De toekomst van de agrarische sector verdient een goed gesprek

26 oktober 2022 17:06

De agrarische sector ligt onder een vergrootglas. En van alle grote dossiers, ligt het stikstof-dossier het meest prominent onder dat vergrootglas. Dit leidt tot een uitvergrote focus op een uitdaging, binnen de bredere uitdaging van duurzame voedselproductie en tot een gepolariseerd debat. Dat komt de constructieve samenwerking tussen beleidsmakers, boeren en de rest van de voedselketen bepaald niet ten goede.

Gedeelde Grond, waar we elkaar vinden

In samenwerking met debatcentrum De Balie willen we het gesprek weer op gang brengen. De beweging maken van confrontatie naar conversatie en idealiter naar oplossingsrichtingen. In Gedeelde Grond positioneren we de stikstofreductie-uitdaging naast andere uitdagingen als watermanagement en bodemkwaliteit en brengen we relevante partijen uit de voedselketen in Overijssel bij elkaar. In het gesprek bieden we ruimte voor de emotie, duiden we op een objectieve manier de uitdaging en gaan we samen op zoek naar perspectief.

Het gesprek

We praten op maandagavond 7 november met een mooi gezelschap van gasten:

Karel Smouter (NRC)Thomas Jansen (Landschapsarchitect)Els Uijterlinde (Erve Mentink)Esther Turnhout (Universiteit Twente)Jeroen Verver (Agrifirm)Egbert Jaap Mooiweer (Landgoed Twickel)Jannemarie de Jonge (College van Rijksadviseurs)Dirk-Siert Schoonman (Waterschap Drentse en Overijsselse Delta)

Het gesprek wordt geleid door Yoeri Albrecht, Nederlands journalist en o.a. werkzaam als directeur bij debatcentrum de Balie en voorzitter van Vereniging Veronica. Het publiek is zeer betrokken bij het onderwerp en speelt een actieve rol in het gesprek.

De Balie, een centrum voor politiek en cultuur organiseert in samenwerking met Rabobank, een reeks gesprekken in Nederland waarin agrariërs, producenten, beleidsmakers, biologen en natuurbeschermers op zoek gaan naar gezamenlijke ideeën over de toekomst van de landbouw en de Nederlandse bodem met als doel: samen op zoek naar perspectief en oplossingsrichtingen.

Interesse?

Kijk op de website voor meer informatie en de aanmeldmogelijkheden.