Vijf opgaven voor toekomstbestendige brede welvaart in Fryslân

4 juli 2025 11:28

Tijdens een bijeenkomst in het Provinciehuis Fryslân zijn gisteren de resultaten gepresenteerd van het onderzoek ‘Voorbij de Friese paradox’, opgesteld door RaboResearch, het kennisinstituut van Rabobank.

Brede Welvaart

Genodigden namens de Friese Rabobanken, Planbureau Fryslân, de provinsje Fryslân en het Innovatiepact Fryslân (IPF) waren aanwezig bij de presentatie door Otto Raspe, hoofdeconoom van Rabobank. Het rapport is overhandigd aan gedeputeerde Friso Douwstra, gevolgd door een gesprek over het maken van scherpe keuzes en het vergroten van de gezamenlijke slagkracht in de regio.

Brede welvaart onder druk: tijd voor actie

Fryslân kent al jaren een hoge brede welvaart. Ondanks relatief lage scores op de economische dimensie inkomen ervaren Friezen bovengemiddeld veel geluk, veiligheid en maatschappelijke samenhang. Deze zogenoemde Friese paradox laat zien dat de brede welvaart hoog kan zijn in een achterblijvende economie. Toch is behoud van deze hoge brede welvaart geen vanzelfsprekendheid voor de toekomst. Het rapport benoemt vijf opgaven die richting moeten geven aan een toekomstbestendige economie die de brede welvaart in Fryslân kan dragen én versterken.

Infographic

Rol van de Friese Economic Board

"Met het grondig economisch onderzoek dat RaboResearch heeft gedaan ligt hier een rapport waarmee we samen met onze stakeholders op kunnen doorpakken”, zegt Carlo Ezinga, coöperatief directeur van de Friese Rabobanken. "Het geeft ons richting en concrete handvatten om allianties te smeden en de samenwerking verder te intensiveren voor een provincie waar het goed wonen, werken en recreëren is". De Friese Economic Board gaat een belangrijke rol vervullen bij het uitvoeren van de opgaven, met name door overheden, ondernemers en kennisinstellingen met elkaar te verbinden. De board moet zorgen voor gezamenlijke besluitvorming, het doorbreken van versnippering en het maken van keuzes die bijdragen aan een toekomstbestendige economie. Geen vrijblijvendheid meer, maar daadkracht en samenwerking over sectoren en belangen heen. “We staan voor grote keuzes”, aldus Hans Paul van der Snee, directeur Innovatiepact Fryslân. “De brede welvaart in Fryslân is waardevol, maar kwetsbaar. De Friese Economic Board moet hét platform worden waar we met elkaar besluiten durven te nemen die het verschil maken voor de toekomst van onze regio.”

Van inzicht naar impact: samen bouwen aan Fryslân

Arjen Droog, directeur van Planbureau Fryslân, benadrukte het belang van samenwerking en uitvoering: “De Blue Delta Monitor liet al zien dat brede welvaart onder druk staat, mede door een snel krimpende arbeidsmarkt. Deze nieuwe inzichten van Rabobank bevestigen dat we nu keuzes moeten maken: alleen met een heldere richting en goede samenwerking kunnen we een economie bouwen die het Fries geluk ook in de toekomst beschermt.”

Ook gedeputeerde Friso Douwstra onderstreepte het belang van gezamenlijke actie: “We kunnen het ons niet veroorloven om achterover te leunen. Dit rapport helpt ons om focus aan te brengen en samen te werken aan een economie die niet alleen rendeert, maar ook bijdraagt aan het welzijn van alle Friezen. Daarnaast helpt het ons om de ingeslagen weg van watertechnologie, bodemtechnologie en circulaire economie te bewandelen.”

De bijeenkomst van vandaag markeert een belangrijk moment: van analyse naar actie. De richting is helder. Nu is het tijd om samen te bouwen aan een economie die de brede welvaart van Fryslân ook in de toekomst kan dragen.

Lees het volledige rapport: Voorbij de Friese Paradox - Vijf opgaven voor de provincie