huisbankier.”
De inzet van de vrijwilligers en de accommodatiecommissie levert de club heel veel op. Dit houdt het de contributie laag. “Onze contributie is zo’n driehonderd euro per jaar, bij veel clubs betaal je aanzienlijk meer.” Een oproep van de vijf om ondersteuning bij het opperwerk voor de aanleg van nieuwe bestrating leverde volop respons op. En toen in de voorbereiding op de renovatie van veld twee het hekwerk gesloopt moest worden, bracht een creatieve oplossing uitkomst: na afloop van de laatste wedstrijd van het seizoen, werd er een barbecue gehouden op veld 2, met het verzoek aan alle deelnemers om eerst even de handen uit de mouwen te steken bij het slopen van het hek. Vele handen maakten licht werk, deze klus was binnen mum van tijd gepiept.
Toch maken de mannen zich wel zorgen over de aanwas van seniorleden: “Dit geldt zowel voor onze eerste teams als voor de 35-plusteams. Er zijn diverse kanalen aangewend om het tekort aan senioren weer op peil te brengen, wij zijn ervan overtuigd dat dit uiteindelijk gerealiseerd gaat worden, wat is er nu mooier dan met het hele gezin de hockeysport te beoefenen in je eigen dorp.”
tekst: Jan Johan ten Have
fotografie: Aernout Steegstra, Rudie Wiersma Fotografie