Eigen elektriciteits-opslag voor pluimveehouderij vof Lalkens Heringa

4 november 2024 14:25

Bij de bouw van een nieuwe pluimveestal en de dakrenovatie van twee bestaande schuren liet Pluimveehouderij vof Lalkens-Heringa in Woltersum enkele jaren geleden ruim 1550 zonnepanelen leggen. Nu zet het bedrijf met door ongeveer 55.000 legkippen een volgende stap in duurzame en tegelijk bedrijfseconomisch aantrekkelijke bedrijfsvoering.

Kippenboer lalkens

De kippenhouderij neemt rond de jaarwisseling een batterypack met een capaciteit van 241 kWh in gebruik. Rabobank financiert de investering als onderdeel van het businessmodel van de pluimveehouderij.

“De ventilatoren draaien ook 's nachts”

Overtollige elektriciteit

In de sorteerruimte, tussen duizenden bruine vrije-uitloopeieren, vertellen kippenhouders Berend-Jan Lalkens en zijn moeder Klaaske Lalkens-Heringa over de investering in opslag van elektriciteit. Opwekking en verbruik van elektriciteit lopen er zeker niet parallel en dus stroomt er soms behoorlijk wat elektriciteit het net in, terwijl er op andere momenten juist veel meer verbruikt wordt dan geproduceerd. “De ventilatoren draaien ook ‘s nachts en vaak brandt het licht als het buiten donker is. Dan hebben we extra stroom nodig”, vertelt Lalkens. Op heldere, zomerse dagen, als de kippen buiten lopen, levert het bedrijf juist overtollige elektriciteit aan het net.

Dalende opbrengst

De 1550 zonnepanelen op de schuren aan het Eemskanaal wekken jaarlijks ongeveer 540.000 kWh elektriciteit op, terwijl het bedrijf een eigen behoefte heeft van ongeveer 100.000 kWh, waarvan het bedrijf er direct 60.000 zelf gebruikt. Sinds het bedrijf investeerde in de zonnedaken, zag Lalkens junior de opbrengst van geleverde elektriciteit fors dalen. “Wij zijn zakelijk grootverbruiker, daarom geldt de salderingsregeling voor ons niet”, licht hij toe. Dat betekent dat geleverde en afgenomen elektriciteit niet met elkaar worden verrekend. “Inmiddels betalen we vier tot vijf keer meer voor stroom die wij van het net halen dan we ontvangen voor geleverde elektriciteit. Bovendien betalen we voor elke kWh stroom twee cent transportkosten, zowel bij levering als afname.”

“Wij zijn kippenboeren, geen energiehandelaren”

Twee opties

“Dit alles was ons een doorn in het oog”, zegt Berend-Jan. Daarom vroeg Lalkens specialist in verduurzamen en besparen Ernst Adviesgroep om een een businesscase. Daaruit kwam naar voren dat er twee opties waren. Mogelijkheid één was investering in een relatief kleinschalige batterij van 241 kWh, met name gericht op het afvlakken van de eigen pieken in verbruik en opwekking. Deze optie biedt veel zekerheid dankzij een relatief lage investering van zo’n 130.000 euro en een korte terugverdientijd. Optie twee was de aanschaf van een grote batterypack, een investering van zo’n half miljoen euro, gericht op afname en opslag van stroom van het net als de prijs op de dynamische elektriciteitsmarkt laag is - of zelfs negatief - en levering bij hoge prijzen. Dit zou van elektriciteitsopwekking een neventak maken. Lalkens: “Gezien de hoge mate van onzekerheid op de energiemarkt en in overheidsbeleid kozen wij voor de eerste optie. Maar met de mogelijkheid om in de toekomst modulair uit te breiden. Wij kiezen nu voor zekerheid en niet voor pionieren. Wij zijn kippenboeren, geen energiehandelaren."

Tekst en fotografie: Jan Johan ten Have