Ervaringen Rabo Food Forward: Duurzaam samenwerken smaakt naar méér
Als verschillende partijen zich buigen over voedselvraagstukken, kunnen de meest vruchtbare ideeën ontstaan. Dat blijkt uit de Rabo Food Forward Track, een regionaal programma waarin ondernemers, consumenten en belanghebbenden zich inzetten voor het verduurzamen van de voedselketen. Drie deelnemers delen hun ervaringen, ideeën en toekomstvisie. Want duurzaam samenwerken, dat smaakt naar méér.
Verzend het artikel per e-mail
Voer het e-mailadres in van de persoon met wie je het artikel wilt delen. Het artikel wordt dan verzonden naar de geadresseerde, en een kopie (cc) naar jou.

Binnen de Rabo Food Forward Track zoekt een twintigtal personen, onder begeleiding van Food Hub, naar duurzame (voedsel)oplossingen. De uit zes bijeenkomsten bestaande track beleeft op 6 oktober een daverende ontknoping tijdens een conferentie van Greenport NHN in de Broekerveiling. Tijdens dit slotevent pitchen vier teams de ontwikkelde concepten voor een deskundige jury. Het winnende idee wordt daadwerkelijk uitgewerkt en krijgt uiteraard de nodige exposure.
Samen voor een toekomstbestendige agribusiness
‘De Rabo Food Forward Track sluit naadloos aan op waar wij als Greenport Noord-Holland Noord voor staan,’ zegt programmamanager Jeroen Noot. ‘Samen met uiteenlopende partijen werken we aan een toekomstbestendige agribusiness in de regio. Dat doen we door de belangen van betrokken partijen aan elkaar te knopen en dat is precies de gedachte achter de Rabo Food Forward Track. We waarderen het ook dat wij als partner van Rabobank mogen aansluiten bij deze track. Het is bijzonder om verschillende mensen te ontmoeten, hun achtergronden te voelen en ervaren. Samen werken we aan één doel: een duurzame voedingssector. De track heeft me persoonlijk extra inspiratie gegeven. Door mijn deelname zie ik nog meer kansen om, met elkaar, nieuwe projecten uit te rollen.’
Natuurbeheer, dierenwelzijn en vlees uit eigen regio
Samen met onder meer een veehouder, student en rentmeester maakt Jeroen deel uit van het team Aan Tafel. ‘We zijn met elkaar tot een mooi en duurzaam idee gekomen: jonge ossen op het agrarisch bedrijf groot brengen en niet op een kalvermesterij. Op die manier creëer je een stukje natuurbeheer, want kalveren stellen minder eisen aan grasland dan melkvee en kunnen op veel plekken grazen. Het klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Er komen vraagstukken bovendrijven als: hoe kom je aan de grond en hoe komen we tot een pachtconstructie die werkbaar is voor ondernemers?’ Volgens Jeroen is het interessant om te zien hoe binnen deze track diverse belangen samensmelten. ‘De consument geniet binnen dit concept van een mooi stukje duurzaam vlees uit de eigen regio. De ondernemer kiest voor dierenwelzijn en wil tegelijkertijd een goede boterham verdienen. Voor overheden en natuurorganisaties ontstaat een nieuwe manier van natuurbeheer. Het is een samenspel. Samen zetten alle deelnemers zich met veel enthousiasme in voor een gezonde sector, ondanks de problematiek waarmee we in deze tijd worden geconfronteerd. Dat vind ik gaaf.’
Van het land op het Bord: gratis seizoenskrant
Deelnemer Sigrid Koeleman denkt daar net zo over: ‘Het is fijn om als groep, met de neuzen dezelfde kant op, te werken aan een idee of concept. Je kunt elkaar echt versterken, alleen samen kom je verder. Ons team bestaat uit een zuivelboer, twee studenten, iemand van een voedselplatform en uiteraard een vertegenwoordiger van Rabobank. We hebben ons gebogen over een veelbelovend initiatief: een seizoenskrant, Van het Land op het Bord. Met deze krant willen we laten zien wat er in de regio speelt als het gaat om de voedselproductie en wat dat betekent voor ons allemaal. Want voedsel is meer dan eten op je bord. Genieten van grazende koeien in de wei. Je een weg banen door een maisdoolhof. Samen fruit plukken. In onze regio gebeurt heel veel moois, het is belangrijk dat we dit koesteren. De voedselkrant maakt het zichtbaar, in woord en beeld.’
Online community reikt informatie aan
Sigrid is professioneel bladenmaker en in de ban van alles wat te maken heeft met gezonde voeding: ‘Dat begon al in mijn jeugd. Mijn moeder kwam van de boerderij en vond goed voedsel op tafel heel belangrijk. Voedsel was er niet zomaar, we wisten waar het vandaan kwam. Ook dat willen we met de krant laten zien.’ Het team wil de seizoenskrant koppelen aan een omvangrijke online community. ‘Met de community wordt allerlei informatie aanreikt. Ook kun je vragen stellen aan boeren of gewoon een compliment geven voor het voedsel dat ze produceren. Andersom kan een teler die bijvoorbeeld tomaten ‘over’ heeft dit melden, eventueel compleet met recepten. In onze regio zijn zoveel mooie producten en mensen, je moet ze alleen weten te vinden. De community helpt je bij die duurzame zoektocht en laat je nog meer genieten van wat onze streek ons te bieden heeft. Want waarom zou je in de supermarkt azijn uit China kopen, als ze in Warmenhuizen duurzame azijn maken van restfruit?’
Leren van de praktijk en van elkaar
Swen Dekker uit Warmenhuizen is hbo-student Agribusiness en Bedrijfskunde aan het Van Hall Larenstein in Leeuwarden. ‘Voor mij was de Rabo Food Forward Track een mooie kans om me verder te verdiepen in wat er in de prakrijk speelt,’ vertelt hij. ‘We begonnen de track met drie excursies, die waren heel interessant. Tijdens de bijeenkomsten die volgden, zijn we echt met elkaar aan de slag gegaan. Je gaat in gesprek met experts die veel ervaring hebben, dat was leerzaam. Ik merkte op mijn beurt dat zij open stonden voor nieuwe inzichten. We hebben veel kennis uitgewisseld en zijn met elkaar uiteindelijk tot mooie resultaten gekomen.’
Samen een mooi gewas beter vermarkten
‘In ons team hebben we ons vooral gericht op het beter vermarkten van knolselderij, een redelijk onbekend gewas dat veel mogelijkheden heeft. Samen hebben we een concept bedacht waardoor we dit gewas meer bekendheid kunnen geven, onder meer via een educatief programma, de inzet van bekende YouTube’ers en Life Cooking. We hebben echt met elkaar kunnen sparren, onze ideeën zijn echt samengesmolten. Deze track heeft me veel gebracht. Mijn deelname heeft me extra kennis opgeleverd, ook op het gebied van duurzaamheid. Het is indrukwekkend om te zien wat er aan wordt gedaan om een gewas als de knolselderij steeds duurzamer te telen. Ik heb genoten van de track en leef nu toe naar de finale. Meedoen was boeiend, maar als je kunt winnen, moet je daar voor gaan.’
Meer weten? Kijk op Rabo Food Forward Track (rabobank.com)