Steun voor Super Cool!

27 juni 2023 16:05

Sport en bewegen is voor mensen met een beperking niet vanzelfsprekend. Mensen met een lichamelijke beperking voldoen minder vaak aan de beweegrichtlijnen dan mensen zonder een beperking, zo blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut uit Utrecht. Slechts een derde van de mensen met een verstandelijke beperking sport op wekelijkse basis. Zonder maatjes zullen zij niet zomaar gaan sporten. Dankzij Super COOL! kunnen zij toch verschillende sporten uitoefenen. Zo worden ze niet alleen gezonder, maar kunnen door de contacten die ze opdoen makkelijker meedoen in de maatschappij. Iets waar we als Rabobank graag aan bijdragen.

Super COOL! is een sport- en maatjes initiatief voor mensen met een verstandelijke beperking in Almere. Wekelijks sporten circa 25 deelnemers die gematcht zijn aan 15 sportmaatjes (vrijwilligers). De sportmaatjes bieden ondersteuning en motiveren de deelnemers om te sporten. Iedere vier weken wordt een andere sport aangeboden onder leiding van ervaren trainers van een betrokken sportvereniging. Denk bijvoorbeeld aan schaatsen, voetballen, wandelen, fietsen en zwemmen. Zo maakt de stichting sporten toegankelijker voor iedereen, zorgt voor meer zelfvertrouwen en biedt deelnemers sociale contacten. Soms hebben deelnemers en vrijwilligers een goede klik en worden behalve sportmaatjes ook sociale maatjes. Zij spreken dan naast de sportactiviteiten af om samen iets leuks te doen, zoals koffiedrinken of een dagje uit.

Naast het wekelijks sporten bereiden ze zich voor op wedstrijden of evenementen, zoals de No Limit Challenge op vrijdag 8 september. Dat is een triathlon met 20 min zwemmen, 25 km fietsen en 7 km wandelen, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. De deelnemers worden die dag één op één gekoppeld aan een eigen sportmaatje waarmee ze in de zomer twee avonden in de week samen trainen ter voorbereiding op deze challenge in goede conditie te volbrengen. Aan deze speciale triathlon deden vorig jaar 53 mensen met een verstandelijke beperking mee.

Lijkt het jou leuk om samen met iemand met een verstandelijke beperking te trainen voor de No Limit challenge en de finish te halen dit jaar? Neem dan contact op met Anton Spaan via anton@supercoolalmere.nl. Ga voor meer informatie naar supercoolalmere.nl

Anton Spaan van Super COOL! heeft zich hard gemaakt om sporten voor mensen met een verstandelijke beperking toegankelijker te maken. Inmiddels heeft hij dit mooie project binnen Almere, de gehandicaptensportwereld, de KNSB en Special Olympics Nederland bekendheid gegeven.

Mede dankzij de financiële steun van Rabobank is dit bijzondere initiatief de afgelopen jaren uitgebouwd tot een structureel succes. Jaarlijks wordt een deel van de winst van Rabobank gereserveerd voor aanvragen uit de regio die bijdragen aan lokale maatschappelijke, sociale en culturele projecten. Een afvaardiging van de ledenraad beoordeelt elk kwartaal de aanvragen. Stichting Super COOL! heeft in 2022 een donatie van 4.500 euro ontvangen.

Naast financiële steun heeft Super COOL! begeleiding gekregen. Het bestuur van Super COOL! is dankzij Rabo ClubSupport Ondersteuning van Rabobank en de diverse workshops via het Groeiprogramma positief over het vinden van structurele financiering, zodat Super COOL! in Almere hopelijk kan blijven voortbestaan.

Heb je een mooi project, maar niet de middelen? Dan kun je een aanvraag indienen voor het Rabo Coöperatiefonds. Het gaat om bijdragen in kennis, netwerk en/of geld aan projecten die bijdragen aan onze maatschappelijke thema’s. We zien jouw aanvraag met belangstelling tegemoet. Klik hier voor de voorwaarden en het aanvraagformulier.