Duurzaam Wonen - Onze maatschappelijke impact van 2023

9 januari 2024 12:30

Vanuit Duurzaam Wonen zijn er meerdere maatschappelijke uitdagingen waaraan we willen bijdragen. Dat zijn onder andere: de woningmarkt helpen te verduurzamen, de woningbouw helpen te versnellen en nieuwe toekomstbestendige woonvormen bevorderen. Om deze doelstelling te realiseren hebben we dit jaar een aantal mooie projecten in de regio Noord-Holland Noord geïnitieerd.

duurzaam wonen SolarPas

Verduurzamen woningmarkt

Een betere woontoekomst betekent verduurzamen. Als coöperatieve bank willen we een actieve bijdrage leveren aan een duurzame woningmarkt. Ieder huis kan energiezuinig zijn, of het nu gaat om een nieuw of bestaand huis. Al onze hypotheekadviseurs zijn opgeleid tot ‘Adviseur Duurzaam Wonen’. Zij helpen klanten en onze bank bij het reduceren van de CO2 uitstoot van de hypotheekportefeuille. Als Rabobank hebben we dit tot nu toe vertaald in een verbetering van de energielabels in onze portefeuille, verhoogd aantal energiebesparende voorzieningen, aantal gratis aangeboden HuisScans, CO2-reductie per m2 en meer bekendheid te geven aan HomeQgo. ​

Wil je meer weten over het verduurzamen van jouw huis? Ga naar Duurzaam wonen voor een energiezuiniger huis - Rabobank

Rabo SmartBuilds

Op landelijk niveau willen we als Rabobank Wonen circa 1.400 nieuwe woningen per jaar toevoegen aan de Nederlandse woningvoorraad. Dit betekent gemiddeld 100 woningen voor de regio Noord-Holland Noord. Om hier een bijdrage aan te leveren hebben we in 2023 keihard gewerkt om samen met gemeente Texel en Stichting Woontij, het project Rabo SmartBuilds te realiseren. De vraag naar betaalbare woningen op Texel is groter dan het aanbod. Het was een enorme uitdagende klus om hiervoor alle handen op elkaar te krijgen. Ookk voor Barli, om deze duurzame kant-en-klare Rabo Smartbuilds woningen in de fabriek te realiseren. We zijn trots dat we deze mijlpaal hebben bereikt waardoor we in 2024 kunnen gaan bouwen aan een prachtig project met 120 nieuwe betaalbare huurwoningen aan de Marsweg Zuid op Texel. De woningen zijn bedoeld voor mensen die maatschappelijk en/of economisch verbonden zijn aan Texel. Het streven is dat alle 120 woningen eind 2024 geplaatst zijn en bewoond kunnen gaan worden.

Meer weten over het project Smartbuilds? Ga naar Rabo SmartBuilds - Rabobank

Opening Rabo Hypotheek Adviespunt

Op 1 april heeft het Rabo Hypotheek Adviespunt haar deuren in 't Workcafé aan de Parelhof 124 in Heerhugowaard geopend. Het adviespunt ligt naast het gezellige Stadsplein grenzend aan Winkelcentrum Middenwaard. Dit is een centraal gebied waar de komende jaren nog veel gebouwd gaat worden. Hierbij willen we bijdragen aan het op gang brengen van de doorstroming en verduurzaming van de woningmarkt. Het adviespunt biedt klanten een laagdrempelige plek voor persoonlijke adviesgesprekken over hun hypotheek. Het is een mix tussen een hippe koffiezaak en een professioneel kantoor met twee werkplekken en een spreekkamer voor hypotheekadvies.

Voor klanten is het Rabo Hypotheek Adviespunt een heerlijke ontmoetingsruimte waar zij op maandag, donderdag en vrijdag zonder afspraak binnen kunnen lopen voor een persoonlijk adviesgesprek over hun hypotheek. Een warm welkom staat voorop, of je nu op zoek bent naar een andere (nieuwbouw-)woning of je woning wilt verbouwen om te verduurzamen. Rabobank biedt hiermee een fijne plek waar klanten zich thuis zullen voelen. In een tijd waarin steeds meer klanten hun bankzaken telefonisch, online of via de Rabo App regelen biedt het Rabo Hypotheek Adviespunt een persoonlijke aanpak die klanten waarderen als het gaat om hun hypotheek.

Neem ook een kijkje op de website Rabo Hypotheek Adviespunt @Workcafé in Heerhugowaard - Rabobank

Eerste huis kopen inloopevents

Het vinden van een eigen plek is niet altijd zo gemakkelijk. Betaalbare huizen zijn schaars. Bij Rabobank kun je rekenen op hulp om jouw eerste droomhuis toch mogelijk te maken. We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over hoe dit werkt en wat je allemaal moet regelen. Om beweging op de woningmarkt te stimuleren organiseren we met regelmaat Eerste Huis Kopen Inloopevents in de regio. Afgelopen maanden onder andere in Wognum, Purmerend, Alkmaar en Texel, waar onze adviseurs je graag verwelkomen voor een gratis oriënterend hypotheekgesprek. Tijdens deze events kun je op een laagdrempelige manier, zonder afspraak, binnenlopen voor een persoonlijke financiële check zodat je weet wat je hypotheekmogelijkheden zijn, ook als je geen klant van Rabobank bent.

Bezoek de website Eerste huis kopen - Rabobank

Samen Zelfbouwen - CPO

Samen bouwen en samen leven, dat kan veel voordelen bieden. Je koopt als groep een stuk grond, bepaalt samen hoe je wilt wonen en welke voorzieningen je eventueel wilt delen. De officiële benaming voor Samen Zelfbouwen is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit houdt in dat je samen met een groep mensen een woonproject realiseert en van het begin tot het einde betrokken bent bij de ontwikkeling. Een coöperatieve woonvorm die groepen particulieren kan helpen om hun woondromen werkelijkheid te laten worden. Waarbij we als coöperatieve Rabobank graag ondersteuning bieden met kennis, netwerken en financiële oplossingen.

Inzet van kennis, netwerken en financiële oplossingen
We werken aan een pakket om CPO-projecten te ondersteunen om coöperatieve woonvormen makkelijker mogelijk te maken. Hiervoor zoeken we samenwerking met bijvoorbeeld CPO-begeleiders en gemeenten. Lokaal zoeken onze financieel adviseurs, Petra Hoexum en Jolanda Dekker, contact met CPO-initiatieven en geven zij presentaties om uit te leggen hoe de financiering van een CPO/Samen Zelfbouwen project werkt. Bijvoorbeeld bij het CPO-project aan de Bogtmanweg in Tuitjehorn, waar Bouwend Waarland een groep inwoners begeleidt bij de ontwikkeling van een eigen woningbouwplan, 38 woningen in een gevarieerd woningbouwprogramma.

Daarnaast biedt Rabobank speciaal voor klanten die samen een woonproject (CCO of CPO) willen realiseren, financiële ondersteuning vanuit het coöperatief dividend. Zodoende ontving Wooncoöperatie Tiny House Schoorl recent een mooie donatie van € 5.000,- ter ondersteuning van hun initiatief.

Ook interesse in een CPO-project? Dien een aanvraag in via communicatie.nhn@rabobank.nl.

Meer weten over de mogelijkheden van jouw CPO-project? Vraag een gratis oriënterend hypotheekgesprek aan met onze Financieel Adviseurs:

Wil je meer informatie? Bezoek dan de website Samen zelfbouwen - Rabobank.

CPO Samen Zelfbouwen