Ondernemer van de maand: Restaurant Ruitersbosch

3 februari 2022 15:52

Niet bij de pakken neer gaan zitten, maar je zaak nóg mooier maken. Mark en Carlijn van der Horst knapten tijdens de lockdowns hun Restaurant Ruitersbosch op. Je geniet er van bijzondere gerechten en wijnen die perfect bij elkaar passen. In een ontspannen sfeer met net dat beetje extra luxe waar je blij van wordt. Laat je verrassen door onze ondernemers van de maand februari.

Ondernemer van de maand: Restaurant Ruitersbosch in Breda

Ze vieren dit jaar het tienjarig jubileum van hun Restaurant Ruitersbosch: ondernemersechtpaar Carlijn en Mark van der Horst. Ze vonden bij elkaar de liefde, ook zakelijk delen ze de liefde: de horeca. Al jong begonnen ze hun eigen restaurant, Restaurant Dikke van Dale. Carlijn vertelt: ‘Echt een hele fijne leerplek, waar we ons konden ontwikkelen. Nodig, want je hebt het vak en het ondernemerschap niet in een keer onder de knie. Toen na 3,5 jaar Ruitersbosch voorbijkwam, wilden we die kans niet laten liggen.’

Kundig team

Ze verbouwden het prachtige ruime pand vlakbij het Mastbos helemaal naar hun smaak en begonnen het avontuur. ‘Meteen vanaf het begin wisten mensen ons te vinden en zo kregen we de kans om ons te specialiseren in wat wij denken wat goed en mooi is. Qua sfeer, qua gerechten en qua wijnen. Een Michelinster streven we niet na, maar we willen wel hele mooie gerechten wegzetten. Daarvoor hebben we de juiste mensen in ons team gevonden. Een hele fijne sommelier bijvoorbeeld. Dat moet je ook durven als ondernemer, vind ik: mensen aannemen die vaktechnisch meer weten dan jezelf. Want als je een fijn, kundig team hebt, kun je veel beter de lijnen naar de toekomst uitzetten. En daar dan samen naartoe werken.’

Culinaire beleving

De lockdowns gaven de ruimte om daarin snellere stappen te zetten. ‘Natuurlijk hebben de lockdowns ons veel gekost. Maar het scheelde natuurlijk dat we dit al tien jaar doen. Er was een buffer, we hoefden niet gelijk wakker te liggen. We besloten dan ook dingen te doen waar we energie van krijgen. Zo gingen we bij mensen thuis koken. Heel bijzonder om dat te mogen doen, zeker voor vaste gasten die al zo lang bij ons komen. We namen ook de rust om naar onze toekomst te kijken. Wat zijn de trends? Waar spelen we op in? We merkten dat mensen door de lockdowns kieskeuriger werden. Mensen zoeken kwaliteit en een wat luxere ervaring. Daarvoor zitten ze bij ons goed. Wij bieden een hele avond beleving en verwennerij. Met bijzondere gerechten die je niet zomaar thuis maakt. En wijnen die er perfect bij passen. Steeds mensen blijven verrassen, daar doen we het voor. Het klinkt misschien cliché, maar niets leukers dan dat mensen blij en ontspannen hier genieten.’

Persoonlijk en warm

Het stel besloot daar de sfeer van het restaurant nog meer op af te stemmen. ‘We vernieuwden eerst het terras en het buitenmeubilair. Later hebben we de keuken vergroot en ook binnen alles vernieuwd. Het is nog meer en fijne warme plek geworden om met vrienden of familie te ontspannen en je culinair te laten verwennen. Met linnen op de tafels en prachtige gerechten, maar zeker niet afstandelijk.’ Logisch, want Mark en Carlijn hechten aan persoonlijk contact. ‘Toen we dit pand kochten, zijn we overgestapt naar de Rabobank. Zij hadden het beste financieringsvoorstel, maar uiteindelijk is dat niet wat hen voor ons onderscheidend maakt. Het persoonlijke contact wat we zelf zo belangrijk vinden, zoeken we ook bij onze leveranciers. Eens per jaar even samenzitten, een kopje koffie, hoe is het met je en wat kunnen we voor elkaar doen? Dat vinden we gewoon heel belangrijk. Dat vinden wij in Rabobank en dat vinden klanten bij ons.’