Samen verduurzamen op Lage Weide

1 juli 2025 15:28

Bedrijventerrein Lage Weide werkt flink aan verduurzaming. Op het grootste en oudste bedrijventerrein in de regio Utrecht slaan bedrijven hiervoor de handen ineen. Van een gezamenlijke e-hub tot het WK Olivijnstampen: Lage Weide laat zien hoe je verduurzaming samen aanpakt.

Lage Weide verduurzaming bedrijventerreinen duurzaam

Met ruim 900 bedrijven en 18.000 werknemers is Lage Weide niet alleen het grootste, maar ook het oudste bedrijventerrein van de regio. “Het terrein is zeventig jaar oud, en verduurzamen is belangrijk”, vertelt Roeland Tameling. Als directeur-bestuurder van Stichting Parkmanagement Lage Weide coördineert hij de gezamenlijke verduurzaming. “Veel bedrijven zijn ermee bezig, ieder met een eigen focus. Zo wil een pakketbezorger zijn bestelbusjes emissieloos laten rijden, kijkt een afvalverwerker naar hergebruik van afval en willen bedrijven op het terrein vaak een groenere werkomgeving.”

Van versnippering naar samenwerking

Tot een paar jaar geleden pakten bedrijven die verduurzaming vooral individueel aan. “Er waren wel wat gezamenlijke activiteiten, maar die waren nog wat kleinschalig”, vertelt Tameling. “We werken nu steeds meer samen. Dan kun je projecten groter aanpakken en meer impact maken. Bovendien bespaar je kosten, hoef je als bedrijf niet zelf het wiel uit te vinden en kun je gemakkelijker voldoen aan wet- en regelgeving.”

Vergroenen met de Green Deal

Om de samenwerking te verstevigen, kwam er in 2024 de Green Deal Lage Weide: een intentieverklaring om het bedrijventerrein versneld te verduurzamen. Ondertekenaars zijn Stichting Parkmanagement, de provincie en gemeente Utrecht, het waterschap, diverse natuurorganisaties en Rabobank. In de Green Deal staan doelen en afspraken rondom energietransitie, duurzame mobiliteit, klimaatadaptatie en circulaire economie. “Denk aan manieren om energie te besparen, meer mensen uit de auto te krijgen, wateroverlast en hittestress terug te dringen en minder afval te produceren”, somt Tameling op. Rabobank denkt hierin mee op strategisch en financieel gebied. “Ze zijn nauw betrokken bij het thema energietransitie en adviseren ons over een slimme aanpak en passende financiering.”

E-hub: samen tegen netcongestie

Een van de meest innovatieve gezamenlijke projecten op Lage Weide is de energy hub (e-hub) om overbelasting van het energienet tegen te gaan. “Wij zijn de eerste in de regio Utrecht en in Nederland een van de vier bedrijventerreinen met een e-hub.” Het doel: ruimte maken op het overbelaste energienet. “In de hub delen vijf bedrijven hun stroomcapaciteit via één aansluiting”, legt Tameling uit. “Het ene bedrijf gebruikt overdag stroom, de ander ’s nachts. Als een bedrijf bijvoorbeeld meer zonne-energie opwekt dan het gebruikt, gaat die stroom naar een koelpakhuis even verderop, dat het gebruikt om de koeling een paar graden lager te zetten. Op piekmomenten kan de koeling dan korte tijd uit. Zo gebruik je de koelcapaciteit als een soort batterij.”

Rabobank is vanaf het begin betrokken bij de e-hub. Tameling: “Ze droegen bij aan de ontwikkelkosten en denken actief mee. De bank weet wat er op andere bedrijventerreinen gebeurt en brengt die kennis in. Dat is van grote waarde.” Want een e-hub is technisch, organisatorisch én financieel complex. “Je moet afspraken maken over hoe je de kosten en opbrengsten verdeelt, en wie waarvoor aansprakelijk is. Daar ondersteunt Rabobank ons bij met kennis van contractconstructies en financieringsvormen.”

Minder steen, meer groen

Ook zet Lage Weide stappen om het terrein klimaatbestendig te maken. Met Hagen voor Hekken, waarbij rasterhekken plaatsmaken voor groene hagen. En met de organisatie van het WK Olivijnstampen, waarbij stenen op parkeerplaatsen plaatsmaken voor olivijn, een soort steengruis dat CO₂ opneemt. “Eén parkeerplaats met olivijn is goed voor honderden kilo’s broeikasgas per jaar minder. Ook voert het overtollig water af en helpt het tegen hittestress.” Bedrijven kunnen zich aanmelden, het parkmanagement regelt de rest. “HEMA doet mee met hun drie grote distributiecentra. Dat is al een flinke winst voor het milieu.” Een deel van de financiering van dit initiatief komt van het coöperatief dividend van Rabobank.

Uit onderzoek van Rabobank blijkt verder dat op 60 procent van de daken op Lage Weide zonnepanelen liggen, dus 40 procent blijft onbenut. “Veel ondernemers vinden de terugverdientijd te lang, of maken zich zorgen over brandveiligheid en verzekeringskwesties. Rabobank helpt hen financieel met de MKB Duurzaamheidsbijdrage voor verduurzaming en geeft advies bij verzekeringsvragen.”

Energieknooppunt voor de regio

Lage Weide inspireert anderen, merkt Tameling. Hij leidt regelmatig parkmanagers en bedrijven rond die willen verduurzamen. Voor hen heeft hij een belangrijke tip: “Richt een ondernemersfonds op, stort daarin een deel van de lokale OZB-bijdragen en gebruik dat geld voor verduurzaming. Zo kun je projecten starten zonder eerst bij elke ondernemer langs te gaan. En zo’n fonds helpt vaak andere geldschieters over de streep.”

Tameling ziet binnen de regio een grotere rol weggelegd voor Lage Weide: “Ik zie ons in de toekomst als een energieknooppunt. Een plek waar we duurzame energie opwekken, opslaan en delen met omliggende wijken. Het zou mooi zijn als we bijvoorbeeld ook woonwijken kunnen aansluiten op een e-hub. Zo wordt ons bedrijventerrein echt een onderdeel van de regio en dragen we bij aan een gezondere leefomgeving.”

“Bedrijventerreinen zijn belangrijk voor onze economie en leefomgeving”, zegt Hans van de Guchte, coöperatief directeur Midden-Nederland. “Ze zijn goed voor de werkgelegenheid, productie én innovatie in onze regio. Veel ondernemers willen verduurzamen, maar weten vaak niet waar te beginnen. Daarom helpen we hen op weg met advies en kennis over investeringsmogelijkheden en financiële oplossingen. Zo ontstaan mooie initiatieven, zoals een e-hub en een collectief laadplein. Want juist op bedrijventerreinen kun je met samenwerking impact maken die verder reikt dan je eigen bedrijf.”

Ook verduurzamen op jouw bedrijventerrein? Ontdek hoe Rabobank je kan helpen.