Ondernemer van de maand: Gilbert Sweep
Op de Santspuy in Etten-Leur is het genieten van de mooie dingen van het leven. Van smakelijke asperges, wijnen, de mooie landwinkel, een heerlijke lunch of diner, proeverijen, rondleidingen en zelfs yoga. En het bijzondere is: het van oorsprong melkveebedrijf is volledig circulair. Maatschappelijk betrokken eigenaar Gilbert Sweep is onze Ondernemer van de Maand.

“We gaan een wijngaard beginnen”, zei de vader van Gilbert na een vakantie in Frankrijk. ‘We vroegen of het wel helemaal goed met hem ging’, lacht Gilbert. Maar het was niet het eerste originele idee. In 1989 zette de familie naast het gemengd veebedrijf ook al een aspergeboerderij op voor de broer van Gilbert, maar die emigreerde naar Canada. ‘Mijn vrouw Loes en ik hadden al het veebedrijf en kochten de asperge- en wijnboerderij erbij. Dik 20 jaar later hebben we 72 hectare land in gebruik. Met inmiddels veel meer dan alleen koeien, asperges en wijn.’
Beleving
Dat maakt een bezoekje aan de Santspuy tot een ware beleving. ‘Je kunt bij ons even snel asperges kopen, maar veel mensen maken er een uitje van. Struinen door onze winkel met lokale producten zoals onze eigen advocaat en honing van de bijenboer. Gezellig op het terras wat drinken, wandelen door de wijngaard of bloemenpluktuin. Dineren, lunchen, vergaderen, teambuilding, een proeverij, een rondleiding met educatie, een workshop: het kan allemaal. Dat is door de jaren heen zo gegroeid en we doen het met het gezin. We vinden het leuk om over andere dingen te praten en verder te kijken dan alleen ons eigen bedrijf. Zo ontstaan er chemie en onverwachte nieuwe dingen. Een klant dacht bijvoorbeeld dat het leuk zou zijn om hier haar yogasessies te geven. Nou, dan doen we dat toch? Net als het plaatsen van beelden van een kunstenaar. Zo maken we het samen leuker.’
Evenwicht en dialoog
Verder kijken doet Gilbert ook als bestuurder of lid bij andere organisaties. ‘Zoals Rabobank en Agrifirm. Je hoort andere meningen, deelt kennis en ontwikkelt je. Het geeft me ook de kans om een ambassadeur te zijn voor de landbouw. Ik wil eerlijk vertellen hoe het is. Hoe mooi het kan zijn. Dat laten we mensen te weinig weten. Zo vind ik het allermooiste van ons bedrijf dat het circulair en onafhankelijk is. We hebben veel in de vruchtbaarheid van de grond geïnvesteerd, bloemenweilanden ingezaaid, houtwallen neergezet, zelfs een kikkerpoel. Al het voedsel dat onze koeien eten, groeit bij ons. Hun mest zorgt voor onze bloemen. Het is in evenwicht, de koeien hebben een mooi leven. Ik zou niet weten wat daar fout aan is. We moeten dus in gesprek met mensen buiten de sector en leren van elkaar. Want samen kunnen we werken aan een mooie toekomst voor de landbouw. Ook als dingen soms op een nieuwe manier moeten. Dat heb ik wel geleerd met de wijngaard. Ik had die onbewandelde weg voor geen goud willen missen.’
Vertrouwen
Wat zijn eigen toekomstplannen zijn? ‘Onze oudste zoon zit in het bedrijf, dus het gaat erom wat hij en zijn partner willen. We hebben veel geluk met zulke opvolgers en geven straks met vertrouwen de touwtjes over. Ja, best kans dat de Rabobank tegen die tijd bij het overdrachtsproces betrokken wordt. Mijn ouders waren al klant bij de Rabobank, de relatie was altijd vanzelfsprekend en dat is het nu nog. Het voelt goed en er is ruimte om kritisch te zijn. Bovendien blijft Rabobank de landbouwsector steunen en stimuleert ze vergroening. Zo kreeg ik laatst bij een lening een duurzaamheidskorting. Ik had daar niet om gevraagd, Dennis Jansen onze accountmanager Food & Agri kwam er zelf mee. Zo’n schouderklopje voor verduurzaming krijgen we niet dikwijls, dus dat voelde best goed!’