Rabo ClubSupport helpt verenigingen toekomstbestendig te worden

16 mei 2023 16:30

In april vonden er in Gelderland-Zuid twee fysieke kick-off bijeenkomsten plaats van het Rabo ClubSupport Ondersteuningstraject 2023. Als coöperatieve bank vinden we verenigingen belangrijk, omdat ze voor veel mensen (van stad tot dorp) een belangrijke functie in hun dagelijks leven vervullen. Jong en oud met allerlei achtergronden worden hier verbonden door dezelfde interesse: sport, cultuur of een andere sociale activiteit. Iedereen verdient een mooie club in de buurt: een tweede thuis! Vanuit die gedachte is Rabo ClubSupport gestart om te zorgen dat al die clubs kunnen blijven doen waar ze, vaak al jaren geleden, voor zijn opgericht. Via deze weg ondersteunt Rabobank als partner van het verenigingsleven in Gelderland-Zuid de dromen en ambities van verenigingen.

LET OP! DE AANMELDPERIODE VOOR DEZE RONDE VAN RABO CLUBSUPPORT ONDERSTEUNING (2023) IS AFGELOPEN. EIND DIT JAAR IS HET MOGELIJK OM JOUW CLUB VOOR HET NIEUWE TRAJECT (2024) AAN TE MELDEN.

Rabo ClubSupport Ondersteuning - 75 deelnemers dit jaar

We zien dat verenigingen in Gelderland-Zuid met uitdagingen kampen. Bijvoorbeeld door terugloop van ledenaantallen, stijgende energiekosten, dalende inkomsten en een afname van beschikbare vrijwilligers. Daarom helpen Rabobank en haar partners dit jaar in totaal 75 clubs in de regio Gelderland-Zuid door hen een 1-op-1 begeleidingstraject, masterclass of workshop aan te bieden. Samen kijken we naar de uitdagingen en doelen van de clubs en matchen we deze aan de juiste experts. Afgelopen twee jaar heeft Rabobank, samen met onze sport- en cultuurpartners, in Gelderland-Zuid meer dan 100 clubs geholpen bij het realiseren van hun ambities.

Ervaringen kick-off bijeenkomst van clubbestuurders

Thema’s als het aantrekken van jeugdleden, vrijwilligerszaken en het verduurzamen van een accommodatie werden vaak genoemd tijdens de kick-off bijeenkomsten. Bestuursleden van verenigingen gingen over dit soort thema’s in gesprek in kleine groepjes. Zo kwamen er ook al de eerste concrete oplossingen op tafel. Bijvoorbeeld een club die voorheen moeite had met het invullen van vrijwilligerstaken, vraagt nu aan nieuwe leden wat ze voor werk doen om zo een taak te vinden die bij ze past.

Mieke van de Ven (seniorenorkest RSO Luctor et Emergo): “Ik ben blij dat ik naar de kick-off bijeenkomst ben gegaan. Je hoort van anderen hoe zij omgaan met problemen waar zij tegenaan lopen.” Doordat ze in Ingen repeteren en hun leden uit de hele regio komen, is het lastig om subsidie aan te vragen bij een gemeente. “Je wilt zo graag blijven bestaan! Wij verwachten dat de Rabobank ons kan helpen te kijken naar waar we nog meer uit kunnen halen.”

“‘Ik vond het kijkje in de keuken bij andere verenigingen erg interessant. Dat helpt ook bij ons proces. Je hoort van uitdagingen waaraan je zelf nog niet had gedacht.” ”

Ook Dave Kuiper (Sportclub N.E.C.) was aanwezig. Hij is bezig om een losstaande amateurvereniging met jeugdafdeling, naast de gelijknamige profclub uit Nijmegen, op te richten. “Ik vond het kijkje in de keuken bij andere verenigingen erg interessant. Dat helpt ook bij ons proces. Je hoort van uitdagingen waaraan je zelf nog niet had gedacht.”

Het bestuur van tennis- en padelvereniging LTV ten Medel uit Tiel had Rabo ClubSupport bewust opgezocht omdat ze grote verbouwplannen van het clubgebouw hebben. “We hadden tijdens een eerste webinar over Rabo ClubSupport al gezien dat zij allerlei facetten kunnen aanpakken die wij daarbij nodig hebben”, legt Jeffrey van Cuijlenburg uit. De kick-off in Geldermalsen maakte voor hem en zijn collega-bestuurslid Richard Brusse de verwachtingen van Rabo ClubSupport waar. “We zijn vandaag al gelijk aan het denken gezet. Ook omdat je buiten de sportvereniging kijkt. Dat is interessant.”

In die brede aanpak zien zij ook de kracht van Rabo ClubSupport. “Ze bundelen verschillende verenigingen. Zo wordt de brede kennis niet gezonden, maar word je juist onderling gemotiveerd en geprikkeld”, zegt Van Cuijlenburg. Hij zag ook een gemene deler bij de aanwezigen. “Je ziet dat hier mensen met liefde voor hun club bij elkaar zijn: iedereen is hier op een vrije avond en wil ook duidelijk zijn of haar club mooier maken. Je voelt je zo niet alleen.”

Die positieve energie voelde Marcel van den Berg van atletiek en survivalvereniging Astylos uit Tiel ook bij de avond in Elst. “Bij de kennismaking in de vijfminutengesprekken merkte ik al veel enthousiasme bij de andere deelnemers.” Het ondersteuningstraject ziet hij als een ontdekkingstocht, zeker omdat de club nu meerdere vragen heeft op het gebied van financiën en ledenbinding. “We zijn met een meerjarenbeleidsplan bezig en daar moeten we de mensen van de club ook in meenemen. Voor mij is het belangrijk dat ik daar meer handvatten voor krijg, want dat kan het ik ook weer makkelijk overbrengen op de leden.”

Haal het uit de bestuurskamer en betrek je leden

Voor de avond werd afgesloten met een netwerkborrel kregen de enthousiast gemaakte deelnemers nog een introductie op het thema communicatie. Met een uitgebreide Rabo ClubSupport toolkit hebben de clubs de beschikking over allerlei media-uitingen. Vooral de interne communicatie moet niet worden vergeten, drukte procesbegeleider Reggy Schutte iedereen op het hart. “Doe het niet alleen als bestuur. Zorg dat je de hele vereniging meeneemt in het Rabo ClubSupport traject en vertel je verhaal”, was de opdracht die de leden meekregen.

Deelnemers ClubSupport Ondersteuning 2023

Hieronder vind je alle deelnemers die een Masterclass of 1-op-1 traject ontvangen via Rabo ClubSupport Ondersteuning 2023. De overige lokale clubs krijgen nog een intake of hebben deelgenomen aan één van de landelijke workshops.

TV MaldenTPV Vormer
Tennisvereniging ZevenaarAgora Theater
Het DijkmagazijnLuctor et Emergo
Museum TweestromenlandKoninklijke Harmonie Pieter Aafjes
Stichting corsowagen MaurikVeense G Band
Stichting SchaarweideDe Zonnebloem regio Nijmegen
HengelsportverenigingASV-Vizier
BC ThielaSV Wodanseck
Dierens Harmonie OrkestAstylos
Sportclub N.E.C.Seniorenvereniging 50+ Beneden-Leeuwen
Floorball FlamesWielervereniging JvR de Batauwers
Shantykoor alle HensLTW ten Medel
Muze MusicalproductiesHCM Arnhem
Amusementskoor ChokeOWT Pontos
Tennis- en Padelvereniging Dukenburg SmashWatersportvereniging Maurik
MMB/ SchuttersverenigingSV Buren
Verenigingsgebouw ‘de Rozenhoek’Sportclub Puiflijk (SCP)
Voetbalvereniging TrichtR.K.H.V. Union

Rabo ClubSupport Stemcampagne

Op 29 mei starten we ook met onze Stemcampagne. Hiervoor ontvangen clubs en verenigingen rond 29 mei een e-mail met unieke code om zich aan te melden via raboclubsupport.nl. Op deze site vind je ook meer informatie over Rabo ClubSupport (Ondersteuning en Stemcampagne).