Bedrijventerrein Lage Weide wordt groener én duurzamer
Op Lage Weide werken bedrijven flink aan verduurzaming. Als grootste en oudste bedrijventerrein van de regio Utrecht slaan bedrijven, overheid en partners hier de handen ineen om het terrein groener, toekomstbestendig én duurzaam te maken. En daar profiteert de buurt straks ook van.

Met ruim 900 bedrijven en 18.000 werknemers is Lage Weide een bedrijvige plek. Maar het terrein is ook bijna zeventig jaar oud, en toe aan vernieuwing. “Bedrijven op Lage Weide willen graag verduurzamen en bijdragen aan een groenere en schonere omgeving”, vertelt Roeland Tameling, directeur-bestuurder van Stichting Parkmanagement Lage Weide. “De pakketbezorger wil zijn bestelbusjes emissieloos laten rijden en laadpalen neerzetten op het terrein, een afvalverwerker kijkt naar hergebruik van afval, en bedrijven willen vaak een groenere werkomgeving voor het personeel.”
Van losse snippers naar samen aanpakken
Om meer impact te maken, is in 2024 de Green Deal Lage Weide gesloten. “Daarin hebben we vastgelegd dat we Lage Weide versneld willen verduurzamen. En dat we hiervoor samen willen optrekken met bedrijven, partners en overheid.” Ondertekenaars van de Green Deal zijn stichting Parkmanagement, de provincie en gemeente Utrecht, het waterschap, diverse natuurorganisaties en Rabobank. “In de deal beschrijven we wat we samen willen bereiken, en op welke manier. Denk aan energie besparen, minder CO₂ uitstoten en minder afval produceren. Maar bijvoorbeeld ook de buitenruimte vergroenen en mensen stimuleren om de fiets of het openbaar vervoer te nemen”, somt Tameling op. “Rabobank is nauw betrokken bij het thema energietransitie en adviseert ons over een slimme aanpak en passende financiering. Zo werken we aan een duurzaam terrein voor werknemers en omwonenden.”
Minder steen, meer groen
Een van de gezamenlijke initiatieven is de vergroening van het terrein. “Zo vervangen we in het project Hagen voor Hekken de grijze rasterhekken door groene hagen. Dat helpt tegen hittestress en biedt ruimte aan vogels en insecten. Ook hopen we dat het mensen stimuleert om de fiets te pakken: met groene hagen in plaats van ijzeren hekken is het hier een stuk fijner fietsen.”
Een ander voorbeeld is de organisatie van het WK Olivijnstampen op Lage Weide, waarbij stenen parkeerplaatsen plaatsmaken voor olivijn, een steengruis dat CO₂ opneemt. “Eén parkeerplaats met olivijn scheelt honderden kilo’s broeikasgas per jaar. Ook voert het overtollig water af en helpt het tegen hittestress.” Een deel van de financiering van dit initiatief komt van het coöperatief dividend van Rabobank.
Slim energie delen
Lage Weide is ook een van de eerste bedrijventerreinen in Nederland met een zogenoemde e-hub. “In die energy hub delen vijf bedrijven hun stroomcapaciteit via één aansluiting”, legt Tameling uit. “Het ene bedrijf gebruikt overdag stroom, het andere ’s nachts. Als een bedrijf meer zonne-energie opwekt dan het gebruikt, gaat die stroom naar een koelpakhuis even verderop, dat het gebruikt om de koeling een paar graden lager te zetten. Op piekmomenten kan de koeling dan korte tijd uit. Zo gebruik je de koelcapaciteit als een soort batterij.”
Rabobank is sinds de start betrokken, zowel financieel als inhoudelijk. “De bank denkt mee over hoe je zo’n samenwerking technisch en organisatorisch opzet, en brengt kennis in vanuit andere plekken in het land. Ook denkt ze mee over de verschillende financieringsvormen.”
Energieknooppunt voor de regio
De verduurzaming van Lage Weide trekt ook landelijke aandacht. Tameling ontvangt regelmatig mensen van bedrijven uit het hele land die nieuwsgierig zijn naar de aanpak. Zijn toekomstdroom is helder: “Ik zie Lage Weide als een toekomstig energieknooppunt voor de regio. Een plek waar we duurzame energie opwekken, opslaan en delen met omliggende wijken. Het zou mooi zijn als we straks ook woonwijken kunnen aansluiten op een e-hub. Dan kun je de energie nog beter lokaal verdelen. Op die manier dragen we bij aan een gezondere regio.”
Van laadpleinen tot groene hagen: bedrijventerreinen worden steeds duurzamer. Bekijk hoe Rabobank hieraan bijdraagt.