Elektrisch koelen loopt vooruit op verdere elektrificatie wegtransport
Parkeren en laden zijn doorgaans een twee-eenheid in het transport. Sta of lig je stil, dan kun je in-, uit- én opladen, want steeds meer trucks en schepen worden elektrisch aangedreven. Het Rotterdamse NomadPower speelt in op de verdere elektrificatie van het wegvervoer met een bijzondere focus op koeltrucks.
Voer het e-mailadres in van de persoon met wie je het artikel wilt delen. Het artikel wordt dan verzonden naar de geadresseerde, en een kopie (cc) naar jou.

Elektrisch koelen is een belangrijker vooruitgang in de verduurzaming van het wegtransport dan je als leek misschien zou denken. Iedere dag rijden er zo’n tweehonderdduizend gekoelde vrachtwagens door Europa – op sommige routes tien tot twintig procent van het vrachtverkeer. Zij vervoeren onder andere vlees, groenten en fruit of farmaceutische producten over het continent. De ladingen moeten worden gekoeld, ook tijdens de pauzes en overnachtingen van de chauffeur. De stroom daarvoor komt van dieselaggregaten die enorm veel schadelijke stoffen uitstoten.
,,De motoren van vrachtwagens zelf zijn tegenwoordig best schoon, daar gelden strenge normen voor’’, vertelt Edwin Noomen, medeoprichter van NomadPower. ,,Voor die aggregaten om de koelmotor van stroom te voorzien, geldt helaas een andere regelgeving. Als je die een uur laat draaien kun je de uitstoot aan stikstofoxiden vergelijken met die van een vrachtwagen met een moderne Euro6-motor die van Rotterdam naar Den Haag rijdt!’’
Eerste stap
De oplossing is eigenlijk heel simpel: een netwerk van laadpalen. In de ideale situatie: voldoende laadpalen voor alle gekoelde vrachtwagens om onderweg geen aggregaat meer aan te hoeven sluiten. En in een nóg idealere situatie: laadpalen om zowel de trailer mee te koelen als de accu op te laden van de E-truck zelf.
Dat is de gedachte achter NomadPower, gevestigd op de campus van de Erasmus Universiteit. NomadPower wil een rol spelen in de elektrificatie van het hele wegtransport, introduceert Edwin Noomen. Het koelen van de trailers is de eerste stap, de verdere ‘uitrol’ voor het laden van de E-truck komt daarachteraan. ,,Stroom is stroom. Die haal je voor het koelen en opladen uit dezelfde laadpaal. Alleen de fysieke stekker kan anders zijn. Wij realiseren nu al laadpalen met ingangen voor beide stekkers, zodat je straks niet in een impasse belandt als er meer E-trucks op de weg komen.’’
Lawaai
Book, park, charge. Dat is wat chauffeurs doen met de NomadPower-app. In één app kunnen ze straks een plaats reserveren bij een laadpaal, kunnen ze parkeren en laden/koelen. ,,We zijn een paar jaar geleden begonnen met een pilot met 220 stroompunten op veertig locaties langs de belangrijke Europe wegen. We hebben het gebruik goed kunnen evalueren en zijn nu op het punt gekomen dat we over de verdere uitrol nadenken’’, zo blikt Noomen vooruit.
Groot is de winst van elektrisch koelen voor het milieu, maar NomadPower heeft meer voordelen te bieden. Dieselaggregaten stoten niet alleen fijnstof en NOx-deeltjes (stikstof) uit, ze maken ook ontzettend veel lawaai. ,,Dat moet je niet onderschatten’’, stelt Noomen. ,,Probeer als chauffeur maar eens te slapen als er een aggregaat vlak naast je staat te loeien. Dat valt echt niet mee.’’
De NomadPower app kan straks ook chauffeurs van elektrische trucks helpen om een laadplek te vinden om hun batterij ’s nachts op te laden. Dat gaat hoogstwaarschijnlijk niet allemaal lukken op de bekende, uitpuilende truckparkings langs de belangrijke Europese routes. ,,Je kunt dan een plek bij een laadpaal reserveren bij een bedrijf of op een industrieterrein aan je route’’, legt Noomen uit.
Easy2Pay
NomadPower is een van de labels van Ease2pay, dat vergelijkbare concepten (book, park, charge) heeft opgezet voor walstroom in havens, in jachthavens en op camperterreinen. Daarnaast is Ease2pay een voorloper op het gebied van onder andere parkeerapps en reservering en betaling in parkeergarages. Easy2Pay heeft bijvoorbeeld ook de parkeertoepassing in de app van de Rabobank gerealiseerd.