Rabobank helpt Zuid-Hollandse energiecoöperaties met ontwikkelbijdrage

1 mei 2023 17:03

Wil je een vliegende start maken met de oprichting van een energiecoöperatie? Of ben je al goed op weg maar heb je vragen? Dan ben je meer dan welkom bij de Energiecoöperatiedesk van Rabobank in Zuid-Holland.

Energiecoöperaties in Zuid-Holland kunnen vanaf 15 mei een bijdrage bij de Rabobank aanvragen voor kosten die zij maken in de oriëntatie- en ontwikkelfase van een project. Met als doel om samen de energietransitie te versnellen. Houd onze website in de gaten!

Nederland telt steeds meer energiecoöperaties: groepen (buurt)bewoners die de handen ineenslaan en actief aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Dat is goed nieuws! Energiecoöperaties vormen namelijk een belangrijke schakel in het verduurzamen van Nederland.

Rabobank ondersteunt samen met partners steeds meer energiecoöperaties in het realiseren van projecten. Dat doen we niet alleen financieel, maar ook door het delen van kennis en ons netwerk. In Zuid-Holland lanceren we daarom op 12 januari de Energiecoöperatiedesk. Eén loket waar energiecoöperaties terecht kunnen met hun vragen. De lancering vindt plaats tijdens de nieuwjaarsborrel van onze partner Energie Samen Zuid-Holland. Zo kunnen we samen de komst van nieuwe zonne- en windparken versnellen.

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een initiatief van (buurt)bewoners, die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Bijvoorbeeld door gezamenlijk te investeren in de opwekking van zon- of windenergie.

Waarom ondersteunt Rabobank energiecoöperaties?

Als coöperatieve bank voelen wij ons betrokken bij de samenleving. Daarbij richten we ons op een aantal transities: de energietransitie, voedseltransitie en de inclusieve samenleving.

Met de Energiecoöperatiedesk willen we bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Daarnaast sluiten we hiermee aan bij het klimaatakkoord: hierin is afgesproken dat bij opwekking van duurzame energie op land (zonneparken en windmolens) burgers voor minstens de helft moeten kunnen profiteren van het project.

Wat is de Energiecoöperatiedesk?

Met hun kennis en kunde helpen de adviseurs van de desk initiatiefnemers (en coöperaties die toe zijn aan de volgende stap) op weg. Is men net begonnen en wil men hulp bij het openen van een rekening of het afsluiten van een verzekering? Of is men al zover dat men behoefte heeft aan een financiering? Dan ben je bij onze collega’s van de desk aan het juiste adres. Zij hebben tevens inzicht in nieuwe ontwikkelingen én zien welke stappen andere partijen zetten. De energiecoöperaties in Zuid-Holland hebben dus voortaan één duidelijk loket voor al hun vragen.

We helpen energiecoöperaties (verder) op weg, door:

  Te helpen bij het openen van een rekening

  Het bieden van financieringsmogelijkheden en verzekeringen

  Het delen van kennis en inzichten

  Het delen van een netwerk

  Informatieve meet-ups en bijeenkomsten die we samen met onze partner Energie Samen Zuid-Holland organiseren

  Door te verwijzen naar andere partijen

Meer weten?

Neem contact op via: Energiecooperatiedesk.ZH@rabobank.nl.

Onze adviseurs: Ramon van Grieken, Samira Yousofi, Helena van Ginkel en Yaelle Berghuis, helpen je graag verder.


Bekijk hier ook onze flyer!