Jongeren willen vooruit
Hoe regel je je geldzaken als je achttien bent en welke kosten krijg je wanneer je op jezelf gaat wonen? Wat komt er kijken bij het starten van een eigen onderneming?
Vragen van jongeren
Local Heroes is een maatschappelijk diensttijd project om jongeren die tijdelijk zijn gestopt met school en werk meer te betrekken bij de samenleving. Jongeren tussen de 14 en 27 jaar uit Zaanstad, Wormerland en Oostzaan volgen een trainingstraject of een programma van zes maanden waarbij ze met elkaar aan de slag gaan
“Essentie van budgetteren is overzicht creëren”
Projectleider Marjoleine van den Broek vertelt over Local Heroes: ‘Het zijn jongeren die zoekende zijn. De groepen zijn heel divers, qua leeftijd, achtergrond en afkomst. Zodat ze veel van elkaar leren. Die dynamiek werkt heel goed. Gemeenschappelijk is dat ze de drive hebben om op zoek te gaan wat de volgende stap wordt. Ze versterken elkaar en de positieve insteek werkt. Vooruitkomen, dat willen ze allemaal. Het project bestaat uit verschillende onderdelen. Zo krijgen ze een training talentontwikkeling en persoonlijke groei. En iedere groep onderneemt iets voor de samenleving. Doordat we veel jongeren spreken, valt op dat ze veel vragen over financiële zaken hebben. Veel jongeren spelen met het idee van een eigen onderneming.
Dat is voor hen een grijs gebied waar ze nog geen kennis van hebben. Ook merken we dat jongeren die achttien worden niet altijd van huis uit begeleid worden bij wat er op ze afkomt. Ik kan zelf die vragen beantwoorden, maar het is leuker om daarvoor een professionele organisatie te vragen. Zo leren ze ook hoe het er bij een bank aan toe gaat en wat voor functies daar zijn. Toen ik Ariënne Kooter, directeur Coöperatieve Rabobank, benaderde, was ze direct enthousiast. De bank wil graag meewerken vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Ze hebben een workshop op maat gemaakt met tips en trucs. Omdat het zowel over privé geldzaken gaat als over het opzetten van een onderneming zijn er twee specialisten bij betrokken.’
Overzicht creëren
Adviseur dagelijkse bankzaken Maureen de ocal Heroes is een maatschappelijk diensttijd project om jongeren die tijdelijk zijn gestopt met school en werk meer te betrekken bij de samenleving. Jongeren tussen de 14 en 27 jaar uit Zaanstad, Wormerland en Oostzaan volgen een trainingstraject of een programma van zes maanden waarbij ze met elkaar aan de slag gaan. Vragen van jongeren Projectleider Marjoleine van den Broek vertelt over Local Heroes: ‘Het zijn jongeren die zoekende zijn. De groepen zijn heel divers, qua leeftijd, achtergrond en afkomst. Zodat ze veel van elkaar leren. Die dynamiek werkt heel goed. Gemeenschappelijk is dat ze de drive hebben om op zoek te gaan wat de volgende stap wordt. Ze versterken elkaar en de positieEssentie van budgetteren is overzicht creëren. Er is meer nodig dan een goed idee Vries van Rabobank Zaanstreek gaf jarenlang de les “Bank voor de klas” op scholen. ‘In de workshop voor Local Heroes vertel ik de jongeren wat ze dienen te regelen wanneer ze achttien worden. Zoals het aanvragen van een DigiD, eigen zorgverzekering en zorgtoeslag. Jongeren die op zichzelf willen wonen, leg ik uit met welke kosten ze rekening dienen te houden.
Belangrijk is dat ze niet al het geld opmaken dat ze binnenkrijgen. Zorg dat je spaart voor je eigen risico van de zorgverzekering, of maak afspraken met je zorgverzekering dat dit maandelijks wordt afgeschreven. Sparen voor vakantie, kleding en uitjes, daar denken jongeren wel aan. Maar denk ook aan sparen voor reparaties of een nieuwe wasmachine. Ik raad aan om te sparen voor een huis indien je genoeg verdient, zelfs nu de rente laag is.Je hebt immers geld nodig voor de kosten koper en voor de inrichting van je woning. Let op: geld lenen kost geld is ook een onderdeel van de workshop. Wanneer je geld leent, zorg dan dat je tijdig contact opneemt met de bank wanneer je niet een keer kunt betalen. Zorg ervoor dat de achterstand niet oploopt en bespreek met de bank de mogelijkheden.
Bij de workshop hebben we het ook over veilig bankieren, want het gebeurt helaas nog veel dat jongeren slachtoffer worden van fraude of ingezet worden als geldezel. Ik wil het vooral interactief maken, horen wat er bij hen speelt. We willen laten zien dat de bank er voor hen is, dat we met ze mee kunnen en willen denken. Nu ze onze gezichten kennen, nemen ze wellicht eerder contact op met een medewerker, via de telefoon of een chat. Een van de thema’s waar de bank op inzet is “financieel gezond leven”. Dat vinden we zeer belangrijk, ik wil de jongeren meegeven dat je altijd bij de bank terecht kunt.
“Er is meer nodig dan een goed idee”
Vries van Rabobank Zaanstreek gaf jarenlang de les “Bank voor de klas” op scholen. ‘In de workshop voor Local Heroes vertel ik de jongeren wat ze dienen te regelen wanneer ze achttien worden. Zoals het aanvragen van een DigiD, eigen zorgverzekering en zorgtoeslag. Tevens adviseer ik ze zich in te schrijven bij Woningnet. De essentie van budgetteren is dat je overzicht creëert. Wat komt er binnen en wat gaat er uit? Voor jongeren is dat nog niet zo simpel, omdat ze nog geen overzicht hebben van alle kosten. Tijdens de workshop zet ik deze op een rijtje.
Jongeren die op zichzelf willen wonen, leg ik uit met welke kosten ze rekening dienen te houden. Belangrijk is dat ze niet al het geld opmaken dat ze binnenkrijgen. Zorg dat je spaart voor je eigen risico van de zorgverzekering, of maak afspraken met je zorgverzekering dat dit maandelijks wordt afgeschreven. Sparen voor vakantie, kleding en uitjes, daar denken jongeren wel aan. Maar denk ook aan sparen voor reparaties of een nieuwe wasmachine. Ik raad aan om te sparen voor een huis indien je genoeg verdient, zelfs nu de rente laag is. Je hebt immers geld nodig voor de kosten koper en voor de inrichting van je woning
Kans van slagen
Melike Adan is accountmanager mkb bij Rabobank. Tijdens de workshop laat ze de jongeren nadenken of een eigen onderneming bij hen past. ‘Ondernemen heeft veel met je persoonlijkheid te maken. Hou je van risico’s, heb je veel overtuigingskracht en kun je je product goed verkopen? Dan kan een eigen bedrijf bij je passen. Ben je bang om niet voldoende inkomen te generen, dan vraag ik me af of het ondernemerschap bij je past. Als zelfstandig ondernemer heb je een fluctuerend inkomen, daar moet je tegen kunnen. Heb je een backup plan, is je product of dienst een gat in de markt? Een goede ondernemer moet heel creatief zijn en goed kunnen organiseren. Focus op wat je kan en besteed uit waar je minder goed in bent. Slim organiseren, daar gaat het om. Op de website ikgastarten.nl vind je veel informatie. In de workshop vertel ik over het belang van een zakelijke betaalrekening, het afdragen van btw en over de boekhouding. Hoe bereken je een realistisch uurloon en tarief voor klanten. En wat zijn de kostenposten? Het belangrijkste is dat jongeren goed nadenken over hun plan. Wanneer je je idee goed hebt ontwikkeld dan is de kans van slagen groter.