Contactmomenten verzorgen voor jong en oud

3 februari 2021 16:00

Stichting Maatvast beheert dorpshuizen, wijkcentra, jongerencentra en zelfs een Centrum voor Jeugd en Gezin in Haarlemmermeer.

Contactmomenten verzorgen voor jong en oud

In totaal 26 locaties waarin het sociale leven zich in al zijn verscheidenheid afspeelt. Stichting Maatvast afficheert zich graag als ‘huiskamer van de samenleving’ en biedt ruimte voor allerlei maatschappelijke initiatieven van burgers en verenigingen. Maarten: “Wij weten wat er leeft bij mensen.”

Verbinding

Tijdens de coronapandemie moesten ook de meeste locaties van Maatvast sluiten. Vervolgens zon men op manieren om toch de verbinding met de omgeving te houden. In de winter leidde dat tot het initiatief voor een serie gezellige ontmoetingen buiten. Mensen konden tijdens de Corona-periode aanschuiven in een knusse setting met vuurkorven en heaters en onder genot van een kopje warme chocolademelk hun hart luchten bij de sociaal beheerders en vrijwilligers. Van deze contactmomenten werd flink gebruik gemaakt. “Ik hoorde de uitspraak en vond hem zo schrijnend. Dat je alleen maar een paar minuutjes aanspraak hebt bij een wildvreemde. Hoe eenzaam moet je dan zijn? En toch is dat, hoewel extreem, exemplarisch voor de situatie nu. Door alle beperkende maatregelen zijn normale lijnen van sociaal contact, soms toch niet al erg overvloedig aanwezig, doorbroken.”

Omdenken

Niet alleen ouderen gaan gebukt onder die eenzaamheid, maar ook jongeren, weet Askamp. “Als je wereldje klein wordt en je hebt weinig te doen, grijp je eerder naar alcohol en drugs. De leeftijd waarop jongeren gaan blowen is gedaald naar 13 tot 14 jaar. Wij merken dat natuurlijk ook in onze jongerencentra.” Het belangrijkste is om in contact te blijven met de doelgroepen. Maar dat is niet makkelijk en vereist ‘omdenken’, erkent Askamp, nu door de beperkingen ook de bewegingsruimte van Maatvast beperkt is. “Normaal hebben we op de locaties gemiddeld 700 gasten voor onze kerstdiners in huis. Daar kon afgelopen kerst een streep doorheen. Dus hebben we de maaltijden, bereid door vrijwilligers, thuis bezorgd. Het is niet de gezelligheid en saamhorigheid die je beoogt, maar het is tenminste iets. Onze beheerders bellen vrijwilligers, met Pasen brachten we attenties rond en we blijven de contactmomenten aanbieden. Zo proberen we zo goed en zo kwaad als het kan mensen lichtpuntjes te bieden en hen een hart onder de riem te steken.”

“Als je een jaar lang niet onbezorgd kan leven, doet dat iets met jonge hersenen”

Twijfelachtige eer

De jongerencentra mochten sinds december wel open zijn voor jongeren tot 18 jaar. Ook hier geldt: zorg voor contact, luister naar ze en praat met ze. De jongerencentra hebben in coronatijd de plek ingenomen van school als het gaat om het creëren van een veilige sociale omgeving. Askamp: “We zetten nu vooral in op sport en spel. Sport verbindt, is gezond en geeft plezier. Het is een tegenwicht voor de meeste nadelige effecten van corona. Bij ons jongerencentrum Graan voor Visch in Hoofddorp komen op onze buitensportavonden gemiddeld 60 tot 70 jongeren opdraven. Dat vind ik veelzeggend.” Askamp verwacht dat corona nog lang zal na-ijlen in de samenleving, met name onder de jeugd. “Als je een jaar lang niet onbezorgd kan leven, doet dat iets met jonge hersenen. Een wethouder van Haarlemmermeer zei laatst dat ‘Maatvast nu meer nodig is dan ooit’. Dat noem je geloof ik een twijfelachtige eer.”

Frappant

Maatvast kan niet wachten totdat de deuren van de locaties weer open kunnen. “Onze gebouwen zijn bij de laatste landelijke verkiezingen gebruikt als stemlokaal. Ineens was er weer een hoop reuring. Toen voelden beheerders en vrijwilligers weer wat ze misten. Het frappante is dat er veel animo is om bij ons vrijwilliger te worden. Ook omdat dit een manier is om onder de mensen te zijn. In die zin heeft de toegenomen eenzaamheid ook een positieve uitwerking. We hebben alleen op dit moment weinig te bieden.” Askamp hoopt dat na corona Maatvast de normale routine kan oppakken. Daarbij hoort dat ook partners als de Rabobank onder de daken van Maatvast hun servicepunten inrichten om klanten, met name ouderen, te helpen met hun financiën. “En als ouderen niet naar de bank kunnen komen, gaat de bank naar hen toen. Corona onderstreept hoe waardevol die service van de Rabobank is. Niet alleen omdat het een bepaalde financiële zorg wegneemt, maar ook omdat het voorziet in een contactmomentje.”