Duurzame groei bij Spako Food Machinery

10 juli 2023 9:55

Bij Spako Food Machinery geen keiharde doelstellingen. ‘Als we een fijne partij zijn voor medewerkers én klanten, dan volgt de rest vanzelf’, vertelt mede-eigenaar Thomas Waals. Die nuchtere instelling is kenmerkend voor het Astense bedrijf, dat machines en productielijnen voor de foodindustrie maakt.

Sinds kort staat zowel Spako als het naastgelegen Van Bussel Metaaltechniek op naam van Thomas Waals en zijn compagnon Rudolf van den Broek. Rabobank in Oost-Brabant hielp bij die overname.

Als Thomas de bezoekersruimte van Spako binnenloopt, heeft hij net een insectenhotel geplaatst. ‘Zo, hebben we het thema duurzaamheid ook weer afgevinkt’, grapt hij. Al snel blijkt het écht een belangrijk thema binnen Spako te zijn. ‘Alleen de naam zegt het al: Spako staat voor spaarzaam koken. Die naam werd bedacht door de oprichter. Hij ontwikkelde in de jaren ’60 ketels die op gas, in plaats van op hout, gestookt werden. Hoewel die tijd ver achter ons ligt, past de naam nog steeds. We zorgen er namelijk voor dat onze machines zo min mogelijk energie verbruiken. En we hergebruiken ook oude onderdelen en machines. Daarmee geven we ze een tweede leven.’

Maatwerk

Hun used machinery ziet Spako als een van hun belangrijke pijlers. Verder verkoopt het bedrijf een standaardlijn machines, maar richten zij zich ook op maatwerk. ‘Klanten komen bij ons met vragen als: op welke manier kunnen we ons proces automatiseren? Hoe kan het efficiënter of makkelijker? Samen met hen komen we tot een passende oplossing. Juist dat creatieve proces van ontwerpen, ontwikkelen én produceren is onze kracht.’ Die machines komen vervolgens terecht bij voedselverwerkingsbedrijven: van ambachtelijke slagers tot grootschalige fabrieken. Daar worden ze gebruikt om te koken, roken, bakken, mengen of wellen. Inmiddels gaat Spako ook voorzichtig de landsgrenzen over. ‘De Nederlandse en Belgische vijver is groot, maar daarbuiten liggen natuurlijk nog veel meer kansen. Die verkennen we nu.’

‘Gas erop’

Toch verbindt Thomas aan die internationalisering geen concrete doelstelling. ‘Dat past niet bij ons. Wij willen gewoon mensen helpen. Dat is onze basis. Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Rabobank-accountmanager Sander Arts herkent die instelling. ‘Het karakter van het dorp zie je terug in de bedrijfscultuur. Die is positief en nuchter. Maar hier geldt óók: gas erop en handen uit de mouwen.’ Thomas vult aan: ‘Dat trekt ook eenzelfde soort klanten en medewerkers aan. Bij ons personeelsuitje realiseerde ik me weer hoe fantastisch dat is. Dat iedereen fijn met elkaar werkt en met elkaar kan lachen, daar haal ik zóveel voldoening uit.’

Overname

Thomas zelf bouwde zijn carrière op bij de ‘buren’. Bij Van Bussel Metaaltechniek – dat van dezelfde eigenaren was – liep hij eerst zijn mts-afstudeerstage en was hij daarna commercieel manager. ‘De afgelopen jaren werd duidelijk dat ik het bedrijf samen met operationeel manager Rudolf zou overnemen.’ Kort daarna kregen ze de kans om ook Spako over te nemen. ‘Zij waren een klant van Van Bussel en wilden dat wij een ketel voor ze maakten. Dat gesprek kreeg een heel andere wending: ze vroegen ons of we het bedrijf wilden overnemen.’

Vertrouwen

Bij beide overnames was Sander Arts hun aanspreekpunt namens de bank. Ook hielp hij bij de financiering van machines. ‘Ik zat én zit regelmatig met Thomas en Rudolf aan tafel’, vertelt Sander. ‘Tijdens het overnameproces dacht ik bijvoorbeeld mee over de toekomst en het vormgeven van het bedrijf door de nieuwe eigenaren. Hoe richten zij het financieel in? En waarin willen zij in de toekomst investeren?’ Thomas is blij met die hulp. ‘Met al onze leveranciers hebben we een goede band. Ik zie Sander als een nauw betrokken en trouwe leverancier. Alleen levert hij geen onderdelen, maar een uitgebreid netwerk, advies en financiële middelen. Voor ons is hij een strategisch klankbord. Daarbij is vertrouwen belangrijk. En dat is er volop.’

Kansen

De laatste jaren kreeg Spako, net als andere bedrijven, met uitdagingen te maken. ‘De coronapandemie, een materialencrisis, vergrijzing, stijgende rentes en klanten die behoudend zijn met investeringen. Maar toch vind ik: winnaars hebben een plan en verliezers een excuus. Je kunt die ontwikkelingen namelijk ook als kansen zien. Zo zal automatisering steeds belangrijker worden. Daar kunnen wij op inspelen.’

In de toekomst wil Spako verder professionaliseren en het maken en verkopen van productielijnen verder uitbouwen. ‘In een modern machinepark, met geavanceerde software. We ontwikkelen door. Dat trekt ook veel jeugdige medewerkers aan, merken we.’ Intussen groeit Spako langzaamaan door. ‘Vergelijk ons met een eik. Die groeit niet snel, maar staat wél heel stevig. Ook als het een keer stormt, overleeft hij het. Dat betekent overigens niet dat we niet commercieel zijn. We weten écht wel hoe we die eik moeten laten groeien.’

Ontdek welke financiering bij jouw onderneming past

Wil jij net als Spako Food Machinery op een toekomstbestendige manier ondernemen en groeien? Neem dan contact op met Sander of een van de collega's uit het Grootzakelijke sectorenteam (food)industrie via sander.arts@rabobank.nl. Of neem een kijkje op de website rabo.nl.ob.grootzakelijk.

Toekomstbestendig ondernemen doe je samen.

Goed voor jouw bedrijf & een goede zaak voor de toekomst.