Ondernemers zetten circulair idee om naar actieplan

5 juli 2023 13:12

Rabobank is vorig jaar in de regio Midden Oost Nederland gestart met de Circulair Economy (CE) Challenge. Vanaf november 2022 ontwikkelden 18 ondernemers hun circulaire idee onder begeleiding van Rabobank, KPMG en Copper8 tot een actieplan.

Meerwaarde

Uit reacties van de deelnemers blijkt dat de CE Challenge echt van meerwaarde is. Het stimuleert hen om werk te maken van circulair ondernemen en geeft hen toegang tot nieuwe circulaire netwerken. Als resultaat gaan diverse bedrijven een belangrijke voorbeeldfunctie in hun regio vervullen. Ook inspireren de challenges tot nieuwe samenwerkingsverbanden en circulaire oplossingen. Dat komt doordat deelnemers uit zeer uiteenlopende sectoren zoals installatiebedrijven, afvalverwerking maar ook bijvoorbeeld badkamerinrichting deelnemen. Tijdens de workshops kijkt ieder vanuit zijn eigen invalshoek en achtergrond naar de bedrijfsprocessen van de andere ondernemers. Dat blijkt heel leerzaam en verfrissend te zijn.

Michiel Bloemendal, directeur Grootzakelijk legt uit ‘Veel ondernemers willen graag circulair ondernemen, maar weten niet goed hoe. We helpen ze graag op weg. Na deelname aan de Challenge weet de deelnemer wat ze concreet kunnen doen in hun bedrijf en in hun keten. En daarmee worden ze een voorbeeld voor anderen’.

“Veel ondernemers willen graag circulair ondernemen, maar weten niet goed hoe”

Slotevent CE Challenge

Op donderdag 29 juni sloten we de challenge af tijdens het slotevent van de Rabobank Circular Economy Challenge in Odeon in Zwolle. Tijdens het slotevent deelde Stefaan Decraene, als nieuwe voorzitter van de groepsdirectie Rabobank, zijn visie op het belang van circulair ondernemen. Vervolgens vond er, onder leiding van journalist en avondvoorzitter Merel Westrik, een inspirerend rondetafelgesprek plaats met (oud)deelnemers van de Circular Economy Challenge. Gedurende het programma presenteren deelnemers van de laatste challenge hun circulaire idee. Tot slot volgde een spetterend betoog van Maurice Beijk over ‘Duurzaamheid is een economische kans’.

Wilt u meer informatie of heeft u interesse in deelname aan de Circular Economy Challenge? Neem dan contact met ons op via communicatie.mon@rabobank.nl.