Een groter, maar duurzamer pand

3 juli 2021 16:00

Komend voorjaar verhuist Seafood Centre naar een nieuw pand, recht tegenover de Scheveningse Visafslag. Het betekent niet alleen meer ruimte voor de visgroothandel, maar ook een grote stap op weg naar duurzamer werken.

Een groter, maar duurzamer pand

Links aan de Scheveningse Visafslagweg ligt het langgerekte gebouw van de Visafslag, waar al sinds 1964 vijf dagen per week de vers gevangen vis wordt geveild. Rechts staan de panden van verschillende visleveranciers en het huisje van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Een bijna Panorama Mesdagachtig beeld, dat al decennia onveranderd is, maar niet voor lang meer. De herontwikkeling van het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen is in volle gang. Aan het eind van de weg verrijst hoge nieuwbouw: het toekomstige Inntel-hotel. Daarnaast twee strak vormgegeven, antracietgrijze hallen. In een ervan huist straks Seafood Centre. Eigenaar Joep Besselink geeft een rondleiding.

“Het is een enorme stap in ons verduurzamingsproces”

‘Dit gebouw is zes keer zo groot als ons huidi-ge pand, maar zal minder energie verbruiken’, vertelt hij trots. De geisoleerde muren zijn afgewerkt met RVS in plaats van ijzer. ‘Dat erodeert niet, waardoor het langer meegaat’, vervolgt Besselink. Het dak is deels bedekt met zonnepanelen, deels met sedum, een soort mos dat het regenwater opneemt en zo het riool ontlast. De koeling werkt op basis van een CO₂-transkritische installatie. ‘In plaats van met het milieubelastende freon werkt die op basis van het milieuvriendelijkere CO₂.’ De warmte die vrijkomt, wordt gebruikt voor de verwarming van het water en het pand zelf. Besselink verwacht het in de loop van 2021 in gebruik te nemen. ‘Het is een enorme stap in ons verduurzamingsproces’, zegt hij. ‘Maar zeker niet de eerste.’

Liefde voor Noordzeevis

Samen met zijn compagnon kocht Besselink het bedrijf in 2003. In eerste instantie meer gedreven door zijn hang naar ondernemen dan naar het product zelf, maar inmiddels is zijn liefde voor met name de Noordzeevis groot. ‘Mensen vragen nog altijd om zalm en tonijn, terwijl de lekkerste vissen hier voor het oprapen liggen. Denk aan griet, horsmakreel, wijting, maar ook inktvis. De focus op lokaal is ook duurzaam, bedenk maar hoeveel je daarmee op transport bespaart.’ De vis van Seafood Centre die wel van verder weg komt, heeft vrijwel altijd het MSC- of ASC-label. ‘Deze labels garanderen een verantwoorde herkomst; 85 procent van onze vis is inmiddels duurzaam.’ Daarnaast investeert Seafood Centre al langer in duurzame manieren van werken. Bijvoorbeeld met route-optimalisatiesoftware.

‘Nu een computerprogramma aangeeft wat de meest efficiente route langs onze afnemers is, besparen we maar liefst veertig procent op het aantal gereden kilometers’. Transportkratten worden met een speciale persmachine verkleind en hergebruikt. ‘Voorheen werden de piepschuimkratten gewoon vernietigd.’ Er is een honderd procent elektrische koelauto gekocht, waarbij de koeling werkt op zonne-energie. En inmiddels wordt groot Den Haag bediend met elektrische bezorgbusjes. ‘Toen door corona de horeca grotendeels wegviel, zijn we ook aan particulieren gaan leveren. Dat betekent meer afleveradressen, met deze busjes doen we dat zonder extra CO2 -uitstoot.’

“We vinden het bovenal belangrijk dat ook ons nageslacht straks nog van deze wereld kan genieten”

Winst op langere termijn

De investeringen zijn aanzienlijk. ‘Het duurt wel wat jaren voor je dat hebt terugverdiend’, zegt Besselink. ‘Je moet echt kijken naar de winst op de langere termijn. Ook bij het nieuwe pand. Maar uiteindelijk gaat ons dat veel opleveren. Qua klimaatwinst, maar ook qua efficientie. Nu wordt de vis nog opgeslagen in Nieuw-Vennep en moeten we driemaal per week heen en weer pendelen.’ Ook is het huidige pand eigenlijk te klein. ‘Als hier twee pallets binnen worden gereden met duizend kilo kabeljauw kun je je bijna niet meer bewegen’, laat hij zien. ‘Daardoor kost alles wat we doen veel meer tijd dan nodig is.’ Dat de overheid de druk op duurzamer werken opvoert, beaamt Besselink. ‘Maar dat is zeker niet onze belangrijkste drijfveer. We vinden het bovenal belangrijk dat ook ons nageslacht straks nog van deze wereld kan genieten.’

Rabo & Seafood Centre

Het nieuwe pand van Seafood Centre wordt mede gefinancierd door Rabobank. Zo ondersteunt Rabobank verduurzaming bij zakelijke klanten. Om ondernemingen te helpen duurzaam te groeien, heeft Rabobank een groot aanbod aan duurzame financieringsoplossingen.

Dit artikel verscheen eerder in Rabo &Co, het ledenmagazine van Rabobank dat een podium biedt voor uiteenlopende sociale en maatschappelijke initiatieven waar we via onze leden, klanten en/of medewerkers actief bij betrokken zijn.