Foodtruck door leerlingen

3 februari 2021 16:00

De Baanbreker in IJsselstein heeft in september z’n eigen Foodtruck. Bedacht door leerlingen en hun docent van de school voor praktijkonderwijs. Met veel enthousiasme ondersteunen Terberg Foundation, Vermaat Groep en andere bedrijven het project. Het geeft leerlingen de kans kennis, ervaring en zelfvertrouwen op te doen.

Foodtruck door leerlingen

In hun vierde jaar koken Colin Schinkel en Ruben Enders enthousiast voor het kamp van de eerstejaars leerlingen. Tijdens het koken vragen ze hun docent, Johan van Willigen, of het mogelijk is om een eigen cateringbedrijf te starten. ‘Ja hoor, dan ga je naar de Kamer van Koophandel om je in te schrijven. En dan heb ik jullie eerste opdracht: lunch maken voor een studiedag van docenten.’ Zo ontstaat Catering Ruco.

Als in hun vijfde jaar door corona de Horeca dicht gaat, besluiten school en leerlingen om de stage-uren voor het diploma via Ruco te organiseren. Op woensdag maken ze lunchboxen op bestelling voor leerkrachten, tijdens studiedagen verzorgen zij de lunch en voor jubilarissen maken ze een borrelbox die ze thuis afleveren. Colin doet de bestellingen en beheert de financiën. Ruben maakt en kookt. Ze vragen Melissa de Rover uit hun jaar om ook te komen helpen. Iedere zondagavond krijgen de docenten een mail met menu waaruit ze kunnen bestellen.

Plan wordt Foodtruck

Johan van Willigen stimuleert de leerlingen om hun catering uit te breiden. Ze bedenken wat ze kunnen doen voor Ewout, het naastgelegen woon- en zorgcomplex voor ouderen. Met steeds meer ideeën komen ze samen uit bij een Foodtruck. Een mooie manier om eten te verzorgen op school, bij zorgcentra, bedrijven of op de markt. Bovendien kunnen de bouw/hout- en de techniekafdeling van de school helpen met het verbouwen van een bouwkeet. Zo groeit het idee ook op De Baanbreker steeds verder. Johan gaat alvast bij de vaste stagebedrijven vragen of ze willen sponsoren. Als hij zijn plan vertelt aan Diana Hagenaar van Rabobank Utrechtse Waarden, krijgt het plan vleugels.

Vliegwieleffect

Diana Hagenaar ziet meteen hoe dit plan precies past bij het maatschappelijke doel van de Rabobank. ‘We hebben elk jaar een bedrag beschikbaar in het Coöperatiefonds en zijn altijd op zoek naar projecten die daar bij passen. Jongeren, ouderen en onderwijs zijn belangrijke doelgroepen en in de Foodtruck van de Baanbreker komt eigenlijk alles samen. In ons netwerk hebben we veel bedrijven om hierbij te betrekken, zoals de Terberg Foundation en de Vermaat Groep. In twee, drie maanden tijd hadden we geld en expertise bij elkaar. Ik vind het zo mooi om te zien hoe het vliegwieleffect van zo’n project werkt.’

Geld en kennis

‘Toen de Rabobank contact opnam over dit project, heb ik meteen gekeken: Wat is er nodig?’ vertelt Freek Terberg, ‘niet alleen geld, maar ook kennis. Voor horeca is professionele apparatuur nodig. Daarvoor heb ik weer contact opgenomen met Terberg Totaal Installaties.’ Freek Terberg zit als 5e generatie van de Terberg familie in de Raad van Advies van de Terberg Foundation. Die heeft de Terberg Group vier jaar geleden opgericht met het doel iets terug te geven aan de maatschappij. ‘We willen met de Terberg Foundation een helpende hand bieden aan mensen op het gebied van welzijn, onderwijs, gezondheidszorg, jongeren- en ouderenzorg. Dat kan zowel lokaal zijn, in Nederland, als in het buitenland. De Raad van Advies speurt naar projecten, maar aanmelden kan ook via de website terbergfoundation.nl. Het project van De Baanbreker past erg goed.’

“Zo snel kan het gaan van idee tot uitvoering ”

Als professioneel horecabedrijf reageerde ook de Vermaat Groep enthousiast op de vraag van Diana Hagenaar om bij te dragen aan het project. ‘Wat komt er bij kijken om een foodtruck te runnen? Daarvoor maken wij een plan’, zegt Marije Vroom. ‘De relatief kleine ruimte moet je efficiënt indelen. Daarnaast moet er een hygiëneplan komen. Hoe ga je om met schoon en vuil en afvalstromen? Dat luistert nauw. Zo kunnen wij onze kennis delen met de leerlingen. En natuurlijk zien wij deze leerlingen later graag als werknemers voor ons bedrijf. Die hebben we straks hard nodig en zo komen we alvast in contact. We bouwen dan ook graag een partnerschap op met de initiatieven die we steunen. Dat stopt niet na de Foodtruck.’

Horecaplan en planning

’De expertise die Vermaat over horeca heeft, hebben wij op school niet,’ voegt Johan van Willigen toe. ‘dat we daar gebruik van kunnen maken, scheelt mij als docent veel werk en tijd. Aan het einde van het schooljaar is de foodtruck ingericht en in september moet hij operabel zijn. De leerlingen uit jaar 5 gaan hem runnen, zij zijn verantwoordelijk. Zij leiden dan de 4e en 3e jaars leerlingen op, zodat er continuïteit is. De foodtruck helpt ook om de horeca opleiding van onze school op de kaart te zetten. Ieder jaar doen ongeveer tien leerlingen deze richting. Dat mag best wat meer, ik komt zelf uit de horeca en het blijft een mooi beroep.’ De leerlingen zelf zijn verrast over het enthousiasme voor hun plan. Melissa is blij als docenten en gasten tevreden zijn over hun catering. Ruben: ‘Ik vind het mooi om te zien hoe snel het kan gaan van idee tot uitvoering.’ ‘We blijven ons ook zeker na school nog met de Foodtruck bemoeien,’ besluit Colin.