De vrijwilliger
Budgetteren en omgaan met financiën zit Anja Rouwenhorst uit Lochem in de genen. Met haar kennis en ervaring hielp ze al veel mensen.

Toen Anja in 2009 haar hbo-opleiding Personeel en Organisatie had afgerond, stond Nederland aan het begin van de economische crisis. Werk vinden in haar vakgebied zonder ervaring was lastig. Omdat Anja altijd al een passie had voor cijfers, was de opleiding Schuldhulpverlening een logische volgende stap. Toen ze afgestudeerd budgetcoach was, stond voor haar vast dat ze in dit werk verder wilde. Om ervaring op te doen startte ze als vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Lochem bij het net opgestarte project ‘Grip op de huishoudknip’ dat mede mogelijk werd gemaakt door Rabobank. De stichting helpt inwoners van de gemeente Lochem met budgetadvies en tips op het gebied van administratie tot schulddienstverlening. “Ik vond het werk geweldig”, zegt Anja. “Je komt bij mensen thuis die zelf hun administratie niet op orde kunnen krijgen. Eén keer per maand drink je koffie bij hen en neem je de post door. Samen kijk je hoe ze op financieel gebied weer vooruit kunnen.”
“Voor grote groepen mensen is de financiële thuisadministratie steeds ingewikkelder geworden”
Mede dankzij de ervaring die Anja hier opdeed, kon ze in 2015 starten met een betaalde baan als coördinator financiële thuisadministratie binnen de Stichting Welzijn Lochem. Ze doet dat nu drie dagen in de week, maar blijft actief betrokken bij het project ‘Grip op de huishoudknip’. Anja is daar nu voornamelijk het aanspreekpunt voor inhoudelijke vragen van haar vrijwillige collega’s. Ze merkt dat steeds meer mensen behoefte hebben aan financiële coaching. “Voor grote groepen mensen is de financiële thuisadministratie steeds ingewikkelder geworden. Er wordt van hen verwacht dat ze een groot deel van de thuisadministratie digitaal doen. Veel mensen vinden dat lastig en sommigen hebben zelfs geen computer. Het is fijn dat ik hen daarbij kan helpen. Het mooie aan mijn werk vind ik dat je mensen zelfredzamer kan maken op financieel gebied. Ik help nu vooral volwassenen, maar zou in de toekomst graag de kinderen in het gezin erbij willen betrekken. Zo kunnen we kinderen ook voorbereiden op hun financiële toekomst. Hoe vroeger je hier namelijk mee start, hoe beter ze later met geld om kunnen gaan.”