Bedrijvenpark De Wieken Vinkenhoef krijgt digital twin dankzij Rabobank

10 september 2024 16:03

Een circulair bedrijvenpark creëren waarin energie optimaal wordt benut? Laat dat maar over aan architect Roger Ooms. Deze groene pionier zet alles op alles om het Amersfoortse bedrijvenpark De Wieken Vinkenhoef te verduurzamen. Onderdeel van dit proces: een digital twin ontwikkelen – een virtuele kopie van het fysieke park. Hierbij kreeg Roger hulp van lokale partners en Rabobank.

Vinkenhoef AE

Op bedrijvenpark De Wieken Vinkenhoef – bij knooppunt Hoevelaken – zijn rond de 150 bedrijven gevestigd. Een daarvan is Ooms Architecten, het architectenbureau van Roger Ooms. Door circulair te bouwen en de energietransitie aan te jagen, heeft Roger met zijn projecten een positieve impact op mens en maatschappij. Zo is hij onder andere initiatiefnemer van Duurzaam Netwerk Amersfoort, waarmee hij samenwerking en verduurzaming van bedrijven(terreinen) in de regio stimuleert – met succes!

Plan voor circulariteit

Het balletje ging rollen in 2018, toen Roger een plan van aanpak opstelde om van De Wieken Vinkenhoef een circulair bedrijvenpark te maken. “Ik merkte in mijn omgeving dat er wel behoefte was om te verduurzamen, maar dat nog weinig partijen op het bedrijvenpark hiermee bezig waren. Toen heb ik een projectplan opgesteld om het bedrijvenpark stap voor stap meer circulair te maken. Denk aan een waterstoftankstation realiseren, zonnepanelen plaatsen en collectief afval inzamelen. Deze plannen zijn inmiddels uitgevoerd, in samenwerking met de gemeente Amersfoort.”

Energiehub realiseren

Het uiteindelijke doel van het digital twin-project: een energiehub creëren waarmee bedrijven op het park energie kunnen uitwisselen. “Zo’n hub biedt een oplossing voor de netcongestie waar we op dit moment mee te maken hebben: de overbelasting van het energienetwerk”, legt Roger uit. “Op De Wieken Vinkenhoef zijn constant pieken en dalen in energieverbruik: bedrijven hebben afwisselend energie-overschotten en -tekorten. Als een bedrijf z’n overschot opslaat of aan een andere partij levert, gaat deze energie niet terug naar het net. Hiermee vult de ene organisatie het tekort aan van de andere. En als bijvangst ga je de overbelasting van het energienetwerk tegen. Zo kan alles blijven draaien, ook bij netcongestie.”

Digitale tweeling

Om een energiehub te realiseren, moet je eerst in kaart brengen hoe het energienetwerk loopt en wil je weten wat de invloed is van bepaalde veranderingen. Een bedrijf dat z’n wagenpark elektrificeert bijvoorbeeld, of het plaatsen van een stel zonnepanelen.

Roger: “Vorig jaar zomer ontdekte ik een start-up die een tool had ontwikkeld waarmee je precies dit kon doen. Ik heb toen een samenwerking geïnitieerd om een digital twin te ontwikkelen van het bedrijvenpark. Dit is een digitaal model van De Wieken Vinkenhoef, waar je simulaties op kunt toepassen. Zo zie je realtime welke impact maatregelen hebben op de energiehuishouding van het park. Plaats je ergens een paar honderd zonnepanelen, dan laat de digital twin direct zien of een transformatorhuisje overbelast raakt.”

Gemeente Amersfoort en provincie Utrecht sloten zich aan en financierden een deel van het project. “Na een tijdje veranderde de financiële constructie, waardoor ik een periode zonder financiering moest overbruggen”, zegt Roger. “Toen wees Roeland Tameling me op het Rabo Stimuleringsfonds.”

Duurzaam pionieren

Roeland is ledenraadslid bij Rabobank en manager van een ander bedrijvenpark in de regio. “Op een bijeenkomst over verduurzaming van bedrijvenparken vertelde Roger me over het project, en ik was direct enthousiast”, vertelt Roeland. “Hij is een van de eersten die écht aan de slag is gegaan met zo’n digital twin. Er wordt veel over gesproken en nagedacht, maar weinig concreet gemaakt. Daarom kunnen organisaties en overheden veel leren van Rogers ervaringen als pionier. Dat maakt dit project perfect voor het Rabo Stimuleringsfonds van Rabobank.”

Samen verzamelden Roeland en Roger alle informatie die nodig was om het Rabo Stimuleringsfonds aan te vragen. In een mum van tijd was het rond. Roger: “Daar ben ik hem en Rabobank heel dankbaar voor, want dankzij deze donatie kon het project onverstoord blijven draaien. Een prachtig voorbeeld van een samenwerking met positieve impact!”

Hulp nodig bij je eigen maatschappelijke project? Dien je aanvraag in voor het Rabo Stimuleringsfonds om samen impact te maken.