Ondernemers van de toekomst!

13 juli 2021 9:54

Dit voorjaar namen ruim 50 leerlingen van het Dongemondcollege in Made en Raamsdonksveer deel aan de Day for Change actie. Ze volgden online gastlessen over wereldburgerschap en duurzaam ondernemen. Vervolgens pitchten ze hun ondernemersplannen voor de jury waarmee ze een microkrediet konden verdienen om hun plan tot uitvoer te brengen.

Ondernemers van de toekomst!

De leerlingen hebben enorm hun best gedaan. De jury, bestaande uit Eva Noort (Rabobank) en Marjan Duursma (Day for Change), was onder de indruk van alle prachtige duurzame bedrijfjes, het enthousiasme en het ondernemerschap van de leerlingen. In totaal hebben de drie klassen met € 112 aan microkrediet maar liefst € 1.450 winst gemaakt. Het mooie is dat de winst van de oefenbedrijfjes naar projecten in ontwikkelingslanden gaat. Rabobank Amerstreek ondersteunt deze Day for Change actie al enkele jaren. Hiermee helpen we leerlingen bij het zelfstandig omgaan met geld, het ontwikkelen van ondernemende vaardigheden en stimuleren we duurzaam denken en doen.

Het  verhaal van Eva Noort, jonge ondernemer/webspecialist:

"In februari werd ik gevraagd om als ledenraadslid van de Rabobank Amerstreek deel te nemen aan het Day for Change initiatief.In samenwerking met Day for Change hebben we een aantal gastlessen mogen verzorgen op het Dongemond College Made en Raamsdonksveer. (Tevens ook mijn oude middelbare school). Ik voelde me zeer betrokken bij dit project omdat het niet alleen over ondernemerschap gaat maar ook over hoe je duurzaam kunt ondernemen.

Dit jaar ging het allemaal een beetje anders dan de afgelopen jaren. Helaas moesten we dit jaar alles via videobellen regelen vanwege COVID-19. In de eerste les kregen de studenten een presentatie via videobellen over wat duurzaam ondernemen nou precies inhoudt en wat er van ze verwacht wordt.
Een maand later mochten de studenten het idee van hun groepje pitchen. Wij (Marjan van Day for Change en Eva Noort namens de Rabobank) zouden dan een microkrediet van maximaal €5,- per student uitkeren. Ook hebben we op dat moment feedback gegeven over eventuele verbeterpunten voor hun bedrijfje.

De laatste meeting draaide om het kiezen van winnaar in de klas en over de gehele school. Een lerares van Dongemond College had alvast de drie beste bedrijven in de klas gekozen en de jury bestaande uit Eva en Marjan mocht in die klas dan de winnaar kiezen.
Na drie fantastische presentaties van 3 prachtige bedrijven was het kiezen voor een winnaar geen makkie. Het waren stuk voor stuk gewoon winnaars. Het ondernemerschap dat ik zag in deze studenten was echt bewonderenswaardig!

“Het ondernemerschap dat ik zag in deze studenten was echt bewonderenswaardig! ”

Na het kiezen van een klassenwinnaar kwam natuurlijk nog het allermoeilijkste van de hele dag: een winnaar kiezen over de gehele school. Na lang overleg waren we er over uit de “Chip In Bag” zich de winnaar mocht noemen. Een prachtig initiatief waarbij oude chipszakken opnieuw gebruikt worden voor het maken van een stevige boodschappentas. (Stiekem wilde ik bij het horen van deze pitch deze tas zelf ook wel hebben). Deze twee meiden hadden zelfs Lay’s gemaild of zij oude chips zakken konden opsturen die anders weggegooid werden.

Hierin spreekt voor mij niet alleen een gigantische drive maar ook een echt ondernemers hart!
Hetgene wat ik vooral heel mooi vond aan dit project was dat ze op deze leeftijd al leren hoe ze zelf duurzaamheid kunnen toepassen, ze goed om moeten gaan met geld en de administratie en hoe het is om een onderneming te hebben. Dit draagt voor mij dus echt bij aan een goede ontwikkeling!

Ik kreeg na het project terug van zowel Day for Change als van de leraressen dat mijn enthousiasme heel veel deed in de dynamiek van de klas. Ik werd dankzij alle mooie initiatieven zelf ook heel enthousiast van dit project. Ik hoop dat ik volgend jaar weer mijn steentje mag bijdragen aan dit project!"