Samen werken aan een duurzame toekomst
“Ik zeg altijd: we maken alles wat niet op een vrachtwagen past!” Marieke Heilig is algemeen directeur bij de Heilig Group. Het familiebedrijf uit Heerhugowaard is internationaal succesvol met het ontwerpen, bouwen en installeren van bulk handling en recyclingsystemen. Zij ontwikkelen innovatieve technieken om waardevolle materialen uit afvalstromen terug te winnen.
De Heilig Group heeft de ochtend van het interview nog een flinke lading staal ingekocht. “De oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat de grondstoffenmarkt onder druk staat. We konden dit staal inkopen, maar dan moesten we snel beslissen”, zegt Marieke. De aankoop wordt uit eigen middelen gefinancierd. “Het voordeel van een gezond familiebedrijf”, lacht ze. De inkoop sluit ze nog even kort met de financieel directeur van de groep: Bart Broersen. “Ik weet hoe laat het is, als Marieke mijn kantoor binnenstormt. Zij heeft het plan in haar hoofd al helemaal uitgewerkt, dus dat bespreken we samen en dan kunnen we doorpakken.” De Heilig Group heeft geen directe activiteiten in Oekraïne, maar heeft in de omliggende landen wel een aantal medewerkers en relaties die door de situatie wordt getroffen. Marieke heeft er deze ochtend in overleg met de bedrijfsdirecteuren in Slowakije en Polen voor gezorgd dat, waar dat nodig is, de mensen en hun families die nog moeten vluchten onderdak krijgen en in veiligheid worden gebracht. Marieke: “Ik zeg altijd: we zijn één grote familie! Alle mensen die bij de Heilig Group werken hebben een Heilig hart.”
Totaaloplosser
Bijna 45 jaar geleden legden de ouders van Marieke, Nico en Maryse Heilig, het fundament van het familiebedrijf waar nu de tweede generatie aan het roer staat. Zij startten indertijd met één lasmachine. Nu, veertig jaar later, is het bedrijf wereldwijd actief en genereert een jaaromzet van 90 miljoen euro. Marieke: “Vanaf halverwege de jaren negentig maakte ons bedrijf een enorme groei door. Acquisities volgden elkaar in snel tempo op en bracht onze organisatie waar deze nu is. We leveren procesinstallaties onder meer in de bulkhandling- en recyclinginstallaties voor de industrie. Dat doen we van concept tot installatie en nazorg. We zijn een totaaloplosser.” Cacao, kolen, ertsen, staal, kunstmest, zand, granen, zout: Heilig levert de installaties voor alles wat in bulk aankomt. Vervolgens wordt de bulk verwerkt door het te scheiden, te zeven, te wassen en te classificeren. Dat gebeurt met specialistische technieken, zoals röntgen of infrarood. Vervolgens zorgt Heilig voor het transport. Bart: ”Negen van de tien keer zegt een klant: dit is ons probleem en dit zijn de rand- en opslagvoorwaarden. Kunnen jullie een oplossing bedenken?”
Recycling
Transportsystemen, overslagsystemen, mobiele installaties, zeefmachines: voor industrieën binnen de recycling en bulk handling levert de Heilig Group een breed assortiment machines en systemen. Alles is maatwerk en wordt gebouwd op basis van de wensen en specificaties van de klant. Als totaalleverancier van recycling installaties ontwikkelt de Heilig Groep voortdurend innovatieve technieken om energie en waardevolle materialen uit afvalstromen terug te winnen. Bart: “Onze installaties met verschillende scheidingstechnieken worden wereldwijd ingezet bij afvalverwerkende industrieën en recyclingbedrijven.” Marieke legt uit: “Alles wat jij in de vuilnisbak gooit, kan door onze installaties gesorteerd worden voordat het de verbrandingsoven in gaat: papier, luiers, groen afval, alle kleuren glas, hout, blik, karton. Alles. Voor de verbrandingscentrale in Glasgow bijvoorbeeld blijft door onze scheidingsinstallatie slechts 15% afval over, dat de oven in gaat. De rest kan in de markt gebruikt worden als recyclebaar materiaal.” Ook na de verbrandingsoven worden de installaties van Heilig ingezet. “Het materiaal dat overblijft na verbranding van afval heet bodemas. Via onze werkmaatschappij Recco halen wij uit dit bodemas de bruikbare niet-magnetische metalen. Dat zorgt onder meer voor optimale recycling van restafval met een minimale milieubelasting. Van deze restmetalen worden bijvoorbeeld aluminium kozijnen gemaakt, maar ook de auto-industrie is een belangrijke afzetmarkt.”
Harde werkers
Marieke, Bart en Wybren Vlietstra vormen sinds medio vorig jaar de driekoppige directie van de Heilig Group. Bart: “We vullen elkaar aan in kennis en kunde en we snappen elkaar. Dat werkt ontzettend fijn. Wij West-Friezen zijn nuchtere, harde werkers. We schakelen snel en verwachten dat ook van onze toeleveranciers en partners.” Arnoud Schoorl, Accountmanager Grootzakelijk bij Rabobank, weet precies wat Bart bedoelt. “Als de Heilig Group bij mij een aanvraag voor een financiering doet, dan weet ik dat het plan goed doordacht en onderbouwd is.” Een van die plannen is de recente nieuwbouw in Emmeloord ter uitbreiding van de recyclingtak. Bart: “Voor de financiering van het pand van 3.500 vierkante meter zijn we naar Rabobank gegaan: de huisbankier van onze exploitatiedivisie.” Arnoud: “De Heilig Group is een professionele en innovatieve organisatie. Ze zijn heel slagvaardig. Met hun snelle manier van werken, verwachten ze die snelheid ook van ons. Wij denken met hen mee en kijken naar passende financieringsoplossingen, zodat de Heilig Group zo snel mogelijk verder kan met het realiseren van haar plannen.” Arnoud vervolgt: “Het energievraagstuk kan alleen in gezamenlijkheid in de keten worden opgelost. Daarom stimuleert Rabobank duurzame en innovatieve ondernemers, zoals de Heilig Group, die een bijdrage leveren aan de circulaire economie. Dat doen we niet alleen financieel, maar ook met onze kennis en ons internationale netwerk. Met deze samenwerking bieden we de ondernemer continuïteit en zetten we ons samen in voor een duurzamere wereld.”
Samen de schouders eronder
Een technisch engineer springt met alle plezier even achter zijn bureau vandaan om met de heftruck wat vaten te verzetten die bij het maken van de foto in de weg staan. “De Heilig Group bestaat uit 11 werkmaatschappijen”, zegt Marieke. “Dat heeft een groot voordeel: als het ergens anders druk is, dan is iedereen bereid daar zijn schouders onder te zetten. We blijven innoveren en groeien. Dat betekent dat we altijd goed en gedreven personeel nodig hebben. Dus als je gekwalificeerd bent, een eigen inbreng hebt, we kunnen rekenen op je betrokkenheid en zelfstandigheid en je er met ons je schouders onder wilt zetten, dan kunnen we je goed gebruiken bij een van onze openstaande vacatures.”
Het is duidelijk: de Heilig Group is een innovatiespecialist in het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en monteren van onder andere bulk handling en recycling installaties wereldwijd. Marieke lachend: “En had ik trouwens ook verteld dat we warmtewisselaars leveren, mixers maken voor onder meer de voedingsmiddelenindustrie en rondhoutfreesmachines voor bungalowhuisjes, lantaarn-, stroom- en weilandpalen, stroompalen en schommels?” Bart breit er vriendelijk een einde aan: “Marieke, zo is het denk ik wel genoeg.”
CIRCO Track
Wil jij als ondernemer ook richting een circulair businessplan, op kleine of grote schaal? Dan ondersteunt Rabobank daarin graag. In samenwerking met Provincie Noord-Holland, Circo en IMPACT Hub biedt ze het trainingsprogramma CIRCO Track aan. Ontdek nieuwe businesskansen, stap in een circulair designproces en ontwikkel een visie en stappenplan voor jouw onderneming. Voor meer informatie, check www.circonl.nl.
Dit artikel verscheen in het RAM Magazine van 29 maart 2022.