De Kracht van Delft Verbindt
Kansenongelijkheid en handelingsperspectief centraal bij Delft Verbindt
Op Wereldarmoededag stond bij het ondernemersevent 'Delft verbindt' het thema kansengelijkheid centraal.
Sander Schimmelpenninck sprak voor de ruim 300 aanwezigen over ongelijkheid in Nederland. Met verwijzing naar een dalende trend van onder meer het leesniveau van kinderen op school schetste Schimmelpenninck een somber beeld.
Wethouder Maaike Zwart van gemeente Delft hield een gloedvol betoog om 'de ander te zien' en mee te nemen in kansen die er zijn. De oproep kon op een warm applaus rekenen.
Stichting Coöperatiekring Leiden-Haaglanden
Lydie Vellema, bestuurslid van de Stichting Coöperatiekring Leiden-Haaglanden, benadrukte dat kansenongelijkheid al in de jeugdjaren ontstaat en bood handelingsperspectief. Vellema vertelde over het bijzondere initiatief van een geefkring gericht op het bevorderen van kansengelijkheid voor kinderen in de regio. Deelnemers van deze Coöperatiekring ondersteunen (vanuit zakelijk of privé) voor een vast bedrag per jaar lokale initiatieven en blijven daar gedurende de looptijd van het project bij betrokken. De Coöperatiekring voorziet daarmee voor velen in de behoefte om dichtbij huis impact te maken voor kansengelijkheid.
Geldzorgen de Baas
Wim Nobel, directeur coöperatieve Rabobank, benadrukte vervolgens het belang van aandacht voor de financiële gezondheid gedurende het werkzame leven en brak onder meer een lans voor het praten over geldzorgen op de werkvloer. Geldzorgen blijven niet thuis als iemand naar het werk gaat, benadrukte Nobel. Financiële stress is recept voor leed en (gezonds)problemen. Nobel riep daarom op tot deelname aan het werkgeversprogramma 'Geldzorgen de Baas' met concrete tools voor werkgevers.
Meer weten over Stichting Coöperatiekring Leiden-Haaglanden? Bezoek de website