Een sierlijke familielijn in Aalsmeer
Johan en Bianca Buis zijn nog lang niet van plan te stoppen met hun bloemenkwekerij Mediaverdi, maar zij hebben hun opvolger al in huis. Zoon Jeroen vertegenwoordigt de vijfde generatie in het familiebedrijf. “Ik zou graag weer seringen willen telen.”
Verzend het artikel per e-mail
Voer het e-mailadres in van de persoon met wie je het artikel wilt delen. Het artikel wordt dan verzonden naar de geadresseerde, en een kopie (cc) naar jou.

Sinds 1901 kleuren met name snijanjers en heesters de kassen van Mediaverdi in Aalsmeer. Het verleden van deze kwekerij weerspiegelt de historie van de Nederlandse glastuinbouw, van de houten kassen met kolenkachels tot en met de hightech ‘glazen villa’s’ met de zuinigste Cv-ketels. Jeroen maakt er vanaf zijn achtste deel van uit. “Vanaf dat moment ging ik na schooltijd helpen op de kwekerij: bloemen knippen, bossen en inhoezen. Op de lagere school wist ik al dat ik door wilde in het bedrijf.”
Stage in Amerika
Jeroen ging naar de tuinbouwschool in Aalsmeer, waar ook zijn ouders en grootouders in de schoolbankjes zaten. Zijn stage liep hij in de Verenigde Staten bij een grote potplantenkweker, die rechtstreeks aan de eindklant leverde. Dat was leerzaam. Jeroen: “In Nederland zijn we gewend alles via de veiling te verhandelen. Of ik ook liever direct met bloemisten zaken zou willen doen? Daar zijn wij als kwekerij niet groot genoeg voor. Wel zou je de keten van kweker, groothandel en bloemist nog iets hechter kunnen maken door de contacten onderling te versterken. We horen vaak dat bloemisten graag onze producten willen hebben. Dan zou je daar iets meer op kunnen sturen.”
Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de glastuinbouw is de verduurzaming. Ook Mediaverdi gaat mee met de tijd. In 2019 is een compleet nieuw kassencomplex neergezet. Extreem geïsoleerd, ruim belicht en door middel van rolschermen te verdelen in zes klimaatafdelingen die apart regelbaar zijn. “We hebben een verwarmingssysteem met onder-, boven- en vloerverwarming, energiedoeken en ventilatoren, waardoor we de kas kunnen verwarmen met laagwaardige watertemperatuur. Dat is super energie-efficiënt”, vertelt Jeroen enthousiast.
“We zijn zeer geïnteresseerd in aardwarmte”
Levendig aan de keukentafel
Voorlopig gebruikt Mediaverdi Cv-ketels, maar als het aan Jeroen ligt wordt dat anders in de toekomst. “We zijn zeer geïnteresseerd in aardwarmte. Dan kun je van het aardgas af en maak je de duurzame cirkel rond. Maar die technologie is nu nog kostbaar. Qua elektriciteit hebben we veel plezier van de 172 zonnepanelen op onze schuur. 60% van ons stroomverbruik wekken we zelf op, de rest kopen we groen in.”
Zo doet Jeroen steeds meer kennis op. Zeker nu hij na de tuinbouwschool een Hbo-opleiding tuin- en akkerbouw is gaan volgen. Aan de keukentafel worden de gesprekken met zijn ouders steeds geanimeerder. “We hebben het altijd over het bedrijf, over het lopende werk, de marketing, nieuwe teelt- en temperatuurbeheersingstechnieken. Weet je wat ik fijn vind aan de sierteelt? Je bent bezig met een levend product. Bloemen gedragen zich elke dag anders, elke dag moet je nieuwe besluiten nemen. Daarnaast telen we onze sneeuwballen, een eenjarige snijheester, vrijwel het hele jaar in de buitenlucht. Ik ben graag buiten.”
Terug naar de seringen
Het is traditie dat iedere generatie Buis een nieuwe bloemensoort binnen Mediaverdi introduceert. Jeroen heeft daar duidelijke ideeën over. Hij zou graag de sering herinvoeren. Ooit begon zijn ‘over-overgrootvader’ en grondlegger van het familiebedrijf met de seringenteelt. In die tijd genoot Aalsmeer daarin een grote reputatie, maar langzaam namen steeds meer lokale kwekers er afstand van. Mediaverdi gooide in 1965 de handdoek in de ring. “Je teelt seringen in de volle grond. Dat is redelijk bewerkelijk en risicovol, omdat je altijd te maken hebt met weersinvloeden”, legt Jeroen uit.
Wij telen ook buiten. In ben graag buiten.
Maar stel nou dat je dit proces iets gemakkelijker en gecontroleerder kunt maken? Neem de sneeuwbal van Mediaverdi. Die staat grotendeels buiten in containers (grote potten). Alleen in de winter worden zij enkele weken in de kas gezet om ze in de juiste voorjaarsstemming en tot bloei te brengen, waarna de bloemen verkocht kunnen worden. Dat naar binnen en buiten verplaatsen gebeurt trouwens met transportbanden en een op afstand bestuurbare tractor.
“Ik ben bezig met een teeltproef waarbij je de sering ook in containers buiten zet en het laatste tikje binnen geeft. Als dat lukt, wordt het interessanter om ze te gaan telen. Seringen hebben een heerlijke geur en zijn een exclusieve bloem geworden. Ik vind het mooi om terug te grijpen op een oude traditie en ze in Aalsmeer weer op de kaart te zetten.”
Wie: Jeroen Buis
Wat: Is de vijfde generatie in familiebedrijf Mediaverdi, een sierteeltkweker van anjers en heesters. Op termijn gaat hij het bedrijf overnemen.
Waar: Aalsmeer
Waarom: Omdat de tuinbouw door zijn aderen stroomt. “Wij telen ook buiten. In ben graag buiten.”