Rabobank Ondernemer in Zeeland

'Rabobank Ondernemer in Zeeland' is een initiatief van de drie Zeeuwse Rabobanken om ondernemerschap te stimuleren. Elke maand wordt een ondernemer verrast met deze titel en zetten we deze 'in the picture'.

De volgende versnelling voor Ovaa Motors

De volgende versnelling voor Ovaa Motors

Ovaa Motors uit Vlissingen schakelt door naar de volgende versnelling. Op een nieuwe locatie, voorzien van een prachtige showroom, vindt het familiebedrijf ruimte voor de toekomst. De Rabobank draagt met plezier bij aan de financiering van deze doorgroeikans. We gaan met Steven Ovaa daarom dieper in op de verhuizing, het opgroeien in een familiebedrijf en zijn persoonlijke visie.

Ontwikkeling: 1978-1984

Maar eerst even terugschakelen. Want we hoorden u zojuist denken: 'Vlissingen? Ovaa is toch een Oost-Souburgs familiebedrijf'. Dat klopt. “Mijn vader Leo is dit bedrijf in 1978 begonnen,” vertelt Steven. “Vanuit een garagebox in Oost-Souburg begon hij voor zichzelf. Hij reed motorcrosswedstrijden door het hele land toen hij door zijn sponsor werd gevraagd of hij zélf geen motoren wilde verkopen...” Motorfanaat Leo Ovaa pakte het idee op, verhandelde zo nu en dan een mooi exemplaar en het balletje begon te rollen. “Al gauw kwam mijn vader in contact met Suzuki en hij werd officieel dealer.” Vanaf 1984 vestigde Leo Ovaa zich aan de Vlissingsestraat in Oost-Souburg, vanwaar Ovaa Motors in de jaren erna uitgroeide tot dé motorspecialist van Zeeland. 

Onderscheidend: 2021

“Anno 2021 zijn wij exclusief dealer van Suzuki, maar ook dealer van Husqvarna (full range), GASGAS (off-road), Yamaha (off-road en scooter), SYM en Peugeot (scooter) in Zeeland. Ook buiten de provincie weten mensen ons te vinden,” benadrukt Steven en hij glundert. “Bijvoorbeeld voor gebruikte motoren. Ik probeer namelijk uniek spul te hebben, waarvan ik bijna zeker weet dat ik één van de weinige in het land ben die het aanbiedt. Daarin kan ik me onderscheiden.” Hij voegt daaraan toe: “Maar als ik iets nieuws verkoop wil ik dat mensen altijd voor complete service terug kunnen komen. Daarom focus ik me op de dealerships waarvoor ik alle tools en kennis in huis heb.”

Een echt familiebedrijf

Zoals je merkt is er een nieuwe generatie in het familiebedrijf opgestaan. “Ik ben hier in 2011 in vaste dienst gekomen,” vertelt Steven. “Na het afronden van mijn opleiding motortechniek en elders ervaring opgedaan te hebben.” Hij glimlacht: “Het voelt wat gek om te zeggen dat ik hier tien jaar geleden officieel begon met werken, want voor m’n gevoel ben ik in het bedrijf opgegroeid.” En hij vervolgt: “Ik heb altijd geweten dat ik de zaak over wilde nemen.” Samen met broer Casper is dat traject nu in gang gezet. Op de vraag hoe het is om als broers samen te werken antwoord Steven: “Heel fijn, wij trekken namelijk al ons hele leven met elkaar op.” (Beiden reden op hoog niveau crosswedstrijden). “We hebben dezelfde ideeën en hij weet net als ik precies wat er speelt in het bedrijf.” Terwijl vader Leo langzaam wat gas terugneemt, zet de familie Ovaa gezamenlijk een volgende stap. Ze zijn naar een nieuwe vestiging verhuisd: Mercuriusweg 1 in Vlissingen.

Vooruit durven kijken

“In Oost-Souburg zijn we uit ons jasje gegroeid. Ook qua bereikbaarheid was het een lastige locatie. We zaten namelijk midden in een woonstraat. Als er een levering kwam zorgden vrachtwagens vaak voor oponthoud in het dorp. Het was dus niet meer van deze tijd. Ik wilde daarom graag vooruitkijken,” zegt Steven en voegt daaraan toe: “Tegelijkertijd werden mijn ouders rond 2017 benadert door een projectontwikkelaar. Zij woonden boven het bedrijfspand, dat zij volledig in eigendom hadden. Ze kregen dan ook een mooi aanbod.” Vanaf dat moment zocht Steven druk naar de ideale vervolgplek voor Ovaa Motors en hij ontwikkelde een bedrijfsplan.

Mercuriusweg 1, Vlissingen

“Deze locatie is precies naar onze zin. Er is genoeg ruimte voor presentatie, het is licht en goed bereikbaar. Maar het is voornamelijk ook toekomstbestendig. Ik hoop hier over twintig jaar nog te zitten.” En dat kan gemakkelijk. Ovaa Motors heeft aan de Meriusweg 1 in Vlissingen maar liefst zesenveertig zonnepanelen die ervoor zorgen dat het bedrijf zelf energie opwekt. "We willen ook een warmtepomp aanleggen, zodat we volledig van het gas af kunnen.” En verder: “Het afval wordt gescheiden en door een gespecialiseerd bedrijf opgehaald. De motorolie, de koel- en remvloeistof, accu’s, oud ijzer; alles wordt netjes gescheiden.”

Rabobank sinds jaar en dag

“Bij de Rabobank bankieren wij al sinds 1978.” Steven vertelt een anekdote over zijn moeder. Ze werkte bij Rabobank totdat ze samen met haar man Leo koos het ondernemerschap. “Met accountmanager Bert Gunter kwam ik in contact toen ik op zoek ging naar een nieuwe locatie. Er werd gekeken naar de jaarcijfers, het bedrijfsplan en daarbij horende mogelijkheden.” Het contact verliep prettig. “Bert Gunter is erg betrokken. Toen we dit pand pas hadden aangekocht belde hij me op om te vertellen dat hij er in zijn vrije tijd is gaan kijken. Dat geeft een goed gevoel. Hij is vervolgens ook langs geweest toen we aan het verbouwen waren.” Nu de verhuizing achter de rug is, wordt er niet achterom gekeken, laat staan gedacht aan uitbreiding. “Nee, we zijn heel blij met deze stap. En we willen het graag zo houden. We zijn het liefst kleinschalig en persoonlijk. Voor ons geen massa of multi-brand. Dat past niet bij wie we zijn.”

Bescheidenheid siert de mens.

Een levensstijl’ wat Apex Uitzend B.V betreft

Een levensstijl’ wat Apex Uitzend B.V betreft

Het mag duidelijk zijn: een uitzendbureau runnen vergt een hoop flexibiliteit. Zeker wanneer er uitdagingen zijn zoals een beperkte talenkennis en schommelingen tussen vraag en aanbod. De Rabobank vindt het knap hoe Apex Uitzend B.V. uit Yerseke evenwicht brengt in de dagelijkse drukte. En daarbovenop in alle nuchterheid doorgroeit tot één van de belangrijkste aanbieders in de regio. Vanuit een nieuwe locatie, mede mogelijk gemaakt via een financiering van Rabobank Oosterschelde, doen René Sinke en Anouk Bakker (stiefdochter) hun verhaal.

Levensstijl

“Dit is een levensstijl” zegt het tweetal als we hen naar hun dagindeling vragen. Ze kijken elkaar ondertussen glimlachend aan. “Het begint rond vijf uur ’s ochtends,” vertelt Anouk terwijl René instemmend knikt. Ze vervolgt: “Dan halen we de eerste uitzendkrachten thuis op en brengen hen naar de werkplek van die dag.” René: “Soms chauffeuren wij zelf ook, zodat we de kloof tussen uitzendkracht en werkgever klein houden. Bovendien kunnen we op die manier de stemming van de dag peilen. Als er onderling gezellig gepraat wordt onderweg, dan weet je: dat zit wel goed.” Als de meeste uitzendkrachten op hun werkplek zijn, start de dag op kantoor. “Vanaf de middag staan de telefoons van onze planners roodgloeiend. Dat gaat bij hen door tot een uur of zes. Maar ook later op de avond worden wijzelf regelmatig gebeld,” verzekert Anouk. “En dat houdt niet op als het weekend is.”

Ervaringsdeskundige

beter.” René begon voor zichzelf. Hij startte in 2002 een uitzendbureau gericht op arbeidsmigranten. “In eerste instantie waren dat vooral Zuid-Europeanen. Maar toen Poolse arbeidskrachten vanaf 2005 vrij mochten reizen binnen de EU zag ik een verschuiving ontstaan. Mensen uit Oost-Europa willen hier graag werken. Er is een laag werkeloosheidspercentage in Nederland, en tegelijkertijd grote behoefte aan gemotiveerde krachten.” Het leidde ertoe dat René zich vanaf 2006 fulltime kon focussen op zijn eigen onderneming.

Flexibiliteit

“Onze contactpersonen zijn als het ware de René’s van vroeger,” vervolgt Anouk. “Het zijn productieleiders die aangeven dat ze drukte verwachten en dus extra personeel nodig hebben.” René voegt eraan toe: “Ik kan me goed verplaatsen in de wensen van die productieleiders.” Een belangrijke kracht van Apex Uitzend B.V. volgens beiden. “Het gros van onze opdrachtgevers werkt met versproducten (groente, fruit of vis). Vraag en aanbod wisselt vaak, en wij begrijpen dat,” zegt Anouk. “Het ene moment hebben zij aanzienlijk meer werknemers nodig, dan het volgende. De dienstverlening naar onze opdrachtgevers is daarom heel flexibel. Dat is voor hen een groot voordeel van het werken met een uitzendbureau.”

Bedrijfsgroei

Terwijl Anouk zelf als fiscalist werkzaam was in de randstad, zag ze het bedrijf waarmee zij is opgegroeid verder groeien. Ze besloot in 2018 zelf in te stappen. “Het voelt heel vertrouwd en René en ik vullen elkaar goed aan. Ik ben meer van de cijfers, regelgeving en onderbouwing waar René vanuit zijn achtergrond de feeling heeft met het matchen van opdrachtgevers en uitzendkrachten.” De combinatie die stiefvader en -dochter neerzetten zorgt voor structuur binnen een dynamische organisatie. Dát is hun visitekaartje, want: “Eigenlijk doen wij geen acquisitie. Het werk neemt toe doordat onze klanten groeien. Waar mogelijk nemen wij extra opdrachten aan. Maar groei is voor ons geen vaste doelstelling. Wij willen vooral kwaliteit leveren en waarborgen,” benadrukt René.

Rabobank

Toch was het bedrijfsgroei die er in 2021 voor zorgde dat Apex Uitzend B.V. verhuisde naar een nieuwe locatie. “We wilden graag in Yerseke blijven omdat het zwaartepunt van onze activiteiten zich in de nabije omgeving bevindt,” legt Anouk uit. “Aan de Grintweg 28 vonden we genoeg ruimte vanbinnen en vanbuiten. We hebben naast kantoorruimte te maken met het af- en aanrijden van auto’s. Dat kan hier.” De financiering van het nieuwe kantoorpand is mede mogelijk gemaakt door de Rabobank. Anouk en René spreken lovend over het traject. “De lijnen met onze accountmanager Marco van Duivenbode zijn kort en hij stelt zich constructief op. Marco ‘ontzorgt’ ons en struikelblokken helpt hij te overkomen. We hebben als ondernemer het gevoel dat de Rabobank echt naast ons staat.” Een dergelijk geluid van waardering doet zich ook voor binnen Apex Uitzend B.V.: Anouk vertelt hoe René verrast werd met een trofee voor “The Best Boss”, uitgereikt door een van de uitzendkrachten. “Het zit niet in de aard van het beestje om ermee te pronken,” zegt ze terwijl ze richting René kijkt. “Maar leuk is het natuurlijk wel.”

Over lef gesproken: LEF marketing & events

Over lef gesproken: LEF marketing & events

Vanuit Aardenburg bereikt Esther Westerweele de internationale tech-industrie met haar evenementenbureau LEF marketing & events. En lef heeft ze. Wanneer de omzet van haar miljoenenbedrijf tijdens de pandemie ineenstort, focust zij met haar team op wat wél mogelijk is. Virtual events, lokale samenwerkingen en het opstarten van drie nieuwe ondernemingen. De Rabobank heeft hier waardering voor.

We spreken Esther in het voormalig stadhuis van het Zeeuws-Vlaamse Aardenburg, dat ze overigens mede-financierde met een hypotheek van Rabobank. Het is een statig pand vanbuiten met een modern interieur vanbinnen. Met een knipoog naar het verleden, met zwart-witfoto’s van wethouders en burgemeester die zich samen zichtbaar bekommeren over de problematiek uit die tijd. De huidige bestuurder in dit pand, Esther Westerweele, lijkt een stuk minder snel van haar te stuk te brengen dan de deftige heren op de foto achter haar.

Het begin

Esther startte LEF marketing & events in 2011 nadat ze jarenlang Europees marketingdirecteur was voor een softwaregigant. “Wij groeiden van startup uit tot een beursgenoteerd bedrijf waardoor er voor mijn gevoel intern veel veranderde. Het werd me te corporate en deed me beseffen dat ik iets wilde doen dat ik echt leuk vind. Zoals het opzetten van conferenties en evenementen waar ik toen al ontzettend veel plezier aan beleefde.”

Het succes

“Ik heb me vanaf het begin gefocust op events in de tech-branche,” vervolgt Esther. “Omdat ik ervan overtuigd ben dat het z’n vruchten afwerpt als je jezelf specialiseert.” Het account van LEF marketing & events, dat Esther bij Rabobank onderbracht, groeide hard. Het betaalverkeer eveneens. “Ik begon met vijf à zes kleinere klanten in 2011. Vandaag de dag werken we onder andere voor Google, Amazon en Huawei om wat voorbeelden te noemen.” Hoe dat lukte? “Met passie en bevlogenheid. Maar ook door dezelfde taal te spreken als de marketingmanagers waarmee je samenwerkt. Ik had natuurlijk de ervaring, dat scheelt ontzettend. En ik probeer altijd toegevoegde waarde te leveren. Door niet puur en alleen op te volgen wat de klant vraagt, maar door ook advies te durven geven.”

De tegenslag

In 2020 verlegd LEF marketing & events de focus van fysieke evenementen naar virtual events, noodgedwongen weliswaar. De coronacrisis hakt er namelijk flink in. Esther Westerweele’s wereldwijd opererende onderneming met 40 medewerkers, jaarlijks 500+ projecten en 20 miljoen euro omzet kwam tot stilstand. “Via een exitplan heb ik met pijn in het hart meerdere medewerkers moeten laten gaan. Tegelijkertijd voelde ik me verplicht om er alles aan te doen om het bedrijf door te zetten.” Het was niet nodig, maar vertelt Esther: “Ik weet dat ik bij Rabobank een luisterend oor heb als dat nodig is. ”

Het inzicht

Voorheen werkte het team van LEF marketing & events wekelijks op locatie in het buitenland. Nu speelt alles zich online vanachter het bureau af. De overgang naar digitale evenementen lijkt ogenschijnlijk moeiteloos gegaan te zijn. Toch is dat niet helemaal waar. “We hebben veel trainingen gedaan, want live events zijn heel iets anders dan virtual events,” legt Esther uit, en voegt daaraan toe: “Maar de virtuele wereld biedt veel mogelijkheden en kan in allerlei gradaties toegepast worden. Van webinar tot award-uitreiking. Mijn team is nog specialistischer geworden dan het al was. En dat is van toegevoegde waarde.”

De omslag

Als onderdeel van een marketing taskforce zet Esther zich vrijwillig in voor de regio West-Zeeuws-Vlaanderen. “We zijn afhankelijk van toerisme en het contact met België, wat natuurlijk tijdelijk tot een stop is gekomen. Daarom hebben we een promotieplan geschreven. Dat heeft indirect tot gevolg dat ik in contact kom met Zeeuwse ondernemers. Contact wat ik hiervoor niet zozeer had. Voor de gemeente Sluis en Middelburg werken we daardoor aan een educatieprogramma, we zijn betrokken bij het vertrek van burgemeester Lonink van Terneuzen en er zijn andere spinoffs.” Vanuit het besef dat de evenementensector (tijdelijk) is veranderd startte Esther bovendien drie nieuwe bedrijven. “EXplendid! biedt een concept voor flexibele standbouw. Cloud Explorers Forum is een evenementenconcept met jaarlijks (online) events rondom diverse cloudthema's. En Lenovi is de oplossing voor registratie en ticketing van evenementen.”

De toekomst

“Als je me dit enkele jaren geleden had verteld, dan had ik je vreemd aangekeken. Maar als alles op slot gaat, zoek je als ondernemer naar nieuwe mogelijkheden. Zelf verwacht ik dat we vanaf september weer kunnen beginnen met kleine fysieke evenementen voor de internationale IT-branche. Ik denk ook dat virtuele events in de toekomst blijven bestaan, maar er gaat niets boven de ‘daadwerkelijke’ connectie die je voelt bij een live-event. Een volle zaal, het moment dat de eerste spreker het podium op gaat… Dat mis ik. Als je actief bent in de IT gaat alles sowieso heel snel. Qua ontwikkelingen en lanceringen. Daar zit een bepaalde spanning in die ik nodig heb. Het moet uitdagend zijn.” Een rol die Esther als geen ander past.

Bouwbedrijf Veere

Wisseling van de wacht met gelijke kracht

"Je zou kunnen zeggen dat ik in het bedrijf ben opgegroeid," vertelt Bojan Dekker. Sinds kort is hij eigenaar van Bouwbedrijf Veere, een bekend aannemersbedrijf op Walcheren. Het is half 9 's ochtends als we elkaar in de vroege voorjaarszon spreken. Bojan legt uit waar zijn bedrijf voor staat en vertelt hoe de overname, met financiering van de Rabobank, tot stand kwam.

Wisseling van de wacht met gelijke kracht

Van jongs af aan

Bouwbedrijf Veere werd in 1992 door Arjan Overbeeke opgericht. "Hij heeft naamsbekendheid opgebouwd en ervoor gezorgd dat we uitgroeiden tot wie wij nu zijn. Zelf heb ik veertien jaar voor Arjan in vaste dienst gewerkt en daarvoor werkte ik hier in de vakantieperiodes. Ik was dus geen vreemde in het bedrijf," lacht Bojan. Hij wist als kleine jongen al dat hij de bouwwereld in wilde. Bojan doorliep de VMBO-Bouwkunde en daarna MBO-Bouwkunde, gevolgd door het behalen van zijn aannemerspapieren. "Ik ben heel doelgericht de bouw ingegaan. De passie is er van jongs af aan altijd geweest."

Van A(aanbouw) tot Z(older)

Onder het motto 'totaalbouw' levert Bouwbedrijf Veere een compleet pakket aan bouwwerkzaamheden. "Vanaf de fundering tot aan de nok toe en alles wat ertussen zit pakken wij op. Dat geldt voor een klein klusje in huis, zoals het vervangen van een kozijn, tot de verbouwing van een badkamer, een overkapping of renovatie." Regelmatig zijn het grote projecten: "In Vrouwenpolder lever ik binnenkort een gehele nieuwbouwwoning op. Het staat in een vakantiepark waar we, buiten het verhuurseizoen om, veel voor klanten uitvoeren."

Diversiteit

Uit de diversiteit qua opdrachten haalt Bojan veel voldoening: "Het blijft zo een uitdaging. Soms is het simpel, andere keren complex. De middenweg en de mix van alles maakt het werk mooi." Wat hem verder zo aanspreekt in de bouwwereld? "Ik vind het prachtig om wat met eigen handen te maken en daarop terug te kunnen kijken. Ook de sfeer op een bouw; het buitenzijn en een lolletje op z'n tijd spreken mij aan. Je moet het bovendien in teamverband doen. We zijn met zijn vijven. En ik wil een midden-klein bedrijf blijven. Zo behoud je het overzicht en werk je niet langs elkaar maar mét elkaar."

Efficiënt maatwerk

Bouwbedrijf Veere onderscheidt zichzelf graag door maatwerk, goede werkvoorbereiding en een uitgebreid machinepark. "We hebben een machinale werkplaats waarin we eigenlijk alles kunnen ontwikkelen. Zoals speciaal timmerwerk dat je niet uit de fabriek kunt halen. Maar we creëren zelf ook daken en dakkapellen die we vervolgens in enkele dagen kunnen plaatsen. Dat geeft minder overlast voor de bewoners en omwonenden. De voorbereidingen doen we in de wintermaanden." Pure efficiëntie.

Kwaliteit hoog houden

Laat op Walcheren eens de naam Bouwbedrijf Veere vallen en er klinkt een kreet van herkenning. "Dat lukt denk ik door netjes je afspraken na te komen. Maar ook door nee te durven verkopen. Je kan beter 'nee' zeggen, dan 'ja' roepen en het vervolgens niet waarmaken." Bojan zet Bouwbedrijf Veere dan ook voort in dezelfde geest als oprichter Arjan. "Ik heb zijn gedachtegang, bouwtechnisch. Als je zo lang samenwerkt ga je niet zozeer qua karakter op elkaar lijken, maar toch zeker wel eigenschappen van elkaar overnemen."

Soepele overgang

De overgang van Bouwbedrijf Veere van Arjan Overbeeke op Bojan Dekker vond in januari 2021 plaats, maar was intern al langere tijd kortgesloten. "Nu was de tijd gekomen. Ik had m'n huiswerk goed gegaan; alles netjes doorgesproken met m'n boekhouder en ik ging met een duidelijk plan naar de Rabobank." Daar kreeg Bojan een persoonlijke accountmanager toegewezen: Bert Gunter. 'Samen met hem heb ik de laatste stappen genomen en dat ging prettig. Er moesten natuurlijk wat zakelijke punten op de i gezet worden, maar voor de Rabobank was de situatie overzichtelijk." Sindsdien bouwt Bojan verder op eigen kracht. "Natuurlijk ligt de financiële zorg nu bij mij. Maar dat vind ik juist fijn. Ik ben nu eindverantwoordelijk. Ik kan de onderneming voortzetten en hetzelfde vertrouwen bieden, aan de bank, werknemers en klanten." Dat vertrouwen is wederzijds.

JLD - een 'eigen'-tijds garagebedrijf

Wie zich als ondernemer wil onderscheiden heeft visie en een beetje lef nodig. JLD Autoservice uit Goes voldoet wat ons betreft aan die criteria. Eigenaar Kees Boot zag kansen voor zijn bedrijf op een verrassende locatie. Aan de Courtinestraat, tussen het havenindustrieterrein en de nieuwe woonwijk Goese Diep, is nu een hypermoderne garage te vinden. De Rabobank steunde Kees graag in zijn toekomstbestendige bouwplannen.

Chevaldo Omheiningen

De persoonlijke groei

"Na mijn opleiding BOL niveau 4 Autotechniek, gericht op bedrijfsleiding binnen het MKB, startte ik bij JLD Autoservice," een bekend garagebedrijf in de regio Goes. "Problemen in de breedste zin van het woord oplossen, maar ook verbeteringen doorvoeren; groot of klein. Dat vind ik leuk aan ondernemen." Kees zag perspectieven voor het bedrijf en zichzelf. "Gaandeweg nam ik steeds meer beslissingen en verantwoordelijkheid, wat ertoe leidde dat ik in 2010 mede-eigenaar werd en in 2016 de zaak volledig overnam."

Een eigen karakter

Het bedrijfspand aan de Kloetingseweg, waar JLD Autoservice tot februari 2021 gevestigd was, oogt karakteristiek. "Maar het straalde niet meer uit wat wij in huis hebben. Het was een heel leuk pand voor twee of drie monteurs, maar ook een werkplek met beperkingen: het had niet de juiste hoogte, weinig parkeerruimte en een drukke weg voor de deur. Vanaf het moment dat ik de garage overnam wist ik dus dat ik wilde verhuizen. Ik heb in eerste instantie naar bestaande gebouwen gekeken en daarbij had ik de wens JLD Autoservice niet naar industrieterrein De Poel te verplaatsen. Niet omdat daar voor ons geen werk is, maar we kwamen van een aparte locatie en dat wilde ik opnieuw realiseren. Dat past bij het 'eigen' karakter van dit bedrijf."

Het voordeel van nieuwbouw

"Daar komt bij dat wij ons echt puur richten op onderhoud en reparatie. Ik had dus geen grote showroom nodig, terwijl veel bestaande panden daar wel op ingericht zijn." De doorontwikkeling van het gebied aan de Houtkade kwam Kees op het spoor dankzij een vriend die vroeg waarom hij niet eens nadacht over nieuwbouw. Vanwege efficiëntie bleek nieuwbouw inderdaad heel interessant. "Een modern pand heeft weinig onderhoud ten opzichte van bestaande bouw. Bovendien gaf het me de mogelijkheid om zelf uit te tekenen hoe ik mijn nieuwe garage wilde indelen."

Toekomstbestendig gebouw(d)

"Ik heb bijvoorbeeld een routing gecreëerd waarbij je het gebouw aan de ene kant inrijdt en er aan de andere kant uit komt, wat warmteverlies tegengaat. Ook kun je dankzij een grote raampartij vanuit de wachtruimte op de werkplaats kijken, wat past bij onze open en eerlijke werkwijze. We hebben veelal klanten uit Goes-Noord, de Noordhoek en het Goese Meer. Hier kunnen zij tussen de reparatie door bijvoorbeeld naar de kinderboerderij of langs het zwembad. De locatie is dus bijzonder, en ik wilde dat een extra push geven door ook het gebouw onderscheidend te maken: energieneutraal. Er is hier geen gasaansluiting, maar een warmtepomp en zonnepanelen. Ook kunnen we het afval (zoals olie en koelvloeistof) goed scheiden."

Ruggensteun van de Rabobank

Ondanks het succes van JLD Autoservice en de duidelijke visie van Kees bleek het realiseren van de nieuwbouwplannen een uitdaging. Er werd menig keer van kavel gewisseld en toen de start gemaakt kon worden, brak de eerste coronagolf uit. Vanwege de daaropvolgende onzekerheid in de financiële sector was het voor JLD Autoservice lastig een financiering te krijgen bij de bank waar zij tot dan toe gehuisvest was. "Ik wilde niet wachten tot Corona over was. Ik moest voor m'n gevoel doorpakken," vertelt Kees. "Doordat ik privé bij de Rabobank bankier ben ik met hen in gesprek gegaan. Ik vond ondersteuning bij accountmanager Marco van Duivenbode. De Rabobank stelde zich flexibel op en bood uiteindelijk het extra stukje zekerheid dat ik nodig had, naast mijn eigen kapitaal. Er werd serieus naar me geluisterd en met me meegedacht. Dat waardeer ik enorm. Op deze nieuwe locatie heb ik nu alle ruimte om te ondernemen." Op geheel eigen-tijdse wijze.

‘Thuis voelen’ bij @ my Place

Een gezinshuis waar jongeren zich veilig voelen. En een plek waar ze kunnen opgroeien tot zelfstandige volwassenen. Dat is @ my Place in het Zeeuws-Vlaamse Terhole. Marijke van Loon en haar man Mark zijn vrij bescheiden over dit levenswerk. Maar de Rabobank vindt het een prachtig voorbeeld van barmhartigheid. We zijn blij dat we hen daarin financieel kunnen ondersteunen en delen graag dit mooie verhaal.

‘Thuis voelen’ bij @ my Place

Hoe het begon

We spreken Marijke ‘gewoon’ bij haar thuis aan de keukentafel. De jongeren zijn bezig met hun eigen taken. Er wordt een slaapkamer opgeruimd, iemand heeft koekjes gebakken, een ander is bezig met huiswerk op de laptop. Een (h)echt gezin. Toch moeten we er niet aan voorbijgaan dat zij hier met een reden wonen. Marijke vertelt hoe het vijfentwintig jaar geleden begon:

“Toen onze zoon op de kleuterschool zat, kwam er regelmatig een vriendje van hem bij ons thuis. We merkten al gauw dat er iets scheelde. Hij wilde bijvoorbeeld vaak mee-eten of liep ’s avonds laat nog buiten op straat. Via school hoorden we dat het misging in zijn thuissituatie.” Marijke en Mark schoten te hulp. “Zijn ouders konden de zorg voor hun zoon niet meer aan en vroegen of wij het wilden overnemen. Maar voordat wij ‘ja’ zeiden hebben mijn man en ik een goed gesprek gehad. We realiseerden ons dat we dit alleen aankonden als er een organisatie achter ons stond.”

Het (eind)doel

Marijke ontwikkelde zich zodoende gedurende vijfentwintig jaar van pleegouder tot gezinshuis @ my Place. “De ‘rugzakken’ van kinderen die hulp nodig hebben zijn er in allerlei gradaties. Bij een gezinshuis wegen die zwaarder dan bij een pleeggezin. Er is in een gezinshuis bijvoorbeeld begeleiding bij therapie of een begeleide vorm van omgang met ouders,” legt Marijke uit. “Toen mij vanuit Jeugdzorg werd gevraagd of wij een gezinshuis wilden starten ging er een droom in vervulling.” Maar er volgde een lang traject, met bureaucratische omwegen en vereiste registraties. Uiteindelijk werd @ my Place in 2020 mede dankzij de organisatie Zorgmuiters een feit.

@ my Place is er nadrukkelijk voor pubers die bepaalde trauma’s moeten verwerken of bijvoorbeeld kampen met depressiviteit. “Samen met zo’n jongere bekijk je wat ze graag willen; studeren bijvoorbeeld. Wat is daarvoor nodig? We kijken naar financiën, verzekeringen, helpen structuur aan te brengen, maar geven ook huishoudelijke taken. Alles doen we natuurlijk op hún tempo, aan de hand van een behandelplan dat we bijstellen als het even niet lukt.” Als Marijke vertelt over iemand die nu succesvol meedraait in de maatschappij, en dan glundert ze. “Dat is mijn einddoel.”

Een doorbraak

Het is ook met die reden dat @ my Place wilde uitbreiden. “Er is een nood aan opvang en we krijgen keer op keer nieuwe aanvragen. Toen het pand hiernaast leeg kwam te staan heb ik daarom de stoute schoenen aangetrokken. Ik vroeg aan de eigenaar of we het konden overkopen. ‘Natuurlijk’ was zijn antwoord. Zodoende kunnen we nu een sluis maken naar het naastgelegen huis en hebben we er drie slaapkamers bij!” Die doorbraak kwam tot stand met onafhankelijk advies van Tom Willaert van Wfs Willaert Financial Services , Eric Tissink van Inzaken accountants & adviseurs en een hypothecaire lening van de Rabobank. “Onze accountmanager bij de Rabobank, Tim Sannen, kwam hoogstpersoonlijk langs om te bekijken wat we precies deden. Hij heeft zich er echt voor ingezet om dit samen met ons voor elkaar te krijgen. En daar ben ik heel dankbaar voor.”

NEDBASE

Er zijn weinig bedrijven die hun doelstelling zo pakkend kunnen formuleren als een internetbureau. Neem Nedbase uit Middelburg. Inmiddels 20 jaar actief. Ze hebben ‘online’ in het DNA zitten, zeggen ze zelf. Rabobank voegt daar de labels ‘ambitieus’ en ‘progressief’ aan toe. Nedbase is ondernemer van de maand december.

NEDBASE

Online

“De oprichters van Nedbase zagen in 2000 de potentie van internet,” vertelt Jacco de Leeuw, die samen met Jaap Walhout de huidige eigenaar van Nedbase is. “Zij ontwierpen een eigen CMS (content management systeem) bedoeld voor websiteontwikkeling.” Zo vormde ‘online’ de basis van het huidige agency. “Iedereen wilde toentertijd een website, waardoor het bedrijf hard groeide.”

Ambitieus

Zo hard dat Nedbase ervoor koos zich verder te specialiseren. Op het gebied van applicaties en webwinkels, nieuwe open source technologie, marketing, online communicatie en advies. “We zijn anno 2020 een full-service digital agency waarmee we onze klanten in de volledige breedte van de onlinewereld kunnen bedienen,” zegt Jacco. “Onze missie is: hoogwaardig aanbod leveren aan ondernemers in Zeeland. Met als wisselwerking dat we een interessante werkgever zijn voor mensen in deze branche. We hebben een team van veertig medewerkers; verspreid over design, development, maatwerk, marketing en online communicatie. Stuk voor stuk mensen met ambitie en expertise.”

Actualiteit

Wat merkt een onderneming als Nedbase, met opdrachtgevers afkomstig uit verschillende sectoren, eigenlijk van de huidige crisis? “Wij zagen tijdens de eerste coronagolf vooral voorzichtigheid,” geeft Jacco aan. “Men wist niet waar deze situatie toe zou leiden en men wachtte met het doen van nieuwe investeringen.” Dat duurde een maand of twee, waarna de markt weer aantrok. “Nu, tijdens de tweede golf, merken we in positieve zin dat we méér werkaanzoeken krijgen. En dat komt niet uit de sectoren waarvan je het wellicht verwacht, zoals de horecaondernemer die een webshop opstart, maar vooral van partijen die de focus op de lange termijn hebben en inzien dat het virus van tijdelijke aard is.”

Progressiviteit

“Eigenlijk zijn er bij ons vooral interne veranderingen waarneembaar,” voegt Jacco toe. “Door volledig thuis te werken werd het onderlinge contact tijdens de eerste coronagolf meer functioneel. Je sprak elkaar vooral nog projectmatig. We hebben een diverse club mensen; van technici tot communicatieadviseurs en we vinden het belangrijk dat ze met elkaar in contact staan. Ook voor een goede werksfeer. Daarom hebben we nu, tijdens de tweede golf, geprobeerd een combinatie te vinden van thuiswerken en op kantoor werken. Met veertig mensen kunnen we de anderhalve meter natuurlijk niet garanderen dus bieden we dagelijks ruimte aan een beperkt aantal medewerkers.” Dat nieuwe hybride werken past Nedbase uitstekend.

Rabobank

De keuze voor zakelijk bankieren bij de Rabobank tot slot. Die kwam voort uit het feit dat de oprichters er beiden een privérekening hadden. “Het betekent dat Nedbase inmiddels twintig jaar klant is,” zegt Jacco met een goed gevoel. “Zelf vind ik de lokale betrokkenheid, ook in onzekere tijden, waardevol. Het snelle, persoonlijke schakelen in Corona tijd met onze accountmanager Jan Blok bewees dit maar weer eens. Verder loopt het werk bij ons door, dus wat dat betreft hebben wij geen extra financiering nodig, maar het is prettig dat je gebeld wordt met de geruststellende mededeling dat de Rabobank er voor je is als je ze nodig hebt.”

Gunter Grondverzet

Jan Gunter van het gelijknamige Gunter Grondverzet uit Sint-Maartensdijk is wat je noemt een ondernemer met lef. Hij doet investeringen in crisistijd, wat voor velen niet voor de hand ligt. Hiermee onderscheidt hij zich van collega’s en probeert hij zo innoverend mogelijk te zijn binnen de sector waarin hij actief is.

Gunter Grondverzet

Groei inherent aan ondernemen

Gunter Grondverzet begon in 2007 als eenmanszaak. “In het begin verhuurde ik mezelf en machines aan aannemersbedrijven.” Maar dat groeide snel verder. "Ik ben iemand die zo min mogelijk nee wil verkopen en dan wordt de vraag vaak groter dan je aankan.” Anno 2020 bestaat Gunter Grondverzet uit veertien werknemers, inclusief Jan zelf. Daarnaast is de kernactiviteit verschoven van verhuur naar aannemerij, met projecten door heel Zuidwest-Nederland. “We hebben dit als team bereikt. Ik zeker niet alleen.”

Efficiëntie ten top

Voor overheidsinstanties, gemeenten, waterschappen en particulieren voert Gunter Grondverzet allerlei werkzaamheden uit. Het bouwen van stuwen en de aanleg van riolering bijvoorbeeld. “Voor sommige bedrijven nemen we het grondwerk volledig uit handen. Dan beginnen we bij de basis met het inmeten van het terrein en het maken van tekeningen. Daarnaast wordt door ons bekeken wat er hergebruikt kan worden.” Zoals bij een lokaal project in Sint-Maartensdijk. Hier wordt een oude fundering weggehaald. De grond wordt gezeefd en afgevoerd, de vrijkomende brokstukken verpulverd. Zodoende blijft er alleen menggranulaat over die op locatie hergebruikt wordt. Dat betekent dat er geen puin van de bouwplaats afgevoerd hoeft te worden. “Al zou dat in principe wel mogen. Het is niet zo dat het wettelijk niet is toegestaan. We proberen voor de klant zo efficiënt mogelijk te werken."

Modern machinepark

De machines die Gunter Grondverzet inzet sluiten aan op de transparantie van het bedrijf. “We hebben een ISO-certificering. Dat houdt in dat je alles in kaart brengt: van leveranciers tot de juiste brandstof. We proberen onze machines daarom ook continu op peil te houden.” Ze moeten voldoen aan milieueisen. “Dat betekent dat we steeds inzetten op de nieuwste machines en de zuinigste motors.” Om de vijf jaar wordt zo’n machine dan ook vervangen. “Je moet je voorstellen dat ze dagelijks intensief werk verrichten. Dan is het zaak dat je ze tijdig vervangt.”

Vertrouwen vanuit Rabobank

Dat vraagt om grote investeringen, ook tijdens crisistijd. Een lastige keuze? “Nee. Ik ben niet zo snel bang. Natuurlijk trok ik ook even aan de handrem toen Corona begin dit jaar uitbrak. Maar als er vervolgens een project voorbijkomt waarvoor een investering gedaan moet worden, dan durf ik dat aan.” Daar komt ook de Rabobank in zicht, met wie Jan Gunter een goede vertrouwensband heeft. Hij is zakelijk klant vanaf de oprichting van zijn bedrijf in 2007. “We hebben een goede relatie en ik krijg geregeld persoonlijk advies. Ze zijn er als ik ze nodig heb.”

Brasserie-Restaurant De Graanbeurs

De 16e-eeuwse gevel van Brasserie-Restaurant De Graanbeurs in Axel doet vermoeden dat er een traditionele eetgelegenheid schuilgaat. Niets is minder waar. Eigenaren Niels en Nicolette Meesen-Loof zetten weliswaar een familietraditie voor, ze schrijven toch vooral hun eigen(tijdse) geschiedenis. In dit modern ingerichte restaurant kun je culinair genieten. Maar wat De Graanbeurs echt bijzonder maakt is de vindingrijkheid. Tegenslagen leiden hier tot vernieuwende ideeën. Zo ook tijdens Corona.

 Brasserie-Restaurant De Graanbeurs

Stilstaan is achteruitgaan

Dit is niet de eerste beproeving voor De Graanbeurs. In 2006 kreeg het restaurant, met de komst van de Westerscheldetunnel, de invulling die het vandaag de dag heeft. “Ik zag dat het oorspronkelijke hotel van mijn opa overbodig werd,” zegt Nicolette. “De hotelgasten, dagwerklui uit de Randstad, hadden plotseling geen reden meer om in Zeeuws-Vlaanderen te overnachten. Ze reden aan het einde van de dag gewoon terug naar huis.” Nicolette gaf De Graanbeurs nieuw bestaansrecht. Ze kocht het bedrijf over en maakte er een restaurant van. Een grote verbouwing en re-styling volgde. Met succes! “Dat kon door kort op alle ontwikkelingen te zitten en de veranderingen van de markt in Axel in de gaten te houden.”

Snel kunnen schakelen

Toen kwam die bewuste zondag in maart, eerder dit jaar. In het restaurant hing al enkele dagen spanning in de lucht. “Ik weet nog goed dat ik bij het fornuis stond. De persconferentie stond aan op de telefoon,” zegt Nicolette. “Binnen een kwartier moesten de deuren dicht en de gasten naar huis. Toen zakte ik echt door m’n knieën.” Er volgde een spoedberaad en de volgende dag lag er al een menu bij de drukker. Het plan? “We gaan bezorgen” zegt Niels resoluut. “Geen afhaalmenu maar een bezorgmenu met mooie gerechten.” De uitkomst van deze aanpak was boven verwachting. Ze bereikten niet alleen hun vaste klandizie maar ook een hoop nieuwe mensen. Op de vraag waarom bezorging boven afhaal werd verkozen zegt Niels: “Er mocht amper iemand binnen zijn, dus bezorging bood uitkomst. Tijdens de feestdagen kregen we het niet aangereden. Er waren dagen dat we met vier auto’s onderweg waren.” En Nicolette voegt toe: “We werkten opeens zeven op zeven. Dat kregen we echt alleen voor elkaar dankzij vrienden, familie en ons trouwe personeel.”

Steun van de Rabobank

Terug naar de persconferentie in maart. “Diezelfde avond nog volgde er een berichtje van onze accountmanager bij de Rabobank,” vertelt Nicolette. “Dat gaf morele steun.” Ze besloot de leveranciers op te bellen om zeker te zijn van levering. “Ik moest weten of onze leveranciers het risico ook aandurfden. Anders hield het direct op,” aldus Nicolette. Gelukkig was het vertrouwen wederzijds. Ook het contact met de Rabobank bleef wekelijks plaatsvinden. “Financiële hulp was uiteindelijk niet nodig, maar het is fijn om te weten dat je kunt bellen als het niet meer lukt,” menen beiden. Voor de toekomst zijn er in Brasserie-Restaurant De Graanbeurs ideeën genoeg. En op korte termijn? “Gewoon verder gaan met hetgeen we nu doen. De mensen plezieren en iedereen aan het werk houden. Inclusief onszelf.”

Delicatessenzaak Floor Foods

Delicatessenzaak Floor Foods

Van visboer naar eigen zaak

Pieter werkte tot dik drie jaar geleden nog bij een visboer in Middelburg. Toen hij de vacature voor bedrijfsleider bij Floor Foods zag, hoefde hij niet lang na te denken. “Ik was wel toe aan nieuwe uitdaging en solliciteerde eigenlijk meteen.” Dat pakte positief uit: Pieter kwam in dienst en werd de rechterhand van Florus Zwartbol. Al vanaf het eerste moment kreeg hij de vraag of hij in de nabije toekomst de zaak over zou willen nemen. “Dat zag ik wel zitten,” vertelt Pieter, “als kleine jongen droomde ik al van een eigen winkel en verkocht regelmatig kleine dingen in de buurt.”

Lekkernijen uit eigen omgeving

Het assortiment bij Floor Foods is veelzijdig. In de delicatessenwinkel kun je terecht voor zowel noten, kaas en wijn als vleeswaren, bieren en allerlei borrelhapjes. Tussen de plakken kaas en stukken worst vind je genoeg productie van lokale ondernemers. Zo is er kaas te vinden van kaasboerderij Schellach, Emelisse bier van brouwerij Slot Oostende en eieren van boerderij Sturm. Daarmee is Floor Foods ook een ideale schakel tussen de lokale bedrijven en de consument uit Middelburg. En de toerist niet te vergeten, want ook die weet Floor Foods steeds beter te vinden!

Positieve uitwerking van corona

Hoewel een groot deel van het bedrijfsleven en de samenleving hinder ondervindt van het coronavirus, was en is dat bij Floor Foods wel anders. “Wij begonnen eigenlijk meteen met een bezorgservice op Walcheren en Noord- en Zuid-Beveland. Dat liep zo goed dat we nog steeds bezorgen. We hebben het nu alleen beperkt tot twee dagen: woensdag en vrijdag.” Daarnaast is het in de winkel zelf alleen maar drukker geworden. “Ik denk dat het vooral komt omdat de restaurants en terrasjes een tijdje dicht zijn geweest”, vertelt Pieter, “mensen kochten vooral borrelplankjes om het terras naar huis te halen. Dat zie je nu eigenlijk nog. De terrassen zijn wel open, maar waarschijnlijk bevalt het thuis borrelen ook goed!”

Niet zonder de Rabobank

Hoewel Pieter ondanks zijn jonge leeftijd toch al heel wat ervaring heeft opgedaan, blijft er nog genoeg om te ontwikkelen. Onder andere op financieel gebied. Daarom zocht hij ondersteuning bij Stapelfinancieringen uit Tilburg. In de zoektocht naar een passende bank kwam hij bij de Rabobank uit. “Dat bevalt me prima! Ik heb veel contact met Anne Dekker en ze regelt eigenlijk alle financiële zaken voor me die nodig zijn. Daarbij kan ik haar altijd bellen, appen of mailen. Wat mij betreft gaan we nog jaren zo door!”

Ambachtelijk kwaliteitsvlees in Schoondijke

Ambachtelijk kwaliteitsvlees in Schoondijke

Midden in het Zeeuws-Vlaamse dorpje Schoondijke bevindt zich slagerij Tresonie. Hoewel in de regio steeds meer voorzieningen verdwijnen, kleurt deze ambacht al dik 25 jaar het straatbeeld. Aan het hoofd staat Peter Tresonie, die met veel passie en enthousiasme het slagersvak uitvoert. Hij ziet zichzelf dan ook als ware ambassadeur van zijn vak en staat garant voor (h)eerlijk kwaliteitsvlees, van eigen vee!

Vol passie van start

Hoewel Peter eerst een loonbedrijf wilde starten, begon hij met volle inzet aan de slagersopleiding. Met succes: hij rondde de opleiding in zes jaar af, in plaats van zeven die ervoor staan! “Niet lang daarna werd ik gevraagd om de slagerij die we nu hebben over te nemen” vertelt Peter. “Samen met mijn vrouw heb ik deze mogelijkheid met beide handen aangepakt. We begonnen gretig, met een visie om eerlijk en gezond vlees te verkopen!” Dat gebeurde dik 25 jaar geleden, maar door de jaren heen is Peters visie alleen maar versterkt!

(H)eerlijke vleesproducten van eigen bodem

Vandaag de dag is Peter een slager in hart en nieren en gaat hij nog altijd voor hoge kwaliteit. “Bij ons staan drie kernwoorden centraal: kwaliteit, eerlijkheid en dierenwelzijn. Ik vind het enorm belangrijk dat we goed vlees leveren. Daarom doe ik niet mee aan de massaproductie en zorgen we voor een duurzaam stukje kwaliteitsvlees!” Om die kwaliteit te garanderen heeft Peter zelfs zijn eigen slachtkoeien. “Die verzorg ik erg goed. We gebruiken bijna geen antibiotica, geven ze goed voer en ik behandel ze met veel liefde. Als mijn dieren het goed hebben, proef je dat terug in het vlees!” Net zoals hij goed voor de dieren zorgt, heeft hij duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Nagenoeg alle producten worden zelf bereid met verse producten uit de regio. Daarbij gebruikt hij duurzaam verpakkingsmateriaal en scheid zijn afval. “Het is belangrijk dat we niet alleen goed omgaan met het vlees, maar overal onze verantwoordelijk nemen!” Dat betaalt zich uit, juist ook in deze tijd! Men weet wat slagerij Tresonie te bieden heeft en komt steevast terug naar de slager om een betrouwbaar stuk ambachtelijk vlees!

Ambassadeur van het vak

Door zijn grote passie voor duurzaam vlees van hoge kwaliteit, ziet Peter zichzelf als ambassadeur van zijn vak. “Er is veel te doen (geweest) omtrent de slachthuizen, maar daarmee is ons vak in een enorm kwaad daglicht gesteld. Ons vak is prachtig, zolang we gaan voor kwaliteit en het dierenwelzijn hoog in het vaandel hebben staan!” Die houding laat Peter overal terugkomen. Hij vertelt dan ook graag over zijn passie voor het slagersvak en wil de samenleving inspireren over de schoonheid van een stuk vlees. “Ik zie het echt als mijn taak om te laten zien dat eerlijk vlees nog steeds te verkrijgen is en het ambachtelijke vak van de slager hierin een belangrijke rol speelt. Daarom zeg ik altijd: eerlijk is heerlijk!” 

Met steun van de Rabobank

n de loop der jaren is de slagerij op verschillende gebieden uitgebreid, waaronder een fysieke verbouwing. Mede dankzij financiële steun van de Rabobank was dit haalbaar. De jarenlange samenwerking getuigt van een goede relatie. Peter is dan ook een tevreden man: “Frederik Wage is als accountmanager nauw betrokken bij ons bedrijf en we sparren zo nu en dan over de gang van zaken. Daarin is Frederik zeker niet de enige die aan het woord is. Ik kan net zo goed aangeven wat er bij hen goed of minder goed gaat. Dat maakt onze samenwerking erg zinvol!”

Hofman Productions

Hofman Productions

Van culinaire feestjes en congressen tot de organisatie van het vipdorp bij de finish van de Tour de France in Zeeland: Hofman Productions BV timmert, met Eelco Hofman aan het roer, lekker aan de weg. Sinds 1993 voorziet hij talloze opdrachtgevers van audiovisuele diensten, (decoratief) meubilair, streamingsdiensten of een combinatie van dit alles. Voor Eelco en zijn team is geen evenement te groot of vraag te veel. Waar hij ooit begon als dj biedt hij de laatste jaren totaaloplossingen voor congressen, personeelsbijeenkomsten en talloze andere evenementen.

Van dj naar evenementenorganisator

Midden op het industrieterrein de Poel in Goes staat de loods van Hofman Productions. Het is de thuisbasis van waaruit Eelco alles regelt. “Voor zo’n 90 procent van de aanvragen hebben we alles in huis. Dus meubilair, techniekinstallaties, decoratie etc. Alleen artiesten en catering huren we in”, vertelt Eelco. Samen met zes fulltimers en veel beschikbare zzp’ers, regelt hij evenement na evenement.

Als dj speelde hij gaandeweg eigenlijk vooral in op de vraag die hij om zich heen hoorde. “Ik werd her en der gevraagd om meer te regelen dan alleen het draaien van muziek. Zo is het begonnen en stapte ik in 1993 naar de Kamer van Koophandel. Eigenlijk heb ik op die manier gewoon van mijn hobby mijn werk kunnen maken.”

Hofman Productions groeit

Al 27 jaar is Hofman Productions dus een feit. “Gaandeweg hebben we ook Hofman Events opgericht”, vertelt Eelco, “en niet lang geleden Hofman Streaming Facility BV.”

Waar Eelco zich met de hoofdmoot ‘productions’ vooral richt op de techniek, is het Hofman Events wat voorziet in totaalconcepten voor diverse evenementen. “Vanaf het begin zitten we samen met de opdrachtgever om tafel. We denken mee, geven advies en regelen vervolgens het evenement van a tot z, inclusief de uitvoering op de dag zelf.” Als derde ‘tak’ heeft Eelco Hofman Streaming Facility BV opgericht, waarmee hij streamingsdiensten verzorgt bij onder andere uitvaarten, congressen en noem maar op. Zo heeft Eelco zich met zijn team ontpopt tot dé partner voor de organisatie en ondersteuning van allerlei evenementen.

Op de vraag wat in al die jaren het mooiste evenement was, heeft hij geen antwoord. “Dat is zo moeilijk, we hebben tal van mooie en grote projecten georganiseerd. Daar kan ik niet uit kiezen.”

De mogelijkheden tijdens corona

Dat het coronavirus een grote invloed heeft op ons (bedrijfs)leven is geen understatement. Hoewel Eelco deze gevolgen sterk merkt, zijn er ook nieuwe mogelijkheden ontstaan. “We hebben nu in het Omnium in Goes een locatie ingericht waar straks 100 personen bij elkaar kunnen komen op 1,5 afstand”, vertelt Eelco. Ideaal dus voor bijvoorbeeld examens of grote personeelsbijeenkomsten. “We voorzien de gebruikers hierin ook van een streamingsdienst, waarbij er visueel én mondeling contact mogelijk is. De omzet is nog lang niet op het oude niveau, maar er komen zo langzaam wel nieuwe mogelijkheden bij!”

Rabobank

Ongeveer vanaf dag één is de Rabobank betrokken bij Hofman Productions. Naar alle tevredenheid van Eelco: “De Rabobank is een solide bank met persoonlijke mensen, ze staan altijd voor je klaar.” Waar Eelco al jaren met de bank optrekt, merkt hij ook juist in deze tijd dat ze erg betrokken zijn: “In tijden van corona is het een fijne sparringpartner en denken ze met mij mee!”

Voor wat dat betreft kan er dus zeker nog een keer 27 jaar bij!

Van eenmanszaak naar internationale speler!

Martijn Boone en Martijn Holtkamp van Draftec

Het was 2009 toen Martijn Boone begon als zelfstandig ondernemer. Vol ambitie startte hij zijn eigen engineeringsbureau, Draftec. Met ondernemersbloed in de familie kwam dat zeker niet uit de lucht vallen. Waar Martijn begon met wat tekenopdrachten, groeide zijn bedrijf met de dag! Diverse medewerkers volgden en vandaag de dag is er 25 man in dienst. Een flinke groei, maar volgens Martijn is de top nog niet bereikt!

Specialist in maritiem en offshore

Draftec is een ware specialist voor de maritieme sector en de offshore. Met een veelzijdig team produceren ze hydraulische, elektrotechnische en mechanische systemen. Dat gebeurt van engineering tot aan de productie en het onderhoud ervan. Zo bouwden ze voor de DEME Groep uit België diverse ‘track tensioners’. Deze installaties zijn bedoeld om kabels vanaf een schip op de zeebodem te plaatsen, bijvoorbeeld voor windmolenparken. Draftec verzorgde de volledige uitvoering: van ontwerp en productie tot de inbedrijfstelling aan boord van de schepen. Daarnaast is Martijn erg trots op de bouw van een ‘heavy lifting’ kraan voor Van Stee Offshore (HVS) uit Harlingen: “Dit werk gebeurt vaak door multinationals. Des te mooier is het dat wij, als bedrijf uit Middelburg, dit kunnen doen. Alle kennis en kunde die we de afgelopen jaren hebben opgebouwd, komt hierin terug!”

Techneuten vol passie

Het is duidelijk dat het werk van Draftec vraagt om specialisme en daarbij gaat het om een relatief jonge markt. Daarom is het volgens Martijn toch wel een vereiste om een echte techniekliefhebber te zijn als je bij Draftec wilt werken. “Draftec is een bedrijf vol techneuten en vakidioten. Misschien zijn we zelfs wel een beetje nerds”, vertelt hij met een knipoog. Als techneut in hart en nieren vertelt hij enthousiast over het werk van Draftec. Met recht van spreken, want ze zijn van alle markten thuis. Op kantoor zijn er verschillende engineers actief die de wens van de klant omzetten in bruikbare en innovatieve oplossingen, die de monteurs vervolgens in elkaar zetten en onderhouden. “Maar het mooie van Draftec is de flexibiliteit”, geeft Martijn aan, “soms loopt de engineer ook met een overall aan. Zo schakelen we snel en zorgen we voor een snelle service!”

Groei en uitbreiding

Waar Martijn alleen begon, staat hij nu samen met zijn compagnon aan het roer. Toeval of niet, ook dat is een Martijn. “Ik begon alleen, maar al snel kwamen er mensen bij. Op den duur wordt het dan te druk om het bedrijf te runnen en alles lopend te houden. Zo kwam in 2015 Martijn Holtkamp erbij en runnen we nu samen het bedrijf! De samenwerking was een schot in de roos, we voelen elkaar perfect aan.”

Niet alleen qua medewerkers is het bedrijf gegroeid. Ook met opdrachten in de offshore wereld maakt het bedrijf steeds meer naam en weten meer klanten Draftec te vinden. De groei uit zich bijvoorbeeld ook in een zusterbedrijf, Scaldon. Scaldon is gericht op ‘heavy lifting’ systemen, met name in de offshore en maritieme sector. Door het wegvallen van een klant en concurrentie in die specifieke markt, zagen wij de kansen in die sector liggen. “In 2016 begonnen we hiermee, samen met Michel Schouwenaar, en sinds begin 2017 is Scaldon officieel onderdeel van Draftec. Door de synergie tussen de jonge ondernemers, zijn we positief van start gegaan. Nu draait Scaldon met veel potentie als zusteronderneming van Draftec, vertelt Martijn.

Door deze groei werd het voormalige pand te klein. Voorheen huurde Draftec een kantoor bij een partner in Middelburg. Sinds 2016 is Draftec de trotste eigenaar van een eigen pand, in dezelfde stad. Het nieuwe pand heeft een mooi kantoor en sinds afgelopen jaar een prachtige eigen werkplaats waar men de overall aantrekt en aan de machine sleutelt. Op die manier heeft Draftec nu alles onder één dak: van engineering tot het bouwen en onderhouden van de machines. Eind 2019 is het nieuwe pand feestelijke geopend.

Rabobank

De groei in het afgelopen decennia en de aanschaf van het nieuwe pand brengt ook een financieel plaatje met zich mee. Op die manier kwam Draftec weer bij de Rabobank uit. Niet zonder reden, Draftec was vanaf het begin al aangesloten bij de bank en had door de jaren heen veel aan de steun op allerlei vlakken. Van advies bij contracten en verzekeringen tot bankgaranties en kortlopende kredieten voor projecten. Die steun bevalt ze prima: “Vanaf dag één hebben we een klik met Jan Blok en hij is altijd behulpzaam en flexibel geweest. Net als de bank zelf altijd bereid was om te helpen.” Mede dankzij het vertrouwen van de Rabobank is Draftec uitgegroeid tot een volwassen bedrijf!

Van reparatie op locatie naar duurzaam allround autobedrijf!

Ben de Rooy was 23 lentes jong toen hij, als medewerker van een autoschadeherstelbedrijf, begon met ‘spot-repair’ werkzaamheden. Dagelijks repareerde hij zo’n drie á vier auto’s in de schuur en op locatie bij bedrijven. Waar vader De Rooy als fruitteler wel wat ruimte over had, pikte Ben al snel veel plek in en werd zelfs een koelcel omgetoverd tot spuiterij. Daarbij breidde de werkzaamheden thuis zich snel uit. Totdat de gemeente ingreep en Ben moest verhuizen naar het industrieterrein. Autobedrijf Ben de Rooy was geboren.

Ben de Rooy

Repareren vanuit de bus

Vandaag de dag timmert Ben de Rooy lekker aan de weg in St. Philipsland. Met 13 werknemers en een terreinoppervlak van zo’n 3600 vierkante meter, is het een van de grotere autobedrijven in de omgeving. Je kunt er dan ook voor alles terecht wat met je auto te maken heeft: schadeherstel, compleet wagenparkbeheer, onderhoud, APK, occasions, wasserette en de huur van (elektrische) auto’s. Het bedrijf is BOVAG aangesloten om garantie en kwaliteit te garanderen. Maar zo begon Ben niet. In zijn beginjaren maakte Nederland langzaam kennis met ‘spot-repair’ herstel, een innovatie schadeherstelmethode. Daar zag Ben wel wat in en zo ging hij met zijn reparatiebus langs bij klanten. Een gat in de markt, want zijn aanvraag groeide met de dag: waar hij eerst op locatie klanten hielp, kwamen er thuis ook auto’s bij. Zoveel dat de gemeente het te groot vond worden voor een ‘extraatje’ bij een fruitteler. Zo verhuisde Ben naar zijn eerste echte werkplek en zette hij later zelfs een nieuw pand neer.

Duurzaamheid als groene draad

Vanaf dag één in zijn ondernemerschap tot op de dag vandaag is duurzaamheid een thema wat Ben bezighoudt. Het is daarom ook de ‘groene draad’ door zijn onderneming, zoals hij het zelf noemt. “In het begin van mijn ondernemerschap kwam ik een soort ‘duurzaamheidscursus’ tegen die werd gepromoot door toenmalig milieuambtenaar Kurt Kessel.” Het bleek voor Ben nog beter uit te pakken dan verwacht. “In die periode sprak premier Balkenende tijdens een conferentie over dit thema in de Zeelandhallen. Daar noemde hij mijn bedrijf zelfs als voorbeeld van duurzaam ondernemen. Erg leuk dat je door zo iemand en voor zo’n publiek wordt genoemd!”

Van herbruikbare poetsdoeken tot zonnepanelen

Het groene karakter van Ben komt overal terug. In het begin bestond dit vooral uit hervulbare spuitbussen, bewegingssensoren voor het licht en het hergebruik van poetsdoeken. “De doeken reinigden we pas als ze waren gebruikt voor het ‘mooie’ werk en voor de ‘vieze’ schoonmaak.” Daarnaast heeft het huidige pand overal ledverlichting, wordt het verwarmd door een pelletkachel, is de carwash energieneutraal en de spuitcabine voorzien van een slim circulatiesysteem. “Hier wordt 98% van de lucht naar buiten afgevoerd, terwijl er niet altijd wordt gespoten” geeft Ben aan, “daarom is er nu een oplossing bedacht voor een luchtcirculatiesysteem: de lucht voeren we alleen naar buiten af als er daadwerkelijk gespoten wordt.” Naast de duurzame oplossingen voor het bedrijf zelf, heeft Ben ook een aantal elektrische ‘testauto’s’ voor klanten. “De auto’ zijn te leen om zo kennis te maken met elektrisch rijden.” Om deze duurzame vorm van autorijden te stimuleren, staat er bij Ben de Rooy ook een openbare laadpaal.

Zoals gezegd zit het duurzame ondernemerschap in Bens bloed. Tegelijkertijd blaast hij het niet op en is hij er erg eerlijk over: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is mooi en ik ben bewust van de positieve gevolgen, maar als ik de balans opmaak doet het toch ook veel goeds voor de portemonnee.”

Steun van de Rabobank

De relatie tussen Ben de Rooy en de Rabobank is ook duurzaam te noemen. Zodra Bens bedrijfje begon te groeien had hij financiële steun nodig. Zo simpel was het: “Vanaf dag één ben ik zee gegaan met de Rabobank en die relatie duurt tot op de dag van vandaag.” Voor Ben was de keuze makkelijk, privé zat hij namelijk ook bij de Rabobank en dat beviel hem goed. “Je hebt bij de bank met mensen te maken, en dat merk je: er is persoonlijk contact, ze denken met me mee en kennen de omgeving en ondernemers uit de regio. Dat maakt de samenwerking erg prettig."

Een nieuwe locatie voor Weemaes machinebouw

Dik 100 jaar geleden was het ‘opa Weemaes’ die het bedrijf oprichtte, maar sinds zo’n 30 jaar is Weemaes machinebouw & mechanisatie in handen van ‘kleinzoon’ Michel. Hij nam het op zijn beurt weer over van zijn vader. Een echt familiebedrijf dus wat doorgaat van generatie op generatie. Sinds de komst van Michel is de machinebouw uitgegroeid tot de hoofdmoot van het bedrijf en groeit Weemaes verder. Reden genoeg voor een nieuwe en grotere locatie!

Een nieuwe locatie voor Weemaes machinebouw

Maatwerk machines

Weemaes maakt machines op maat, zorgt voor het onderhoud ervan en levert losse machineonderdelen. “Afhankelijk van de wens van de opdrachtgever, maken we onder andere transportbanden, inpakmachines, kantelaars en stapelmachines. Maar eigenlijk is iedere optie wel mogelijk”, vertelt Michel. Weemaes heeft namelijk bijna alles zelf in huis. Zo worden hydraulische slangen in-huis geperst en wordt een complete machine naar wens aangepast. “We maken de machines eerst in onze eigen werkplaats. Vervolgens demonteren we hem en bouwen we de machine bij de klant weer op.” Weemaes ontwikkelt, creëert en bouwt de machine dus helemaal zelf. Alleen onderdelen als lagers, kettingen, motoren of elektronica komen via andere partijen binnen.

België en Nederland

Momenteel heeft Weemaes vooral klanten in Zuidwest-Nederland. “We hebben een mooi project lopen bij Laura Staalcenter in Maastricht. Tien jaar geleden bouwden we daar al een inpaklijn, maar nu komt er een uitbreiding op zodat ze nog meer productie aankunnen.” Daarnaast komt Weemaes ook langs bij onze zuiderburen. Voornamelijk in Vlaanderen, maar deels ook al in Wallonië. “Daar maken we nu bijvoorbeeld een automatische dozenlijn voor Hoogstraten. Ook dat is een heel mooi project!”

Nieuwbouw

Het voormalige pand van Weemaes, aan Hof te Zandeplein, was nodig aan vervanging toe. Dat is volgens Michel geen understatement: “Het was te klein, niet geïsoleerd, te laag en had een verpauperde uitstraling.” Een nieuw pand kwam dus zeker niet voor zijn tijd. Het had enige voeten in de aarde, maar sinds augustus 2019 bevindt Weemaes zich in een prachtig nieuwbouwpand, aan de rand van Kloosterzande. “We hebben een schitterende locatie, voorzien van ledverlichting, goede isolatie en de ruimte is twee keer zo groot als de vorige.” Met deze vernieuwing heeft Weemaes een duurzame investering gedaan en zijn de energiekosten drastisch gedaald. Daarbij is er nog veel ruimte voor groei. “Delen staan nu nog leeg, maar die willen we zeker in gebruik nemen om meer machines tegelijk te bouwen en nog meer losse producten uit voorraad te kunnen leveren.”

Steun van de Rabobank

Ondanks dat het voormalige pand wat geld opleverde, moest er nog een financiële kloof overbrugd worden. “Zo zijn we bij Rabobank uitgekomen”, vertelt Michel, “en dat bevalt prima! We zijn erg tevreden over het contact en de werkwijze. Alles was vrij snel geregeld en ook na de aankoop was er regelmatig contact om te polsen hoe het ging.” Vanuit de nieuwe locatie kan Weemaes zich dus helemaal richten op de verdere groei van het bedrijf.

Happy Glass

Kees Kik van Happy Glass

Het lijken net glazen...

Je biertje op een festival drink je natuurlijk niet uit een plastic wegwerpbekertje. Laat staan een goede cocktail bij het zwembad of een goed glas wijn aan de bar. Althans, niet als het aan Kees Kik van Happy Glass ligt. Hij ontwikkelt hoogwaardige herbruikbare kunststofglazen en dan wel identieke kopieën van het bier-, wijn- of een ander drankglas. Wat Kees betreft is het dé perfecte oplossing om glaswerk te vervangen op plekken waar het niet wenselijk of verboden is.

Hoe het begon

Zo’n twintig jaar geleden is Happy Glass geboren. Het jaar 2000 was het omslagpunt voor het glaswerk bij openbare evenementen. Vanwege de veiligheid werd dit verboden en ging de sector massaal over op plastic wegwerpbekers.
Kees Kik, en zijn voormalig Happy Glass partner Kees Petiet, vonden het alternatief van wegwerpbekers maar niks. Ze dronken hun biertje liever uit een goed glas dan zo’n wegwerp variant. Vervolgens kwamen zij dus met het idee voor de herbruikbare kunststofglazen en brachten de eerste edities op de markt. Het begon goed tijdens het EK-voetbal in Nederland en België (2000), waar veel animo was voor de Happy glazen.

Als herboren

Het idee van herbruikbare kunststofglazen was (nog) niet helemaal in trek. Eigenaren van cafés en evenementen besloten weer terug te gaan naar de wegwerpvarianten. Voor Kees Kik een reden om Happy Glass even naar de achtergrond te schuiven, maar zijn ideeën bleven bestaan. “Samen met mijn vrouw heb ik het idee weer opgepakt. We hebben een grondig marktonderzoek gedaan door heel Europa en kwamen erachter dat er wel degelijk vraag naar kunststofglazen was, maar dan wel identieke kopieën van het glaswerk.”
Zo vroeg Duvel in 2013 om een exact, kunststof kopie van hun bierglas te maken. “We kregen een jaar lang de tijd om het perfecte kunststofglas te ontwikkelen en dat is gelukt!”
Sindsdien heeft Kees Happy Glass onder het stof vandaan gehaald en blijkt er meer vraag te zijn dan ooit naar de kunststof kopieën van glaswerk! “We maken nu glazen die nauwelijks van echt glas te onderscheiden zijn. Dat niet alleen, ze kunnen ook tegen een stootje en zeker zo’n 500 keer in de vaatwasser. Zijn ze ‘opgebruikt’, dan recyclen wij ze weer en produceren we nieuwe glazen!”

Happy Glass ontwikkelt

Waar in het begin van deze eeuw kunststof glazen een noodzakelijk kwaad was, is er juist nu wel vraag naar vanwege het duurzame karakter. De wegwerpbekers zijn dus zeker passé. Mede door die trend zijn de glazen van Happy Glass populair en bieden ze een perfecte oplossing voor de openbare evenementen, zwembaden of andere plekken waar glaswerk niet wenselijk of verboden is.
Sinds de oplevering van het Duvelglas gaat het dan ook hard. “We ontwikkelden door en brachten het productieproces naar vier glazen per 20 seconden”, vertelt Kees enthousiast, “we hebben nu (dankzij verschillende matrijzen) zoveel opties dat we veel verschillende glazen kunnen produceren in een kwalitatief hoogwaardige kunststof. En dat alles gebeurt volledig in Nederland!”
Maar wat Kees betreft is dit nog maar het begin. “We merken dat onze producten aanslaan. Nu in Nederland & België, maar we willen graag verder Europa in en vervolgens heel de wereld bereiken.”

Happy met de Rabobank

De ambities zijn groot, maar de groei van Happy Glass komt uiteraard niet zomaar uit de lucht vallen. De glazen vallen in de smaak en Kees zorgde voor de nodige investeerders. Zo kwam hij ook uit bij de Rabobank Walcheren/Noord-Beveland.
“Mede voor steun en betrokkenheid in het financiële plaatje en hun adviserende rol, zijn we naar de Rabobank gegaan”, vertelt Kees, “we zijn overgestapt naar deze bank vanwege het regionale karakter, maar vooral omdat ze altijd voor ons klaar staan, met ons meedenken en moeite en tijd in ons investeren.” Voor Kees is de steun van de Rabobank dus zeker een blijvertje in de verdere ontwikkeling van Happy Glass.

Veiligheidstraining door escaperooms

Van Rijn

Veiligheidstraining door escaperooms

Daar sta je dan, voor de deur van een onbekende ruimte. Zodra je binnenstapt, sluit de deur achter je en start de tijd. 45 hele minuten krijg je om weer veilig uit de kamer te komen. Hoe? Door alle codes te kraken en puzzels op lossen. Maar dat kan alleen als je de juiste kennis hebt over brandveiligheid en eerste hulp. 

Volg je bij Van Rijn Veiligheidsopleidingen een opleiding, dan is de kans groot dat je in bovenstaande situatie belandt. Sinds afgelopen september zijn er twee escaperooms geopend als onderdeel van de trainingen. En dat bevalt heel goed!

Van Rijn Brandbeveiliging

Aan de rand van Tholen bevindt zich Van Rijn Veiligheidsopleidingen. Sinds 2006 keuren ze veiligheidsattributen, zoals brandblussers en AED’s. Vanaf 2010 trainen ze werkend Nederland met allerlei veiligheidscursussen. Als onderdeel van die trainingen kwamen daar afgelopen zomer twee escaperooms bij. Het idee kwam van Niek Ridderhof, werkzaam bij Van Rijn. “Tijdens mijn afstudeeronderzoek kwam het idee voor een escaperoom. We hebben er toen niet direct wat meegedaan, maar afgelopen tijd zijn er twee toffe interactieve ruimtes gerealiseerd”, zegt Niek enthousiast.

Uitdaging en enthousiasme

De escaperoom is ondertussen een hoogtepunt in de veiligheidstrainingen. “Iedereen wordt enorm enthousiast om binnen de tijd uit de kamer te komen”, vertelt Niek, “helemaal als we na de lunch de andere kamer doen. Dan zijn de deelnemers nog meer gemotiveerd om de codes zo snel mogelijk te kraken.”

Het idee van de escaperoom is simpel: deelnemers krijgen driekwartier de tijd om alle puzzels op te lossen en codes te kraken om uiteindelijk de deur te kunnen openen. “Bij ons hebben we het net iets anders aangepakt dan bij een doorsnee escaperoom. Alle opdrachten zijn alleen op te lossen met de juiste kennis over de brandveiligheid en eerste hulp”, geeft Niek aan. Zo wordt de benodigde theorie dus op een ludieke manier getest.

Praktische theorie

Dat is precies ook de reden van de escaperooms. Niek merkte bij veel deelnemers op dat ze de theorie niet al te spannend vonden. “Toch is de theorie noodzakelijk en moeten we het ieder jaar opnieuw testen. Daarom leek me een escaperoom een prachtige oplossing om de theorie te toetsen. Dat doen we nu dus door middel van puzzels en opdrachten.” Wat voor opdrachten dat zijn, laat Niek nog niet los. “Het moet natuurlijk nog wel uitdagend blijven”, zegt hij lachend. Niek heeft de escaperoom samen met een professionele escaperoombouwer ontwikkeld en uitgedacht. “Zo kwamen we uit bij een magazijn, waar we vooral de kennis over brandveiligheid testen. De andere ruimte is een fietsenzaak, daar is alles gericht op de eerste hulp.” Beide kamers bevallen erg goed. “We kijken live mee en kunnen zo inspelen op wat we zien. Zo is het voor iedereen een prachtige oplossing.”

Rabobank

De escaperooms bevinden zich in het nieuwe gedeelte van Van Rijn. Het bedrijf groeide de afgelopen jaren flink. Om in alle trainingen te blijven voorzien, was uitbreiding noodzakelijk. Zo is er, in samenwerking met de Rabobank, het idee ontstaan om over het bestaande gebouw te bouwen. “We hebben nu dus een soort zwevend gebouw, boven ons eerste gebouw”, vertelt Niek, “daardoor is er veel ruimte ontstaan, onder andere dus voor twee escaperooms.” Mede door de financiële steun van de Rabobank, en het meedenken in onder andere verzekeringen, is de uitbreiding gerealiseerd. Over de dienstverlening zijn ze bij Van Rijn erg tevreden: “Ze weten wat de vraag is, komen snel tot de kern en helpen ons altijd snel! Mede daardoor is de escaperoom nu een succes!”

De pizzabakker uit IJzendijke

De pizzabakker uit IJzendijke

Achter het stuur van haar eigen Piaggio Vespa Ape, reed Elianne van L’Arte Della Pizza in haar vrije uren naar campings langs de West-Zeeuws-Vlaamse kust. Gewapend met kilo’s deeg, ingrediënten en liters saus stond ze klaar om de campinggasten te voorzien van heerlijke zelfgemaakte pizza’s. Nu doet ze dat nog, maar dan vanuit de Mercedes Vario. Waar het begon als hobby, werkt ze nu samen met haar man fulltime als pizzabakker.

Van hobby naar droombaan

De liefde voor echte Italiaanse pizza’s zit bij Elianne diep. Ze maakte ze dan ook vaak zelf en vanwege haar grote passie wilde ze zich er graag verder in ontwikkelen. Dat kon bij een echte Italiaanse pizzaschool in Zwitserland. Na enige twijfel nam ze de stap en startte het avontuur. In drie weken leerde ze hoe ze heerlijke Italiaanse pizza’s kon bakken. De mensen om haar heen waren enthousiast over wat ze had geleerd en zo startte ze vrijblijvend met een lesje pizzabakken. Dat begon met workshops voor vrienden en familie, maar breidde zich al snel uit. “Iedereen was zo enthousiast dat ze terugkwamen én anderen meebrachten. Ik zat binnen de kortste keren met kamers vol.” De aanvragen liepen zo goed, dat Elianne het serieus aanpakte: in januari 2015 startte ze haar eigen onderneming.

In eerste instantie nam Elianne zelf de sprong in het diepe en zegde haar baan op. Een jaar later, in 2017, deed haar man hetzelfde en sindsdien draaien ze samen fulltime L’Arte Della Pizza. “Het is ongelooflijk dat we, in relatief korte tijd, zo snel zijn gegroeid. We kunnen er samen van leven en afgelopen zomer hadden we zelfs vier seizoenskrachten in dienst.”

Rondje langs de campings

De pizza’s vielen in de smaak. “We staan nu al drie zomers achter elkaar dagelijks op verschillende campings. Vanuit onze Mercedes Vario bakken we onze eigen pizza’s ter plekke.” De Vario heeft alle voorzieningen en fungeert als echte foodtruck. Maar dat is niet het enige. Regelmatig voorziet L’Arte Della Pizza de gasten op (particuliere) feestjes of evenementen van heerlijke pizza’s. “Bij particuliere, en niet al te grote feestjes bakken we vanuit onze Piaggio. Voor de grotere, openbare evenementen, zoals Koningsdag of de Havendagen, wordt de Mercedes Vario ingezet. Dan is het wel lekker dat we wat meer afstand hebben tot het publiek en zo zijn we ook bestand tegen weer en wind.”

Speciale pizza’s

Vanuit hun foodtrucks bakken Elianne en haar man heerlijke pizza’s. Voor de campings heeft ze een standaard assortiment. Maar bijvoorbeeld voor feesten pakt ze nog wel eens uit met zeevruchten, zalm of iets dergelijks. De meest bijzondere pizza heeft ze ooit gemaakt tijdens het Nederlands kampioenschap pizzabakken. “Als echte Zeeuw wilde ik graag een zilte pizza serveren. Samen met topchef Edwin Vinke heb ik een bijzonder mooie pizza ontwikkeld met algen, wieren en Zeeuwse zeevruchten”, vertelt Elianne, “en die viel erg in de smaak. De jury at hem als enige pizza helemaal op en het publiek was enthousiast!” Alleen was de klassieke bodem dun en krokant, terwijl die Napolitaans, met een dikke broodrand, moest zijn. Helaas zat er dus niet meer in dan een plaats in de top 10.

Een echt bedrijf

L’Arte Della Pizza groeide in korte tijd uit tot een serieus bedrijf. “Eerst deed ik de workshops thuis, maar ik had meer ruimte nodig. Zo kwamen we uit bij een stuk grond hier in de buurt om te bouwen. We vroegen de Rabobank om het plan te financieren. Met succes: we hebben een grote loods neergezet met een voorbereidingskeuken, ruimte voor voorraad, koeling, een vriescel, plaats voor de foodtrucks en bedrijfswagen. En, niet onbelangrijk, een grote ruimte voor de workshops”, vertelt Elianne enthousiast, “die moeten we nog aanpakken, maar de eerste stappen zijn gezet. We worden steeds meer een echt bedrijf, maar zonder de financiële steun was dat moeilijk geweest.”

Chevaldo Omheiningen

Michael van Dommelen is de trotste eigenaar van Chevaldo Omheiningen en in hart en nieren ondernemer. Al zo’n dertien jaar bewerkt en plaatst hij hekwerken langs weilanden in Nederland en België. Maar wat hem betreft blijft het daar niet bij. In onder andere Frankrijk, Engeland en de rest van Europa, ziet hij ook nog wel mogelijkheden.

Chevaldo Omheiningen

Van timmerman naar ondernemer

Michael begon zijn carrière als timmerman, maar schoolde zichzelf daarna om tot aannemer. Het begon allemaal bij een klus die hij had als timmerman. Een klant, bij wie hij verbouwde, vroeg hem om ook een omheining te maken voor de paarden. Daar zag Michael wel brood in en zo is zijn onderneming geboren.

De naam Chevaldo komt niet zomaar uit de lucht vallen. ‘Cheval’ betekent paard in het Frans, afgeleid van zijn eerste klus, en ‘do’ slaat op Michaels achternaam. Samen dus Chevaldo. Die naam doet hij eer aan, want hij heeft ondertussen al vele paardenweiden voorzien van een omheining. Samen met zijn werknemers, zes in totaal, werkt hij hard en heeft hij al aardig naam gemaakt in Nederland en België.

Alles in huis

Bij Chevaldo kun je terecht voor alle aspecten van de omheining: onder andere hekwerk, poorten en schrikdraad. Kortom: alles wat er nodig is om een complete afrastering te maken. Daar kiest Michael bewust voor: “We willen kwaliteit bieden en ook flexibel zijn in de levering. Onze voorraad is altijd voldoende, zodat we de volgende dag kunnen leveren.” Chevaldo Omheiningen heeft de complete productie in eigen handen. Ze importeren het ruwe hout en laten het vervolgens op maat zagen. Dan drogen ze het hout en volgt de afwerking. Vervolgens laat hij het hout door een professioneel bedrijf impregneren. Op dat laatste na, gebeurt dus alles op de zaak bij Michael. Daar is bewust voor gekozen: “Vroeger besteedden we die diensten wel eens uit, maar dan wist je nooit waar je precies aan toe was en nu kan ik de kwaliteit zelf garanderen. Bij iedere stap sta ik er met mijn neus bovenop.”

Het hele proces duurt ongeveer een half jaar. Voordat een paal daadwerkelijk in de grond staat ben je zo een tijdje verder.

Groei

Chevaldo Omheiningen bestaat dertien jaar, maar groeit nog steeds. De kwaliteit groeit, maar ook de effectiviteit en de klantengroep. Vroeger werd ieder gat bijvoorbeeld nog met de hand geboord. Sinds afgelopen januari is dat verleden tijd dankzij de palenplantmachine. Deze machine trilt en drukt de paal perfect waterpas in de grond. “Een hele investering, maar het scheelt zeeën van tijd!”

Voordat de palen daadwerkelijk de grond in gaan, maakt Michael altijd een plan. “Bijna geen weiland is helemaal recht. Het is dus altijd meten hoe het hekwerk precies komt te staan. Daarnaast hebben we soms met hoogteverschil te maken. Dat maakt het ook extra uitdagend. Geen klus is voor ons standaard werk en dat vind ik fantastisch!”

Rabobank

Waar Michael in het begin nog een loods huurde, werd het tijd voor vastigheid. Hij vond in de Rabobank de juiste partner om dat te verwezenlijken. Door die hulp kon Michael bijvoorbeeld een grote loods aanschaffen. “Daarin bewerken we nu ons hout, hebben we een kantoor en kunnen we ons materiaal kwijt.” Zijn adviseur is Bert Gunter en daarover is hij erg positief: “Ik kan Bert altijd bellen en hij denkt altijd met mij mee. Als kennismaking is hij ook bij mij thuis geweest. Dat typeert voor mij bijvoorbeeld hoe sterk de betrokkenheid van Rabobank is!”

Het belang van schone lucht

Hoe is de luchtkwaliteit bij jou thuis? Waarschijnlijk heb je geen idee. Veel mensen zijn zich hier namelijk niet van bewust, maar toch is de luchtkwaliteit enorm belangrijk. John Maat weet hier alles van en besloot daarom een nieuw apparaatje te ontwikkelen dat de luchtkwaliteit meet: de AtmoTracer.

Het belang van schone lucht

Schone lucht, het lijkt zo vanzelfsprekend in Nederland. Toch zitten we voor 90 procent van onze tijd binnen en die binnenlucht blijkt lang niet altijd even gezond te zijn. Gesloten ramen, verwarming aan of meerdere mensen in kleine ruimtes zijn daar vaak de oorzaak van. John Maat vindt gezonde lucht belangrijk. Daarom richtte hij de onderneming AtmoLife op en ontwikkelde de AtmoTracer. “Met dit apparaatje meet je onder andere de fijnstof, CO2 en zelfs de zuurstofconcentratie in de lucht. Zo weet je daadwerkelijk hoe schoon de lucht is die je inademt en kun je eventueel actie ondernemen.”

Unieke luchtmeting

Het ontstaan van de AtmoTracer komt niet zomaar uit de lucht vallen. “Ik heb een aantal vrienden verloren aan kanker, dus gezondheid is een belangrijk thema in mijn leven. Daarnaast heb ik jaren ervaring in zowel de sales als elektronica”, geeft John aan. In die werelden heeft hij ook veel ervaring opgedaan met diverse sensoren. De link naar het meten van de luchtkwaliteit was in dat opzicht kort. Om een uniek product op de markt te zetten combineerde hij verschillende sensoren in één kastje en dat ook nog eens met een mooi design. “Er zijn wel losse kastjes op de markt, maar die meten bijvoorbeeld alleen de CO2 in de lucht. Een combinatie als dit is uniek.”

Impuls Zeeland

AtmoLife is nog een jonge onderneming. Sinds vorig jaar november is John concreet bezig met de huidige sensoren. Vanwege zijn innovatieve product verwees zijn adviseur bij de Rabobank, Stefan van der Velde, hem naar Impuls Zeeland. En dat was een goede keuze. Via Dockwize, onderdeel van Impuls Zeeland, krijgt hij financiering en maakt hij deel uit van het ‘accelerator programma’ om zijn bedrijf goed neer te zetten. AtmoLife wil op zijn beurt weer het Longfonds steunen in de strijd voor gezonde lucht en longen.

Bewustwording

De AtmoTracer is binnenkort te koop via atmolife.nl. Voor John kan de verkoop niet vroeg genoeg starten: “Vervuilde lucht heeft een grote impact op de levenskwaliteit. Iedere twee weken sterft er in Nederland iemand als gevolg van vervuilde binnenlucht. Het is daarom zo belangrijk dat we bewust zijn van de lucht die we inademen. Als je het weet, kun je er namelijk wat aan doen.”

In eerste instantie richt hij zich op drie groepen:

  • COPD- en astmapatiënten, waarvoor fijnstof een sluipmoordenaar is.
  • De vitaliteit- en gezondheidssector; met name de luchtconditie van sportruimtes is afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof, CO2 en fijnstof.
  • Zwangere vrouwen en jonge kinderen, waarbij fijnstof de longontwikkeling kan belemmeren.

Voor deze groepen maakt John een ‘standaard’ uitvoering van zijn apparaatje. “Speciaal voor de Rabobank heb ik een aparte uitvoering gemaakt, geheel in de huisstijl. Die kunnen ze dan in het kantoor plaatsen, zodat zowel het personeel als de klanten hem kunnen zien. Goed voorbeeld, doet immers goed volgen!”

YAOW! Events

YAOW! Events

Als in 2013 discotheek JOY in Cadzand de deuren sluit, start Niels Fremouw zijn onderneming: YAOW! Events. Vijf jaar lang draaide hij daar als vaste DJ. Vervolgens koopt hij de muziekinstal-latie over en organiseert nu zelf evenementen. Daarbij verhuurt hij zijn materiaal en zichzelf aan bedrijven en particulieren en installeert regelmatig nieuwe audioinstallaties voor diverse klanten.

Yaow! Events

Yaow! Events, wat je trouwens uitspreekt als ‘jouw events’, is ondertussen flink gegroeid. Niels kocht een bus, huurde een loods en begon. Maar nu, vijf jaar later - want Niels ziet 2014 toch meer als zijn eerste jaar - huurt hij twee loodsen en rijden er vier bussen rond. Het meeste werk heeft hij aan het regelen van het geluid bij onder andere conferenties of evene-menten. Daarnaast installeert hij ook audio-apparatuur. “De nieuwe strandtenten hier in West-Zeeuws-Vlaanderen zijn goede klanten. Bij een groot deel hiervan hebben wij nieuwe installaties geplaatst.” Verder draait hij, of een van de ingehuurde DJ’s, regelmatig op feestjes of bruiloften.

Cadzand herleeft

Op de vraag wat tot nu toe zijn hoogtepunt is, antwoord hij resoluut: “Het festival JOY Open Air in 2014. Daar hebben we anderhalve week opgebouwd en het festival was fantastisch.” Toch orga-niseert hij zelf nauwelijks meer evenementen. Op één na dan: de beachparty in Cadzand. Iedere zomer is het zes keer feest en dat bevalt goed. “Veel toeristen en ‘locals’ komen erop af. Zo is de sfeer van een disco in Cadzand toch een beetje terug.”

Uit de hand gelopen hobby

Gezien de groei, kan hij wel spreken van een uit de hand gelopen hobby. Want een hobby, dat is het eigenlijk. Niels heeft namelijk zelf grafisch vormgeving gestudeerd. Al is hij niet opgeleid tot DJ, eventmanager of geluidsspecialist, hij kan zijn opleiding goed gebruiken: “Ik heb bijvoorbeeld mijn website en promotiemateriaal zelf gemaakt.” De interesse voor de geluidsdiensten is er al van jongs af aan. “Als kleine jongen ging ik soms met mijn vader mee als hij ergens het geluid moest regelen. Maar nu zijn de rollen omgedraaid.”

Kwaliteit

Niels gaat voor kwaliteit, maar dat kost ook wat. “Dat ik überhaupt kwaliteit kán leveren komt mede door de Rabobank.”, zegt Niels, “Professionele apparatuur kost geld en daar helpt de bank mij zeker bij.” Hij is ook erg te spreken over zijn persoonlijk adviseur Ka Keung Leung: “Ik kan hem altijd bellen, hij denkt met mij mee en wil altijd helpen. Wat mij betreft krijgt hij een dikke 10!”

Gezinshuis Rietveld

Gezinshuis Rietveld

“Onze pleegkinderen hadden meer hulp nodig dan we als pleegouders konden bieden”, vertellen Kees en Gerdien Rietveld. Voordat ze in 2017 gezinshuis Rietveld startten, hadden ze twee pleegkinderen in hun gezin. “We wilden dat onze pleegkinderen opgroeiden in een gezin met vaste opvoeders en de kracht van het gewone leven konden ervaren.” Hier dreigde een einde aan te komen, toen Kees en Gerdien zagen dat intensieve hulpverlening noodzakelijk was. “Er was meer hulpverlening nodig en samen met betrokken professionals zochten we naar een passende oplossing.” Op basis van een franchiseovereenkomst met Gezinshuis.com en Juvent besloot het echtpaar een gezinshuis te starten, zodat de pleegkinderen toch bij hen konden opgroeien in combinatie met de intensieve hulp die de kinderen nodig hebben. Het bleek een gouden keuze, gezinshuis Rietveld was geboren.

De kracht van het gewone leven

“Kinderen moeten een stabiele basis hebben om tot ontwikkeling te kunnen komen”, legt Gerdien uit. “Gezinshuizen zijn de toekomst in de jeugdhulpverlening. Je ziet dat instellingen zich op de residentiële groepen nog vooral richten op zeer complexe problematiek en waar mogelijk overgaan op de samenwerking met gezinshuizen.” Gerdien en Kees benadrukken de kracht van het gewone leven.

Door het starten van een gezinshuis was het voor Kees mogelijk om vaker thuis te zijn en samen met Gerdien de piekmomenten op te vangen. Kees legt uit: “De zorg voor de kids is best intensief, Gerdien kon dat niet alleen. Daarbij is het voor kinderen ook belangrijk om beide ouders in de buurt te hebben.”

Cashflow is ondergeschikt

Een gezinshuis is een sociale onderneming. De meeste ondernemingen zijn cash gedreven. Bij gezinshuis Rietveld is de cashflow van ondergeschikt belang. “We zijn ondernemer, maar het winstoogmerk zit in het welzijn van de kinderen”, geeft Gerdien aan.

Op dit moment vangen Kees en Gerdien drie kinderen op. Deze kinderen hebben een verstoorde band met de biologische ouders. “Elk kind heeft een netwerk dat meehelpt in de zorg en opvoeding. Eens in de twee weken gaan de kids naar een eigen logeeradres, om er even uit te zijn”, vertelt Gerdien. Dit geeft Kees en Gerdien waardevolle tijd met het eigen gezin. “Het is niet echt een kantoorbaan. Je kunt niet om 17.00 uur je deur op slot doen en naar huis gaan. Je werk is altijd om je heen.”

Rabobank

Kees en Gerdien waren beiden particuliere klant bij de Rabobank. Ze vertellen geen spijt te hebben van hun keuze om ook ‘zakelijk’ met de Rabobank in zee te gaan. Hun adviseur, Miranca Hage, was al bekend met het gezinshuisconcept. “Om aan alle kwaliteitseisen voor een gezinshuis te kunnen voldoen, hebben we bouwplannen gemaakt voor een nieuw huis. Miranca heeft ons heel goed geholpen bij het verkrijgen van een financiering hiervoor.” Op de vraag: ‘welk cijfer zou je de dienstverlening geven?’ zijn Kees en Gerdien duidelijk. “Een 9,5. Mede door de korte lijntjes, de snelheid en het gemakkelijke contact.”

Motorini

Motorini en Rabobank

Motorini heeft sinds januari 2019 een nieuwe eigenaar. Nou ja, nieuw… Hoewel Kees Ridderhof zich sinds kort eigenaar mag noemen van Motorini is hij niet bepaald een nieuw gezicht bij het motorbedrijf in Kruiningen – Yerseke. “Ik werkte hier al bijna twintig jaar als motormonteur toen de vorige eigenaren aangaven te willen stoppen. Ik heb mijn kans gegrepen om Motorini over te nemen.”

Motorini is gevestigd aan de Stationsweg in Kruiningen, precies tussen de dorpen Kruiningen en Yerseke. “De perfecte plek!”, aldus Kees. “We liggen erg centraal én dicht bij de snelweg. Een ideale ligging voor ons bedrijf.” Niet alleen de ligging, maar ook de service is een belangrijke reden om te kiezen voor Motorini. “Wij zijn echt niet het enige adres met prachtige motoren, brommers, scooters en quads, maar onze service maakt het verschil”, vertelt Kees. Kees is constant op zoek naar nieuwe kansen voor Motorini, maar wil dat service daarin altijd een belangrijke component is.

Moto Guzzi en Ducati

Motorini is gespecialiseerd in de merken Moto Guzzi en Ducati. “Een van de vorige eigenaren reed alleen maar Moto Guzzi en ik rij veel Ducati”, legt Kees uit. “Hierdoor is de specialisatie eigenlijk vanzelf gegroeid. Je kiest voor producten waar je achter kunt staan.”

Ook naast zijn werk is Kees graag met motoren bezig. “In mijn vrije tijd rij ik graag motor en vind het prachtig om naar motorracen te kijken.”

Voorjaarsshow 2019

Op 23 maart organiseert Motorini een voorjaarsshow, een dag vol motoren, brommers, scooters, quads en de mooiste motorkleding en accessoires. “We presenteren nieuwe scootermodellen en er zijn veel leuke acties op kleding en motoraccessoires”, vertelt Kees. “Rijschool Hoogesteger geeft gratis mini proeflessen op de motor of scooter. Iedereen is van harte welkom!”

Rabobank

Na de overname koos Kees voor een samenwerking met de Rabobank. “De Rabobank bood een pakket wat goed bij Motorini past.” De Rabobank verzorgt onder meer de verzekeringen en rekeningen van Motorini. Kees is erg te spreken over zijn adviseur Stefan van der Velde. “Stefan dacht erg goed mee en gaf me waardevolle adviezen. “De Rabobank zorgt ervoor dat ik gas kan geven in mijn zaak!’, aldus de kersverse eigenaar van Motorini.

Accountancykantoor ‘In Zaken’

Accountancykantoor ‘In Zaken’ werd onlangs uitgeroepen tot het beste kantoor van Nederland. Het kantoor uit Terneuzen pakt het net even wat anders aan dan de ‘grote spelers’. Wij vroegen de eigenaren wat hun nu zo anders maakt…

Accountancykantoor 'In Zaken'

Meer dan cijfers

In Zaken vindt dat accountancy meer is dan cijfertjes. “De klant staat bij ons centraal. We willen inspelen op wat de klant daadwerkelijk wil en ze ondersteunen bij innovatie en verbetering”, vertelt Barry Sutin, een van de eigenaren van In Zaken. Hij legt uit dat In Zaken volgens drie pijlers werkt: transparantie, automatisering en laagdrempeligheid.

Voor de grondleggers van In Zaken was ondernemen altijd al een droom. “Ik ben in 2014 voor mezelf begonnen, maar als je dan een keer op vakantie gaat of ziek bent is er niemand die je klanten kan helpen”, zegt Barry. Hans Rosseel, mede-eigenaar, kan dit uit eigen ervaring beamen: “Als je alleen bent is de klant altijd afhankelijk van één persoon.” Zo zijn de heren tot gezamenlijke plannen gekomen. “We zagen dat we elkaar heel goed aanvulden en dat we samen met onze andere partner, Eric Tissink, een ijzersterk team waren. We zijn alle drie gespecialiseerd in een ander gebied, hierdoor kunnen we onze klanten heel breed adviseren en begeleiden.”

Review Awards

In 2018 werd In Zaken benoemd tot het beste accountantskantoor van Nederland door de beoordelingstool Accountantscore. Volgens Barry komt dit doordat klanttevredenheid bij In Zaken op 1 staat. “We geloven dat een accountant een soort sparringpartner moet zijn. Daarom werken we niet op uurbasis, maar sluiten we abonnementen af met onze klanten.” Hans vertelt dat laagdrempeligheid belangrijk is. “Wij willen dat de klant zich vrij voelt om elke vraag bij ons neer te leggen, klein of groot.”

De mannen zijn niet van plan hun werkwijze te veranderen, na het winnen van de Review Award. “We geloven in onze waarden en willen deze vasthouden. We merken wel dat we meer respons ontvangen”, vertelt Hans. “De award zorgt voor de motivatie om nog harder te werken voor onze klanten, ook bij onze medewerkers merken we deze motivatie.”

Vergaderen in de sportschool

In Zaken sponsort verschillende sportinitiatieven in de omgeving. “We zien het als onze maatschappelijke taak”, geeft Barry aan. “De jeugd moet al zoveel. Ze moeten naar school, huiswerk maken enzovoort. We willen jongeren graag stimuleren om lekker naar buiten te gaan en te gaan sporten, plezier te maken.” Ook op kantoor wordt lichamelijke beweging gestimuleerd. Is het niet met een potje tafelvoetbal, dan wel via een bootcamp. “We doen vaak bootcamp met het personeel. En als eigenaren gaan we elke week samen naar de sportschool. Uiteraard om fit te blijven, maar ook als overlegmomentje in een andere omgeving.”

Korte lijnen en flexibele schakeling

“Als accountants is een goede samenwerking met banken van groot belang”, legt Barry uit. “Als een klant een bedrijf wil overnemen of uitbreiden kunnen wij gemakkelijk schakelen en inzicht geven. Door banken direct inzicht te geven in de cijfers van klanten, kunnen wij beter en sneller inspelen op de vraag van de klant.”

Zelf kozen ze voor een samenwerking met Rabobank Zeeuws-Vlaanderen. “Het is een fijne samenwerking met korte lijnen”, vertelt Hans. “Met Frederik Wage, onze adviseur, hebben we altijd goed contact en vaak snel reactie.” De mannen leggen uit dat die korte lijnen elkaar spiegelen. “Doordat wij snel schakelen tussen klant en bank, kan de Rabobank ook weer snel reactie geven. Soms wordt het zelfs in een weekendje geregeld!”

Seaweed Harvest Holland

Seaweed Harvest Holland

Er is geen product zó Zeeuws als zeewier uit ons geliefde zilte water. John van Leeuwen, mede-eigenaar van Seaweed Harvest Holland, beaamt dat. “Elf jaar geleden zijn we in samenwerking met de Universiteit van Wageningen begonnen met een proefboerderij. Dit werd zo’n succes, dat we uiteindelijk in 2015 besloten om fulltime wier te gaan telen.”

Boer op zee

Voordat John zijn wierderij, zoals je een zeewier boerderij noemt, kon beginnen, heeft hij vier jaar lang onderzoek gedaan. “Er is een grote vraag naar zeewier, maar er is eigenlijk heel weinig informatie over dit prachtige fenomeen. We moesten alles zelf ontdekken.” Door deze ontdekkingstocht is Seaweed Harvest Holland nu een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld. “We telen ons zeewier uit eigen sporen”, legt John uit. “De moederplant maakt sporen aan, die wij vervolgens op touwen zetten en in de Oosterschelde laten drijven. Daar groeien ze op. Wij zijn de eerste wierderij in de wereld die op deze manier teelt.”

De toepassing

Seaweed Harvest Holland is ontzettend innovatief. Dat blijkt niet alleen uit de manier van telen, maar ook uit de afnemers van dit vernieuwende Zeeuwse bedrijf. “Het meeste van onze zeewier gaat richting de farmacie.” Seaweed Harvest Holland is veel betrokken bij het onderzoek naar de werking van zeewier in medicijnen. “Zeewier wordt nu al gebruikt in bijvoorbeeld antibiotica, maar er wordt ook onderzocht wat zeewier kan betekenen in de strijd tegen alzheimer en diabetes.”

Zeewier is niet alleen interessant in de farmacie.  “Het wereldwijde voedselprobleem kan opgelost worden met zeewier,” aldus John. “Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen blijkt dat het kweken van zeewier op zeer grote schaal, ca. 20 keer de oppervlakte van Nederland, voldoende eiwit op zou leveren om de wereld te voeden.” Laat die maar eens op je inwerken. Bovendien kan zeewier gebruikt worden voor brandstof in de vorm van biogas.

Zeeuwse PioniersPrijs

Dit alles werd ook opgemerkt door de Zeeuwse PioniersPrijs. In 2017 werd Seaweed Harvest Holland al genomineerd, maar werden ze net geen eerste. Dit jaar werden ze voor de tweede keer op een rij genomineerd voor de Zeeuwse PioniersPrijs. Iets wat maar heel weinig gebeurt. Op 24 november mocht John, samen met zijn collega’s, de hoofdprijs in ontvangst nemen!

Work hard, harvest more

Bij de vraag wat hij graag doet als hij niet werkt, moet John lachen. “Vrije tijd ken ik niet. Het werk op de wierderij is ontzettend intensief, gelukkig doe ik het met plezier.” In de toekomst wil John de wierderij uitbreiden naar 10.000 tot 15.000 hectare in de Oosterschelde en zo’n 4.000 hectare in de Noordzee. John heeft geen moeite met het vinden van personeel. “We hebben zojuist weer een vacature online gezet. Doorgaans krijgen we ze gemakkelijk gevuld.  Mensen willen blijkbaar graag werken in de zeewier business.”

Rabobank

In januari 2018 is Seaweed Harvest Holland genomineerd voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs. “We hebben net niet gewonnen, maar we zijn zo wel in contact gekomen met de Rabobank.” John neemt zijn zakelijke rekeningen en een lening af bij de Rabobank. “De samenwerking met de Rabobank is altijd van een leien dakje gegaan. Onze adviseur, Yvonne Braamse, was al een bekende van het bedrijf. Hierdoor kon ze vlug aan de slag. We zijn erg tevreden over de Rabobank.”

Regenboog Market

Starters Regenboogmarket

Dit jaar hebben Burak Kahraman (29) en Ilhan Shanan (30) samen de Regenboog Market in de Wijngaardstraat in Goes overgenomen. “Ondernemen was altijd al een droom. We hadden nooit verwacht dat het op zo’n korte termijn zou gebeuren”, vertelt Burak. De mannen lachen naar elkaar. “Het is wel spannend”, geeft Ilhan toe. “Burak is kapper van origine en ik heb SPH gestudeerd. Een supermarkt runnen is volledig nieuw terrein voor ons.”

De Regenboog Market is een kleine supermarkt in Goes waar Turkse, Surinaamse en Arabische producten worden verkocht. Kwaliteit staat er voorop. “We hopen dat onze klanten dat ook over ons zeggen. En dat we klantvriendelijk zijn, uiteraard. Dat vinden we ook heel belangrijk.” Dit blijkt ook wel uit de klantgroep. Vanuit heel Zuid-Beveland komen er klanten naar de Market voor de exotische producten.

Altijd blijven dromen

Aan ambitie om te groeien, ontbreekt het bij de mannen niet. “Over vijf jaar willen we flink uitbreiden”, leggen ze uit. De toekomstdroom van de heren is de supermarkt uitbreiden, zowel in ruimte als in assortiment. “We zijn echte doeners”, zegt Ilhan. “Maar we denken er wel eerst goed over na”, vult Burak aan. De mannen hebben zich vanaf het begin helemaal gegeven voor de supermarkt. “We twijfelen er niet aan of het lukt. We hebben oog voor het werk, daarom hebben we het ook zo snel opgepakt."

Familie

Als de kersverse eigenaren niet werken, zijn ze thuis. “Ik ben het liefst bij mijn kinderen als ik niet werk”, vertelt Burak. Ilhan knikt instemmend. “Werken is leuk en onze passie ligt echt bij de Regenboog Market, maar onze familie vinden we minstens zo belangrijk."

Vertrouwen en goede service

Het overnemen van de supermarkt was een risico, maar de keuze om met Rabobank in zee te gaan zeker niet. “We zitten allebei privé bij de Rabobank en zijn erg tevreden.” De heren nemen er zakelijke rekeningen en al hun verzekeringen af. “Onze adviseur, Daphne Bustenai, dacht met ons mee in elke keuze, dat vinden we belangrijk.” Burak knikt. “De Rabobank en Daphne voelden vertrouwd en de service is goed. De Rabobank is zeker een aanrader!”

Eelco Basting - Voerman Groen

Eelco

‘Elke ondernemer is uniek. Dat weten de medewerkers van de drie Zeeuwse Rabobanken als geen ander. Zij hebben immers het voorrecht om binnen te mogen kijken bij een diverse groep bedrijven van een nog diversere groep ondernemers. Graag laten we je deze maand kennis maken met Eelco en Lieke Basting. Twee rasechte ondernemers die kansen zien, een duidelijk doel voor ogen hebben en genieten van het leven op de boerderij.

Kansen zien

Na jaren te hebben gewoond op een boerderij in Axel besloten de ouders van Eelco te verhuizen naar Cadzand. Eenmaal gevestigd in deze prachtige kustplaats gingen zijn ouders aan de slag met een behoorlijk ambitieus plan: het realiseren van een camping met maar liefst 200 plaatsen. “Voor die tijd een enorm ambitieus project. We wilde van vijf hectare landbouwgrond een mooie camping maken. Het duurde dan ook even voor alle plannen werden goedgekeurd en we echt aan de slag konden met het opbouwen van de camping. Dus ja, wat dat betreft hebben mijn ouders me wel geleerd dat wanneer je kansen ziet, je er ook enorm hard voor moet werken om deze te realiseren” vertelt Eelco. 

Dit ambitieuze plan blijkt een succes. De camping groeit en de hele familie raakt betrokken bij de opbouw. Als kleine jongen werkte Eelco na schooltijd dan ook ieder vrije uurtje op de camping van zijn ouders. Hij werd er het ‘manusje van alles’. Dertien jaar werkte Eelco, samen met zijn broer Martin, mee in het familiebedrijf waar hij genoot van het buitenleven en zich vooral bezig hield met de technische werkzaamheden en het groen op de camping. 

Een duidelijk doel

Het werk dat Eelco deed op de camping vormt uiteindelijk ook een belangrijke basis voor de verdere toekomstplannen. Die plannen werden ineens heel concreet wanneer er in de buurt een prachtige camping te koop wordt aangeboden. “De camping was helaas sneller verkocht dan ik dacht en ging letterlijk aan mijn neus voorbij.” vertelt Eelco. Hoewel de overname dus niet doorging, was de ambitie om te starten met een nieuwe uitdaging duidelijk aanwezig. Het was wachten op een nieuwe kans…

Die nieuwe kans kwam sneller dan verwacht. “Tijdens de jaarwisseling in 2017 vertelde een hovenier van het bedrijf Voerman Groen me dat de eigenaar overwoog het bedrijf te verkopen”, vertelt Eelco. “Het begon gelijk weer te kriebelen. Voerman Groen is een prachtig bedrijf in Zeeuws-Vlaanderen. Dit was een serieuze kans.” Met een duidelijk doel voor ogen nam Eelco contact op met de eigenaar, een goede bekende van de familie, en raakte in gesprek. De plannen van Eelco en Lieke werden enthousiast ontvangen en het werd uiteindelijk een ‘kwestie van regelen’.

Dat ‘regelen’ deden Eelco en Lieke samen met de Rabobank. “Dieger Harmsen heeft echt fantastisch werk gedaan!” zegt Eelco zonder twijfel. “Voor de overname hebben we diverse banken benaderd. Het ging om een behoorlijke investering en we vonden het belangrijk de juiste bank te vinden. De Rabobank wist ons het snelst te overtuigen met hun deskundige en betrokken aanpak. Ook het feit dat zij de geschiedenis van het bedrijf kende stelde ons gerust” 

Leven op de boederij

Sinds juli 2018 zijn Eelco en Lieke de trotse eigenaar van het gevestigde hoveniersbedrijf. Vanuit het mooie Cadzand werkt Voerman Groen aan de aanleg en het onderhoud van tuinen. Daarnaast beschikken ze over een uitgebreid machinepark waarmee ze ook de lokale waterschappen kunnen ondersteunen in het werk. “Het feit dat ik nu vaker op kantoor zit is wel even wennen, het liefst zou ik met de mannen meegaan om zelf de tuinen te onderhouden. Feit is ook dat het leven op de boerderij heerlijk is. Het totaalplaatje is voor ons heel belangrijk. De prachtige boerderij waarin we wonen, het samenwerken met de opdrachtgevers en het team van Voerman Groen. Dat is waar we het voor doen.” 

Lubo Lubrication

Lubo Lubrication

In 2007 ontwikkelde Peter de Bruine (43) een product waar de wereld nog nooit van gehoord had: Lubo Lubrication. Een droge montagepasta die vooraf aangebracht wordt op RVS schroefdraad, waardoor het RVS zich niet meer vastvreet bij montage. Het product is een vervanging van montagepasta, dat nu veel gebruikt wordt voor dit doeleinde. Een slim product, dat veel tijd en geld bespaart. ‘Toch ben ik geen uitvinder, ik bedenk oplossingen.’

Het rijst de (friet)pan uit

Dat Peter vindingrijk is, bewijst zijn manier van testen toen Lubo International niet meer dan een droom was. Het smeermiddel moet namelijk op hoge temperatuur aangebracht worden op schroefdraad. Een machine om dat voor elkaar te krijgen had Peter niet voor handen. ‘Ik heb heel wat frietpannen versleten op zoek naar de beste samenstelling van de smering’, vertelt Peter. Inmiddels is Peters bedrijf uitgegroeid tot Lubo International en werkt hij vanuit een grote loods in Kortgene aan zijn product, met eigen apparatuur en personeel. Het gaat zelfs zo goed dat ze binnenkort gaan verhuizen naar het oude gebouw van Zeelandnet. 'De loods in Kortgene wordt toch wat te klein.'

Een gezondere wereld

Peter wil met Lubo International niet alleen een ijzersterk merk creëren, hij wil ook een bijdrage leveren aan een beter milieu. ‘Ik vind het belangrijk te werken aan een gezonde en duurzame wereld. Lubo Lubrication is geen coating, maar een smering. Een coating wordt doorgaans aangebracht met behulp van vluchtige stoffen die slecht zijn voor mens en milieu. Bij onze smering is dit niet het geval.’ Op dit moment voldoet Lubo aan de richtlijnen van de FDA, de Amerikaanse NVWA, en ELV (2000/53/EG). Dat betekent dat het smeermiddel vrij is van chroom, cadmium, nikkel, lood, kwik en molybdeen. Bovendien mag Lubo Lubrication toegepast worden in de voedselproductie binnen Europa, doordat het voldoet aan de EU1935/2004 verordening.

Zeeuwse PioniersPrijs

In 2017 werd Lubo International genomineerd voor de Zeeuwse PioniersPrijs. ‘Als je een nieuw product op de markt zet, moet je pionieren.’ Dat heeft Peter gedaan. Op dit moment levert Lubo International het grootste deel van haar producten aan klanten in Nederland, maar ook in België en Duitsland is er vraag naar zijn product. In Duitsland gaat dit via een samenwerking met WASI, een groothandel in roestvrije verbindingselementen.

‘De Rabobank denkt mee’

‘Het voelt erg goed dat de Rabobank met ons mee wil denken’, vertelt Peter. ‘Rabobank Walcheren – Noord Beveland verzorgt onze zakelijke rekeningen, verzekeringen en een hypotheek. Ik vind het fijn dat een lokale bank de tijd neemt om mee te denken en te adviseren over een stabiele financiële bedrijfsstructuur.’ Over de samenwerking met de Rabobank zegt Peter met een knipoog: ‘ook dat loopt gesmeerd’.

Trappen maken is een ambacht

Van der Hart montage

‘Als ik een trap af had, kon de vriezer niet meer open, dat vond mijn vrouw niet zo leuk. Toen besefte ik dat het tijd was voor eigen bedrijfsruimte.’ Aart van der Hart (34) uit Kruiningen vertelt over de start van zijn bedrijf, Van der Hart montage. 

Aart startte in 2016 zijn eigen bedrijf, na 16 jaar ervaring in loondienst. Deze ervaring was voor hem de eerste trede en een belangrijke opstap naar zijn eigen onderneming, waarvan hij al jaren droomde. Eerst verhuurde Aart zich als freelancer aan collega-ondernemers, later is hij zich gaan richten op houtbewerking met een specialisatie in trappen.

Gewoon doorpakken

‘Ik maak voornamelijk trappen, maar ook meubels en timmerwerk.’ Allerlei pareltjes vertrekken uit Aarts werkplaats: kasten, stoelen en ander timmer-maatwerk. ‘Het is een kwestie van aanpakken en doorpakken’ vertelt Aart trots. ‘Soms heb ik geen idee hoe, maar het lukt altijd.’ Aart maakt niet enkel producten, ook ter plekke realiseert hij maatwerk zoals een nis waar ter plekke een kast in gerealiseerd mag worden.

Zijn werkwijze wordt gekenmerkt door een houding waarin doorpakken toonaangevend is. Zo doorloopt Aart het ontwerpproces samen met de klant en maakt hij geen gebruik van enorme artist impressions. Een mooie schets van het eindresultaat voldoet. En niet op de computer, gewoon met potlood. ‘Houtbewerking is een ambacht, zeker het maken van trappen is een rijke, klassieke bezigheid.’

Specialist

Aart is een echte specialist, een vakman. Zijn klanten beamen dit. ‘Ik krijg nooit genoeg van mijn werk, mijn klanten zijn werkelijk altijd tevreden.’ Overdag klantcontact en arbeid in de werkplaats, ’s avonds het rekenwerk en administratie. ‘Het is fantastisch, maar wel een druk bestaan. Zeker met een gezin en drie jonge kinderen. Gelukkig doet mijn vrouw de facturatie. Samen runnen we een prachtig bedrijf.’

Een eigen pand

Als starter een eigen pand, Aart bewijst dat het kan. Vanaf jongs af aan regelt Aart zijn bankzaken bij de Rabobank. Het was voor hem een logische stap om ook voor de financiering van zijn pand bij de Rabobank aan te kloppen. ‘We hadden een klik’ vertelt Aart over zijn contact met de Rabobank Oosterschelde. ‘Zeker bij deze zaken, waar ik echt in geadviseerd moet worden is dat belangrijk voor me.’ De Rabobank verzorgt de reis-, auto-, aansprakelijkheids-, opstal- en inboedelverzekering van Van der Hart montage. ‘Ook bankieren doe ik bij de Rabobank, zowel zakelijk als privé.’

En nu?

‘Nu ga ik mijn bedrijf rustig opbouwen. Ik investeer in goede machines zodat ik steeds efficiënter ga werken.’ Aan werk heeft Aart geen gebrek. ‘Ik heb amper tijd voor de promotie van mijn bedrijf. Maarja, dat is ook niet echt nodig!’

Meneer Caboor

Meneer Caboor

‘Vroeger wilde ik clown worden’, vertelt Kevin Caboor (32) uit Oostburg. Kevin is eigenaar van Meneer Caboor, een onderneming in design meubilair en interieur. ‘Toen mijn passie voor creëren groeide, heb ik een carrière als clown bij voorbaat vaarwel gezegd.’ Kevin omschrijft zijn werk vaak als: ‘knutselen voor gevorderden’, maar dat doet geen recht aan het goud dat zijn handen verlaat. Onlangs is Meneer Caboor gevraagd meubels te ontwerpen voor Eetboetiek Sluis, in het pand van voormalig restaurant Oud Sluis. 

Tiny houses, huge plans

Meneer Caboor maakt vanuit creatieve vrijheid interieur en meubilair voor particulieren en bedrijven. Hij hecht waarde aan ambacht, de eenvoud van de vorm en past materiaal toe zonder de puurheid ervan te verliezen. De items die hij maakt zijn erg uiteenlopend. Kinderbedden, kasten, bureaus, tafels en onlangs zelfs een aantal tiny houses. Hoewel de items verschillen, hebben ze met elkaar gemeen dat Kevin ze voorziet van zijn logo, een wafelijzer van vijf hartjes. ‘Het logo komt van vroeger. Toen ik jong was aten we wafels bij oma. Samen, rond de eettafel. Het is voor mij een krachtig beeld dat symbool staat voor het genieten van meubels.’

Van New-York naar Oostburg

‘Toen ik 17 was vertrok ik uit Oostburg om te gaan wonen in Eindhoven en me daar meer te richten op design.’ Dat Kevins plannen groter waren bewees hij door een tijdje in New-York te werken als designer. ‘Vanuit New-York werd ik toegelaten op de Design Academy Eindhoven, daar heb ik enorm veel geleerd, zeker op het conceptuele vlak!’

Na de academie startte Kevin samen met Thijs (die hij op de academie leerde kennen) het bedrijf Ridder & Clown. ‘Bij de start van onze samenwerking vroegen we elkaar wat we als kind wilden worden, Ridder & Clown was het antwoord.’ Met Ridder & Clown ontwikkelden Thijs en Kevin verhalen en vooral producten. Ridder & Clown moest het afleggen tegen de liefde en Kevin verhuisde terug naar Zeeuws-Vlaanderen, waar hij woont met zijn vrouw Anne-Sophie en twee kinderen. In Oostburg heeft hij zich herontdekt en werkt hij onder de noemer ‘Meneer Caboor’ in zijn studio/atelier aan meubilair en interieur op maat en eigen designproducten, waaronder de stoel: ‘’SAAR, Zeeuws Meisje’’

‘Samen creëren we iets moois’

‘Met Meneer Caboor kan ik mijn passie volgen en mijn creativiteit de vrije loop laten. Ik ben geen held in boekhouding, daarom is het prettig om samen te werken met de Rabobank.’ Kevin bankiert zowel particulier als zakelijk bij de Rabobank. Ook bij zijn (zakelijke) verzekeringen heeft de Rabobank hem ondersteund. ‘Ik ben echt tevreden over de dienstverlening van de Rabobank. Ik zeg altijd: zoals mijn adviseur geen kast kan bouwen moet ik me niet met de boeken bemoeien, samen creëren we iets moois.’

Op de vraag: ‘wat zijn je ambities’ heeft Kevin een duidelijk antwoord. ‘Ik heb twee doelen. Doel één is bereikt, ik ben vader van twee kinderen. Aan doel 2 wordt gewerkt, ik wil een groot ontwerper worden.’ Maar Kevin, wat ons betreft is ook dit doel inmiddels bereikt.

Elke dag de bloemetjes buiten zetten

Koen Louwerse (35) is in de voetsporen van zijn overgrootvader getreden: die stond honderd jaar geleden al met een bloemenkar op de Markt in Middelburg. Sinds maart 2017 is Koen daar de trotse eigenaar van de kiosk Bloemen van Koen.

‘Eigenlijk wilde ik tuinarchitect worden’, vertelt Koen. ‘Maar ik ben twintig jaar geleden de bloemenbusiness ingerold. Eerst in Middelburg en later in België. Toen ik hoorde dat in mijn thuisstad de kiosk op de Markt vrij kwam, begon het te kriebelen. Ik kon gelukkig snel schakelen en binnen een maand was ik eigenaar! Ik wist wat ik wilde: een persoonlijke aanpak en kwaliteit bieden. Je kunt hier bloemen per stuk kopen en daarmee zelf luxe pluk- of veldboeketten samenstellen. Daarnaast bieden we ook “gewone” bossen bloemen en elke week hebben we scherpe aanbiedingen – het is dus echt een mix.’

Vroeg naar de veiling

Koen koopt de bloemen zelf in op de veiling. ‘Iedere woensdag ben ik om zes uur ’s ochtends al in Rijnsburg. Ik werk samen met twee andere ondernemers, zodat we grotere partijen kunnen inkopen. Zo houd je de prijs laag. Personeel vinden was niet zo’n probleem, omdat ik hier veel mensen ken en al lang in het vak zit. We werken nu met een pool van vier. Zelf sta ik zes dagen per week in de kiosk. Het is hard werken: veel sjouwen en iedere dag alles weer opbouwen en afbreken. Je bent erg afhankelijk van het weer. Toen het een week vroor, moesten we dicht. En bloemen mogen niet nat worden. Ik noem het hier voor de grap weleens kamperen op de Markt!’

Kansen pakken

Het valt Koen op dat veel Duitse toeristen bloemen, bollen en plantjes bij hem kopen. ‘Ze reageren erg enthousiast dat er zo’n mooie kraam op de Markt is. Die positieve reacties geven veel voldoening. Ik kijk steeds waar kansen liggen. Zo bied ik een soort strippenkaart als cadeaubon, bloemenabonnementen en ik krijg steeds meer aanvragen voor bloemstukken voor begrafenissen. Dan ben je echt bezig met je ambacht. Dat er al veel bloemenwinkels in Middelburg zijn, zie ik niet als een probleem. Ieder heeft zijn eigen specialiteit.’

Volg je gevoel

Koen heeft de kiosk gekocht en pacht de grond rondom de kraam van de gemeente. ‘Het is een A-locatie. Dat kost wat, maar je krijgt er ook veel voor terug. Het is al met al een enorme investering en niet zonder risico. Je werkt immers met versproducten. Ik was al klant bij de Rabobank en regel daar nu ook al het zakelijke betalingsverkeer. Dat voelde meteen heel vertrouwd. Dat is ook mijn tip aan andere startende ondernemers: volg je gevoel. En plezier hebben, is natuurlijk heel belangrijk. Eigen ondernemer zijn is hard werken, het stopt nooit. Je moet je werk dan ook echt leuk vinden.’

Financiële logistiek regelen

Glenn de Klerk, accountmanager MKB van Rabobank Walcheren/Noord-Beveland vult aan: ‘Het is mooi om te zien hoe enthousiast en gedreven Koen is. We kwamen met hem in contact via zijn voormalige werkgever, die ook klant bij ons is. Tijdens onze gesprekken zijn alle aspecten van het betalingsverkeer aan bod gekomen: verwacht je veel pinbetalingen of vooral contant en welke afspraken zijn er gemaakt omtrent de inkoop? We hebben de financiële logistiek allemaal goed voor hem kunnen regelen. Mooi om met zo’n passievolle ondernemer te mogen meedenken.’

Investeren in kwaliteit met een “culitrip”

Elke maand zetten de drie Zeeuwse Rabobanken een starter in the spotlights. Deze maand zijn dat ondernemers Jimmy Verboom (23) en Bas van den Berg (22). Zij werken al zeven jaar samen in de horeca in Renesse. Op 22 december 2017 openden ze hun eigen restaurant: The Italian Cuisine. ‘Met weinig ingrediënten heel smaakvol koken, dat is het geheim.’

Als ze samenwerken in de keuken, hebben ze aan een half woord genoeg. ‘Maar bij The Italian Cuisine wordt de taakverdeling anders’, legt Bas uit. ‘Ik sta in de keuken en Jimmy doet de financiën. Hij blijft namelijk koken bij De Wig, de zaak van zijn ouders waar we elkaar ook hebben leren kennen.’ Toen ze hoorden dat een pizzeria in Renesse ermee zou stoppen, gingen ze plannen maken. Bas: ‘We hebben een prognose opgesteld en een begroting gemaakt. Al snel waren we het eens. Het moet een zaak worden met een moderne uitstraling, warme sfeer en een kaart met robuuste gerechten vol smaak. We hebben onszelf getrakteerd op een “culitrip” naar Sicilië en daar meegelopen met een kok om authentieke gerechten te leren koken.’

Verbouwing

Op 1 juli 2017 ging de grondige verbouwing van start. Jimmy: ‘De houtgestookte oven is het hart van onze keuken. We hebben geïnvesteerd in een nieuwe inrichting en bijzondere verlichting. Natuurlijk hebben we keuzes moeten maken en waren er tegenvallers tijdens de verbouwing. Maar persoonlijk vond ik al het rekenwerk het pittigst! Gelukkig kreeg ik hulp van onze accountant en ook de Rabobank keek mee naar de cijfers.’ Twee weken voor de opening hebben ze proefgedraaid voor vaste gasten en vrienden. ‘Zo haal je de kinderziektes eruit en leer je als team op elkaar inspelen’, vertelt Bas. Hebben ze nog een gouden tip? Jimmy: ‘Geloof in je eigen kracht en denk goed na hoe je jezelf wilt onderscheiden van anderen.’ 

Duidelijke visie

Daphne Bustenai, accountmanager MKB bij Rabobank Oosterschelde vult aan: ‘Het is mooi om te zien hoe gedreven en vol passie Jimmy en Bas zijn. Ze zijn nog jong, maar toch al erg ervaren. Wat ons over de streep trok bij deze financiering was hun duidelijke visie: ze weten hoe ze zich willen onderscheiden en je voelt dat ze dat ook kunnen waarmaken. We hebben een financiering voor de verbouwing en aankoop van de inventaris verstrekt en een startkapitaal voor hun voorraad. Hun verhaal bewijst voor mij dat het niet uitmaakt hoe jong je bent: als je maar een goed idee hebt.’

Overname is mooi moment voor koerswijziging

Stel, je kunt het bedrijf waar je al tien jaar werkt overnemen. Kies je daar dan voor? Het overkwam Gianni Rammeloo (27) uit Terneuzen. Hij waagde de stap en werd eigenaar van MotorTotaal. ‘Het bevalt me goed; je draait opeens zelf aan “de knoppen”!’

‘Begin 2016 vertelde mijn werkgever dat het huurcontract niet werd verlengd en MotorTotaal zou moeten verhuizen. We gingen met elkaar in gesprek en besloten dat ik het bedrijf zou overnemen. Al vanaf het prille begin heb ik daarover advies ingewonnen bij Agro Advies uit Oostburg. Zij hebben me door het hele traject geloodst en me in contact gebracht met de Rabobank en een betrouwbare accountant. De overname en verhuizing zou een mooi moment zijn om veranderingen door te voeren. Ik besloot me minder te richten op de verkoop van motoren en meer op onderhoud en reparaties. Daarom ging ik op zoek naar een pand met genoeg ruimte voor een grote werkplaats.’

Loods grondig verbouwd

‘Gelukkig kon ik aan de Transportstraat in Terneuzen een loods huren die paste bij mijn plannen. Door mijn ruime ervaring wist ik goed wat ik nodig had. In mei 2017 kreeg ik de sleutel. Een maand lang hebben we met familie en vrienden keihard gewerkt om de 200 m2 te verbouwen tot wat het nu is: een werkplaats, een klein kantoor en een shop waar klanten onderdelen kunnen kopen en even koffie kunnen drinken. Ik besloot ook online onderdelen te gaan verkopen. Klanten bestellen via mijn webshop en kunnen de spullen bij mij in de zaak ophalen. De website houd ik zelf goed bij en ik ben actief geworden op Facebook. Ik merk echt dat dat werkt! Wellicht vind ik via social media ook nog een goede medewerker, want daar ben ik naar op zoek.’

Boekhouding geeft inzicht

Om dit allemaal te realiseren, had Gianni wel kapitaal nodig. ‘Al tijdens mijn eerste gesprek met de Rabobank liep het contact goed. Met Tim Sannen, mijn accountmanager, had ik meteen een klik; hij was enthousiast over mijn plannen en ik kon met al mijn vragen bij hem terecht. Daar heb ik veel aan gehad. Mijn vriendin Hylke doet de administratie en zelf houd ik de cijfers goed in de gaten. Die geven je veel inzicht in je bedrijf. Dat is wel het grote verschil met in loondienst zijn: er komt nu meer op je bordje. Maar als de wekker gaat, sta ik iedere ochtend met plezier op. Het harde werken doe je immers voor jezelf!’

Goed onderbouwde plannen

Tim Sannen, accountmanager MKB bij Rabobank Zeeuws-Vlaanderen vult aan: ‘Het is mooi om te zien hoe enthousiast Gianni is; hij heeft een enorme passie voor motoren. Door zijn ervaring bij MotorTotaal weet hij goed waarover hij praat en heeft hij al een flinke klantenkring opgebouwd. Zijn plannen waren goed onderbouwd, vandaar dat wij hem een krediet konden verstrekken en een financiering om de inventaris en voorraad over te nemen van zijn voormalige werkgever. We hebben goed contact gehad en ik ga snel weer eens bij hem kijken!’

‘We zijn al drie keer uit ons jasje gegroeid’

Van drie meter stellingkasten op zolder tot een bedrijf van 1100 vierkante meter in vier jaar tijd. Zo snel groeide de online onderneming Bushcraftshop van Erik van ’t Padje en zijn vrouw Sandra. ‘Dat ik regelmatig zeven dagen in de week, twaalf uur per dag werk, is niet zwaar. Dit is mijn passie!’

Eigenlijk wilde Erik trektochten in de wildernis gaan organiseren. ‘Maar de eerste reis die ik in 2012 in Noorwegen had gepland, ging niet door: te weinig animo. Het jaar erop ben ik me meer op standaardactiviteiten gaan richten, zoals outdoor kinderfeestjes en een basiscursus bushcraft – overleven in de wildernis – in de Ardennen. Dat combineerde ik met een webshop op zolder, met ondermeer messen, rugzakken en hoofdlampen. Die groeide zo hard, dat we voor de voorraad een deel van een boerenschuur huurden in onze woonplaats Ritthem. Toen combineerde ik de webshop nog met mijn baan als vrachtwagenchauffeur.’

Professionaliseren

Erik bleef zijn aanbod en website perfectioneren. In 2014 zei hij zijn baan op en besloot Sandra ook in de zaak te komen. ‘We huurden een pandje van 120 vierkante meter op industrieterrein Arnestein in Middelburg’, vertelt Erik. ‘Twee jaar later liepen we alweer tegen onze grenzen aan, zowel qua ruimte als financieel. Want een voorraad vergt een enorme investering. Gelukkig vond ik, met behulp van een financieel adviseur, een investeerder en kon de bank helpen. Zo groeide ik van eenmanszaak, via een VOF naar een BV en openden we onlangs de deuren van deze mooie showroom, met kantoren en magazijn. Daar liggen de 1500 producten uit ons assortiment op voorraad.’

Tijd is geld

Erik legt uit dat snel groeien veel van je bedrijf vraagt: ‘Als je groeit van twee naar zestien bestellingen per dag, is het nog behapbaar. Daarna wordt het een stuk ingewikkelder. Nu werken we hier met vijf mensen en hebben flink geïnvesteerd in de logistiek. Want tijdswinst levert geld op. We krijgen inmiddels bestellingen uit de hele wereld en daarom gaan we de website ook in het Engels vertalen. Een accountantskantoor doet de boekhouding, want de administratie is een flinke belasting; dat vind ik best tegenvallen. Verder past het ondernemerschap goed mij me. Sterker nog, ik had niet gedacht dat het zo leuk zou zijn!’

Hoge klantwaardering

De klanten waarderen www.bushcraftshop.nl gemiddeld met een 9,3. ‘Mensen met bushcraft als hobby zijn een leuk publiek. Ik ga daarom heel ver voor mijn klanten als zich een probleem voordoet. Dat is ook mijn tip aan andere starters: zet je klant centraal. En geloof in je eigen kracht. Met ons aanbod bedienen we een niche in de markt. Durf je te onderscheiden en uniek te zijn. En ontspannen? Dat doe ik door de wildernis van Schotland, Scandinavië of de Franse Vogezen in te trekken. Ik heb echt van mijn hobby mijn werk gemaakt.’

Meteen een klik

Over de samenwerking met de Rabobank is Erik erg te spreken. ‘Ik heb daar al van kinds af aan een rekening lopen en altijd goede ervaringen gehad. Met accountmanager MKB Sanne van Duijn had ik meteen een klik en ze legde alles rond de financieringsaanvraag heel duidelijk uit.’ Sanne vult aan: ‘Het is fijn als je merkt dat je een betekenisvolle rol kunt spelen; we hebben veel contact gehad. Erik is vanuit een passie gaan ondernemen en dat straalt hij ook uit. Hij weet goed waar hij over praat, maar kent ook zijn zwaktes. Daar schakelt hij dan anderen voor in. De Bushcrafshop onderscheidt zich door het assortiment en klantvriendelijkheid. Mooi om te zien dat hij het zo professioneel aanpakt.’

Autobedrijf Jan Ketting

Jan Ketting is automonteur en ondernemer pur sang. Begin 2015 startte hij in razend tempo zijn eigen garage. En met succes! Nu, bijna twee jaar later, kon hij met de hulp van de Rabobank ook zijn bedrijfspand kopen. ‘Elke dag ga ik met veel plezier richting de Industrieweg in Zierikzee, waar het bedrijf is gevestigd. Ons team van vijf is ontzettend hecht. Ik heb nog geen minuut spijt!’

Net voor Kerstmis 2014 kreeg Jan te horen dat het bedrijf waar hij werkte, failliet ging. ‘Door deze omstandigheden besloot ik voor mezelf te beginnen. Ik zocht tussen de kerstdiners en nieuwjaarborrels door naar panden met hoge deuren en vloeistofdichte vloeren, gereedschapskisten, bruggen en kantoormaterialen. Het zoeken naar een pand ging erg voorspoedig. We zochten contact met de verhuurder, regelden een KvK-nummer, bezochten de bank en 12 januari staken we de sleutel al in het slot. Vanaf toen liep de agenda vol. Ik wilde zo vlot mogelijk beginnen, zodat oude klanten en kennissen snel bij mij terecht konden en hun heil niet zochten bij een andere garage. Gelukkig startten we met vier medewerkers en konden we de drukte aan.’

Veiligheid en kwaliteit

Bij Jan Ketting staan de monteurs soms met zijn allen rond een auto te luisteren, sleutelen of overleggen om zo het probleem boven tafel te krijgen. ‘Wij voelen ons erg verantwoordelijk. Of het nu een reparatie, keuring of standaard bandencheck is, wij vinden het héél belangrijk dat goed te doen. Met diezelfde auto sturen we de klant de weg (terug) op. Het moet dus veilig zijn en de werkzaamheden moeten grondig gebeuren.’ Jan werkte veertig jaar bij een Mercedes-Benzgarage. Hij kent deze auto’s dan ook door en door. Maar ook met andere merken ben je welkom bij Jan Ketting. ‘Wat er ook aan de hand is, wij zoeken het voor je uit. En met plezier! We zijn allemaal gek van auto’s. Elke reparatie zien we weer als een uitdaging.’

Vallen en opstaan

Een onderneming starten verloopt met vallen en opstaan. Sommige gebeurtenissen zijn dan ook niet te voorzien. ‘Vorig jaar verloren wij een medewerker bij een motorongeluk’, vertelt Jan. ‘Een grote klap op persoonlijk en zakelijk vlak. Ze was deel van onze Jan Ketting-familie en we missen haar nog elke dag. Ook kwam er een grote lading extra werk op ons af. We moesten snel een andere medewerker vinden. Een verschrikkelijke tijd.’ Ondanks tegenslagen, blijft Jan positief. ‘Toen ik startte met autobedrijf Jan Ketting, kon ik veel tweedehands gereedschap aanschaffen en ook het pand was snel gehuurd. We hadden van dag één veel klanten en hebben samen een goedlopend bedrijf opgezet. De cijfers zien er goed uit en mede daarom konden we het bedrijfspand kopen en uitbreiden.’

Dichtbij

‘Toen we onze plannen om het pand te kopen voorlegden aan de bank, kwamen twee accountmanagers persoonlijk langs. Dat vond ik erg prettig. Een pand kopen is niet niets. Zeker niet na een jaar ondernemen.’ Een van die accountmanagers was Ralph Veerhoek. Ralph: ‘Persoonlijk contact is voor ons net zo prettig als voor de klant. We zien, voelen en proeven écht waar de onderneming zich mee bezighoudt en je begrijpt elkaar zo beter. Door de vliegende start van het bedrijf, konden we Jan en zijn team al snel helpen bij het kopen van het bedrijfspand. We hebben veel vertrouwen in het ondernemerschap van Jan en zijn partner Jacqueline Dogger.’

Happiness by Miep

Goede friet maakt of breekt je frituur. Miranda van Graefschepe weet dat met ruim vijftien jaar horeca-ervaring als geen ander. Vol vertrouwen opende ze in maart 2017 haar eerste eigen cafetaria in Sluis: Happiness by Miep. ‘Het runnen van een cafetaria wordt weleens onderschat. Maar als je het goed aanpakt hier in Sluis, dan lukt het wel!’ 

Lichte twijfel had Miranda wel, toen haar voormalige baas begin dit jaar vroeg of ze de frituur in Sluis niet wilde overnemen. Miranda: ‘Ik werkte al jaren bij verschillende cafetaria’s in de regio, maar een eigen zaak runnen is toch wel even wat anders. Er komt veel bij kijken. Mijn man overtuigde me uiteindelijk om het toch te doen. En waarom ook niet eigenlijk? Het was een goed lopende frituur, op een uitstekende locatie in het winkelhart van Sluis, met veel vaste klanten die mij goed kennen en die weten dat ik kwaliteit lever!’

IJsje op maat

Horeca is er in Sluis te over. Daarom moet je je onderscheiden. ‘We zijn eerst en vooral een echte snackbar. Je kan bij ons verse friet en allerhande snacks afhalen of opeten in ons zitgedeelte. Niet te veel poespas. Gewoon kwalitatief goede friet en een lekkere snack, geen complete schotels. Wat ons daarnaast uniek maakt, is dat we verkooppunt zijn van Ola Swirl’s Ice Cream. Je kan bij ons je eigen Swirl samenstellen met een keuze uit verschillende soorten vers fruit en heerlijke toppings. Een concept dat je verder in Nederland voornamelijk in grote steden en op treinstations ziet’, vervolgt Miranda.

Soep-to-go

In de wintermaanden wordt het ijs in de vitrine omgeruild voor verschillende soorten verse soep. ‘Een lekker gezond soepje om mee te nemen; dat kan je hier in Sluis nog nergens halen. Vandaar dat we buiten het zomerseizoen de ijsshop omtoveren tot soep-bar. Ideaal voor de vele toeristen in Sluis, maar vooral ook voor de vele ondernemers hier in de stad. Daarnaast zorgen we het hele jaar door voor verse smoothies, milkshakes en goede koffie. We zitten op een geweldige locatie met veel aanloop. Maar mensen eten natuurlijk niet de hele dag door friet. Juist met die andere producten willen we ook buiten etenstijd gasten naar binnen trekken.’

Control freak

Het eerste halfjaar is Miranda goed bevallen. ‘Het is wel aanpoten hoor. In de vakantie en de weekenden werk ik met oproepkrachten; ik heb bewust nog geen vaste mensen in dienst genomen. Ik loop niet graag te hard van stapel. Bovendien ben ik een echte control freak. Het bakken van friet, hou ik graag in eigen hand. Goede friet maakt of breekt je frituur.’ Het waren lange dagen voor Miranda in het drukke zomerseizoen. ‘We zijn elke dag, behalve dinsdag, geopend van 10.00 tot 20.00 uur. En dan moet ik de administratie ’s avonds nog bijhouden. Nu volgen natuurlijk de minder drukke wintermaanden. Het loopt goed, maar na een jaartje kan ik pas echt goed de balans opmaken. Over uitbreiden denk ik voorlopig niet na. De enige wens die ik heb, is een frietkachel op maat. Die zijn standaard veel te hoog voor mij.’

Schoolvoorbeeld

Bij de Rabobank kreeg Miranda met haar verhaal de handen snel op elkaar. Miranda: ‘Voor de overname had ik een financiering nodig. Daarvoor klopte ik bij de Rabobank aan. Ik had een goed gesprek met MKB Accountmanager Tim Sannen. Die was direct enthousiast, mede vanwege mijn achtergrond en plannen.’ Tim kan dat alleen maar beamen: ‘Miranda heeft echt passie voor het vak. Ze kende het reilen en zeilen van een cafetaria en wist waaraan ze begon. Dat gaf voor ons de doorslag om haar een financiering te verstrekken. Het is een mooie zaak geworden op een prima locatie. Miranda is daarnaast erg sociaal en enthousiast én heeft een groot netwerk. Dat helpt natuurlijk enorm. Een schoolvoorbeeld van een goede starter!’

‘Onze kotter is een varende fabriek’

Twee broers, één kotter en een heleboel garnalen. Dat is in een paar woorden de basis van 2VOC: twee gebroeders Verburg Ondernemingen Colijnsplaat. De taakverdeling is helder, want Gerard gaat varen en Simon regelt alles aan de wal.

‘We komen uit een ondernemersfamilie. Onze ouders hadden een frituur op Colijnsplaat’, vertelt Gerard. ‘Na twintig jaar in de visserij en de offshore te hebben gewerkt, wilde ik graag voor mijzelf beginnen. Een paar maanden geleden opperde ik het plan om een garnalenkotter te kopen. Het schip dat ik op het oog had, kende ik nog van vroeger.’ Simon vult gekscherend aan: ‘Een oude, roestige boot! Maar alle apparatuur is heel modern en je kunt er volledig geautomatiseerd garnalen op sorteren en verwerken. Het is een varende fabriek.’

Jennie wordt Ladebomado

‘In eerste instantie zouden we het schip met eigen geld kopen en de vier vergunningen huren die nodig zijn om te vissen’, vervolgt Simon. ‘Toen kwam de Rabobank met de suggestie om de vergunningen te kopen. Nu zijn dus zowel het schip als de vergunningen deels gefinancierd. De samenwerking met Miranca Hage van de Rabobank verliep heel soepel. Ook omdat we een goed onderbouwd bedrijfsplan hadden opgesteld.’ De broers besloten meteen het schip om te dopen, want “de Jennie” vonden ze maar niks. ‘Het is “de Ladebomado” geworden’, vertelt Simon. ‘Dat roept Gerard al z’n hele leven: laat de boeren maar dorsen!’

Buffer om op te starten

Wat Simon toch wat tegenviel aan het opzetten van een eigen onderneming, was al het regelwerk. ‘Het schip registreren voor de beroepsvaart en als voedselproducent, de gps regelen, de notaris en verzekeringen... Dat kan voor een starter best een struikelblok zijn. Verder moet je veel eigen kapitaal hebben en een buffer om de eerste maanden te overbruggen.’ Gerard vult aan: ‘Mijn baan heb ik al opgezegd, maar we hebben nog geen garnaal gevangen. Erg positief is dat twee oud-medewerkers bij me willen komen varen. En we zijn al door diverse garnalenhandelaren benaderd of ze onze vangst mogen opkopen. We hebben vergunningen voor “de Zuid”, de wateren voor de Belgische en Zeeuwse kust. Die garnalen zijn groter, makkelijker te pellen en brengen meer op. Nu dus snel aan de slag!’

Ondernemers vol passie

Miranca Hage, accountmanager MKB van Rabobank Walcheren/Noord-Beveland, heeft veel vertrouwen in deze starters: ‘Gerard en Simon zijn heel open, vol passie en ze vullen elkaar mooi aan bij de bedrijfsvoering. De broers laten zich niet snel uit het veld slaan en zoeken naar oplossingen als het even anders loopt dan ze verwacht hadden. Die veerkracht is een enorm pluspunt als ondernemer. Dankzij de sectorprognoses van Rabobank Nederland kon ik ze goed adviseren over de ontwikkelingen in de branche. Daarom opperde ik het idee om de vergunningen niet te huren, maar mee te financieren. Dan zijn Gerard en Simon niet afhankelijk van anderen en de vergunningen behouden hun waarde. Dat is goed voor de continuïteit van hun bedrijf.’

Een BB voor een bijzondere doelgroep

Een uit de hand gelopen hobby. Dat was voor Henriëtte van Bodengraven en Chris Bekker de aanleiding om een bed & breakfast (B&B) te beginnen waar veel honden welkom zijn. ‘We hebben er zelf namelijk dertien! Het oorspronkelijke plan was om een camping voor hondenbezitters te beginnen. Maar die zoektocht liep op niets uit’, vertelt Henriëtte. ‘Toen zijn we out-of-the-box gaan denken. Zo ontstond het plan voor onze B&B Happy Hounds Holidays. We hebben ons huis in Brabant te koop gezet en zijn op zoek gegaan naar een geschikte locatie in Zeeland. Jammer alleen dat het vijf jaar duurde voor onze oude woning was verkocht.’

Plannen realiseren

Waarom Zeeland? ‘Mensen met honden willen op het strand of in het bos wandelen’, legt Chris uit. ‘Uit ervaring weten we dat op vakantie gaan met zoveel honden lastig is. Op maar een paar locaties ben je welkom en die zitten al snel vol. En een hondenpension is zo duur, dat er dan geen geld meer over is voor vakantie.’ Toen ze hun huis eindelijk najaar 2016 verkochten, moesten Henriëtte en Chris toch nog vrij snel een geschikte woning in Zeeland vinden. Henriëtte: ‘We wilden iets zonder directe buren, want honden kunnen luidruchtig zijn. Het pand moest bovendien ruim zijn en geschikt voor dubbele bewoning. Dit huis aan de dijk in Dreischor voldoet aan al onze wensen. Alleen laten we er in het B&B-gedeelte nog een badkamer inbouwen.’

Snel geregeld

De hypotheek en financiering om de B&B op te starten, moesten snel geregeld worden. ‘Jolanda Herfst van het Rabobankkantoor in Zierikzee verdient echt een pluim’, vervolgt Henriëtte. ‘Zij heeft zo goed haar best gedaan om de hypotheek snel te regelen. En het contact met Accountmanager MKB Ronald van der Swaluw verliep ook heel goed. Hij heeft veel tips gegeven en ons in contact gebracht met een lokale accountant. Die heeft ons ondernemingsplan financieel onderbouwd.’ Chris vult aan: ‘Zo soepel als alles liep met de Rabobank, zo stroef gaat het nu met de aanpassingen. Helaas kan Happy Hounds Holidays pas half juni open, want het leveren van de bestelde spullen duurt eindeloos.’

Goede taakverdeling

Voor de B&B hebben Henriëtte en Chris gekozen voor een eenmanszaak op naam van Henriëtte. ‘Ik heb mijn werk als tandtechnicus opgegeven‘, legt ze uit. ‘Chris blijft werken als consultant bij KPN. Dat kan prima vanuit Zeeland. Ik run de B&B, hij onderhoudt de website. En de boekhouding doen we zelf. Al kijkt de boekhouder wel met ons mee. En alle spullen voor de inrichting? Die heb ik in de afgelopen vijf jaar bij elkaar gespaard. Ik kan niet wachten tot we open kunnen. Dit is echt een droom die uitkomt!’ Chris heeft tot slot nog wel een tip voor andere starters: ‘Blijf binnen je budget en zorg dat je zeker weet dat er vraag is naar het product of de dienst die je biedt. Vooral Duitsers met veel honden komen graag naar Zeeland. Bij ons zijn ze van harte welkom!’

Enthousiast en realistisch

Ronald van der Swaluw, accountmanager MKB van Rabobank Oosterschelde bevestigt dat Henriëtte en Chris goed voorbereid aan dit nieuwe avontuur beginnen. ‘Ze hadden een heel goed uitgewerkt ondernemersplan. Daarbij viel vooral de combinatie op tussen hun plannen en hun passie. Ze zijn ontzettend enthousiast en toch ook heel realistisch. Dat is hun kracht. We hebben hun woning met een particuliere hypotheek gefinancierd en de B&B met een zakelijke financiering. Verder loopt ook het betalingsverkeer via de Rabobank. Ze stonden duidelijk open voor advies en aanvullende ideeën. En dankzij de korte lijntjes hebben we alles snel kunnen regelen.’

Hotel Restaurant De Eenhoorn

‘Hotel Restaurant De Eenhoorn is een écht familiebedrijf. Ik ben hier zelfs geboren!’ Aan het woord is Peter de Milliano. Samen met zijn vrouw Patricia heeft hij op 14 februari 2017 De Eenhoorn in Oostburg overgenomen. ‘Mijn ouders hebben de zaak 58 jaar geleden opgebouwd. Later werd mijn broer Frank eigenaar en werkte ik er als kok. Het voelde al als “eigen zaak” maar nu is dat ook echt zo.’

De reden dat Peter en Patricia de zaak van Frank hebben overgenomen, is helaas een erg verdrietige. ‘Een jaar geleden overleed Marina, de vrouw van Frank en gastvrouw van de zaak’, vertelt Patricia. ‘Frank besloot toen de zaak te verkopen. Dat was een erg emotioneel proces, maar iedereen is blij dat het bedrijf in de familie is gebleven en behouden blijft voor de streek. De keuze was voor Peter niet moeilijk. Maar ik belandde in een achtbaan, toen ik naast mijn werk en lidmaatschap van de Provinciale Staten ook in de zaak ging meewerken. En de horeca is hard aanpoten, zeker voor iemand zonder ervaring. Daarom zeg ik per 1 mei mijn baan op.’

Financiering snel rond

Toen besloten was dat Peter en Patricia de stap wilden zetten, is alles vlug geregeld. Peter: ‘Iedereen heeft zich enorm ingezet om het proces soepel te laten verlopen: onze accountant Patrick Joziasse, accountmanager Dieger Harmsen van Rabobank Zeeuws-Vlaanderen en de notaris. Daar zijn we echt supertevreden over. We hadden alle stukken goed voorbereid en konden onze plannen onderbouwen met cijfers. De financiering was daarom snel rond.’

Veranderingen doorvoeren

Hotel De Eenhoorn heeft elf kamers, een groot restaurant en een overdekt terras. ‘Daarin zijn we nu aan het investeren’, legt Patricia uit. ‘We richten het meer naar onze smaak in en met loungebanken willen we het terras laagdrempeliger maken. Ook breiden we de lunchkaart uit en introduceren we keuzemenu’s. Verder hoeven we niet veel te veranderen, want het bedrijf is altijd goed onderhouden. Ons plan is om met bijvoorbeeld arrangementen het hotel het hele jaar door aantrekkelijk te maken, ook buiten het seizoen en de weekenden om. Dat lukt al aardig!’

Doelgroep en bedrijfsformule

Patricia is de gastvrouw en regelt de organisatie op de achtergrond. Peter blijft chef-kok en wordt het weekend ondersteund door hun zoon Robin. Die neemt ook de boekhouding voor zijn rekening. ‘Gelukkig is al het personeel gebleven, want het “Eenhoornteam” is voor ons goud waard,’ vertelt Peter. ‘Alleen zijn we nog op zoek naar een goede rechterhand die mij in de keuken kan assisteren.’ Of ze nog een tip hebben voor andere starters? ‘Verdiep je goed in je doelgroep en ontwikkel een duidelijke bedrijfsformule’, zegt Patricia. ‘Hoe wil je jezelf onderscheiden, wat zijn je sterke punten en hoe benut je die maximaal? En kijk naar het aanbod in de buurt. Ga niet in elkaars vaarwater zitten, maar onderneem vanuit je eigen kracht. Dan is het heerlijk om eigen baas te zijn!’

Mensenmensen met lef

Dieger Harmsen, accountmanager MKB van Rabobank Zeeuws-Vlaanderen legt uit waarom Hotel de Eenhoorn tot “Rabobank Starter in Zeeland” is verkozen: ‘Peter is na drieëndertig jaar bijna nog enthousiaster dan toen hij begon. Dat spat ervan af! Wat ik ook bijzonder vind is dat Patricia hiervoor alles opzij zet. Ze is een echt mensenmens en voelt dat ze dit er niet “bij” kan doen. De financiering van de overname was vrij snel rond, omdat Patricia en Peter met hun accountant alles goed hadden voorbereid. Ook was er een financiële buffer opgebouwd. Ik vind het van lef getuigen dat ze deze stap hebben gezet, terwijl ze niet meer piepjong zijn. De grootste uitdaging is het vasthouden van hun bestaande klantenkring. Ik vind het daarom verstandig dat ze het roer niet radicaal omgooien, maar hier en daar hun eigen accenten leggen.’

Ga uit van je eigen kracht!

Skin Renew

"Huidverbetering is mijn passie, daar leef ik echt voor!" vertelt Shamiran Hoofsepian, eigenaar van Skin Renew uit Vlissingen. "Na mijn opleiding tot allround huidspecialiste, startte ik in 2014 in een klein kamertje een praktijk aan huis. Toen had ik niet durven dromen dat een eigen zaak binnen mijn bereik lag."

"Skin Renew liep vanaf dag één heel goed. Het aantal klanten en mijn omzet groeiden snel", vervolgt Shamiran. "Daarom durfde ik de volgende stap te zetten. Begin 2016 ben ik naar huurpanden gaan kijken. Maar omdat je toch veel moet verbouwen en investeren, leek kopen mij een betere optie. Ik heb een e-mail gestuurd naar de Rabobank, mijn plannen uitgelegd en gevraagd: is dat haalbaar? Ik werd uitgenodigd voor een gesprek en gelukkig waren mijn bedrijfsresultaten zodanig dat ik mijn plannen kon realiseren. Wel stelden ze kritische vragen, over de locatie bijvoorbeeld. Maar ik denk juist: de Scheldestraat heeft potentie en samen moeten we proberen die buurt er weer bovenop te krijgen."

Onderscheiden door maatwerk

Shamiran ondervindt niet veel last van concurrenten. "Toen ik begon, heb ik marktonderzoek gedaan en besloten me puur te richten op huidverbetering. Want huidverzorging kunnen veel mensen thuis zelf wel doen. Die salons hebben het daarom ook moeilijk. Ik bied geen standaard behandelingen, maar maak op maat een plan van aanpak en voer dat uit. Dat is gericht op de lange termijn, zodat je ook echt resultaat kunt boeken. Die behandelingen combineer ik met advies over voeding en leefstijl, zodat de huid ook van binnenuit verbetert."

De verbouwing

Naast dit maatwerk onderscheidt Shamiran zich door kwaliteit. "Ik wilde de sfeer van de praktijk bij mijn unieke concept laten aansluiten. Mijn man is binnenhuisarchitect, dus hij heeft het ontwerp gemaakt. De verbouwing duurde helaas wat langer dan verwacht, maar ik heb wel al mijn oorspronkelijke plannen kunnen realiseren. Het is leuk als mensen de zaak binnenstappen en zeggen: wow, dit had ik niet verwacht! Voor mijzelf voelt het ook nog steeds onwerkelijk. Dat ik dit allemaal heb bereikt en er zoveel mensen vertrouwen hebben in mijn aanpak."

Toekomstdromen

Shamiran heeft inmiddels een medewerkster in dienst. "Zij is net als ik allround schoonheidsspecialiste. Andere werkzaamheden besteed ik uit. Mijn website is gemaakt door een  webdesigner en mijn boekhouding wordt gedaan door een accountant. Zo kan ik mij puur richten op mijn eigen werk. Daarnaast ben ik altijd nieuwe ideeën aan het uitbroeden. Ik hoop ooit nog 'iets' neer te kunnen zetten in de beautybranche. Daar doe ik nu al onderzoek naar. En ik zou wel willen groeien; meer medewerkers erbij. Maar dat is afhankelijk van hoe het loopt. Of ik nog advies heb voor andere starters? Luister goed naar je gevoel. En verdiep je in je potentiële klanten. Probeer vanuit hun behoeften je eigen concept te ontwikkelen."

Goed onderbouwde plannen

Bert Gunter, accountmanager MKB van Rabobank Walcheren/Noord-Beveland, legt uit waarom Shamiran gekozen is tot Starter van Zeeland: "Ze is heel gedreven en hoewel ze nog jong is, weet ze goed wat ze wil. Tijdens onze gesprekken had ze steeds goede argumenten en het lukte haar mij te overtuigen. De bedrijfsfinanciering die Shamiran nodig had om het pand te kunnen kopen, was mogelijk doordat ze ook spaargeld inbracht. Ze kon bovendien gunstige bedrijfsresultaten presenteren, die ze samen met haar boekhouder gedegen had voorbereid. Ze wil graag doorgroeien en daar wens ik haar veel succes mee!"

Eet- en Knipcafé de Barbier

‘Er is geen mooier vak dan de horeca!’ Martijn Boonman is sinds januari 2016 mede-eigenaar van Eet- en Knipcafé de Barbier aan de Ring in Ouwerkerk. ‘Het aantal uren dat je moet werken, is pittig. Maar het is fantastisch als je je gasten een mooie middag of avond kunt bezorgen. Samen met mijn vader heb ik het café overgenomen van de vorige eigenaresse Cora Neele. Nadat haar man was overleden, ben ik hier eind 2014 komen werken. Ik kende de zaak, want ik ging er weleens een biertje drinken. Cora is er nog steeds bij betrokken, want zij heeft haar kapsalon hier achter in de zaak. Daarom heet het ook Eet- en Knipcafé de Barbier!’

Toeristenseizoen

Martijn werkt al zijn hele leven in de horeca. ‘Ik heb al eerder een eigen brasserie gehad in Numansdorp. Maar na een aantal jaar begon Zeeland te trekken; hier liggen mijn roots. Het voordeel van deze regio is het toeristenseizoen. Van maart tot en met september ontvang ik tien tot vijftien keer zoveel gasten. Vooral mensen die komen duiken in de Oosterschelde. Daarom heb ik gekozen voor een brede kaart met lokale producten. Verder krijg ik op zondagmiddag veel publiek uit het Watersnoodmuseum. En in de winter verzin ik leuke acties zoals onbeperkt spareribs eten. Of livemuziek op zondag. Zo blijf je aantrekkelijk voor je vaste gasten.’

Goed eerste jaar

Om het eetcafé voort te zetten, waren niet veel investeringen nodig. ‘De inrichting had ik nog van mijn zaak in Numansdorp. We hoefden alleen de buitenboel op te knappen. Voor de toekomst hebben we allemaal plannen: de bovenverdieping wil ik gaan verhuren. Of ik start er een bed & breakfast. Daaraan moet dus het nodige gebeuren. En het terras wil ik graag uitbreiden, want dat loopt in de zomer erg goed. Ook wil ik me meer gaan richten op de lunch en in mijn eentje lukt dat niet. Daarom start hier op 1 maart een fulltime kok. Voor mij is het vooral belangrijk dat de zaak financieel gezond is. Het eerste jaar hebben we onze prognose gehaald en daar ben ik heel blij mee. Ik leg de lat hoog, maar niet te hoog. Ik groei liever stapje voor stapje. Wat ik verdien, investeer ik weer in de zaak.’

Plannen maken

Het pand heeft Martijn samen met zijn vader gekocht. ‘We hebben met diverse banken gesproken en gekozen voor de Rabobank. Die kwam als beste uit de bus. Daar loopt dus ook mijn zakelijke rekening. Met mijn vader heb ik een vof. Hij doet de boekhouding. Eens in de week komt hij hier en dan maken we plannen. Zo moeten we naamsbekendheid opbouwen. Dat komt niet aanwaaien. Hiervoor hebben we een nieuwe website laten ontwikkelen en we zijn actief op Facebook en Instagram. Er komt een reclamebord bij het strand en misschien gaan we iets met een foodtruck op het strand doen. Ondernemen is kansen zien. Zo proberen we ook in te haken op evenementen, zoals de nieuwjaarsduik of het ringrijden. In de horeca is het keihard werken, maar ik heb van deze stap nog geen seconde spijt!’

Groeipotentie

Stefan van der Velde, accountmanager MKB van Rabobank Oosterschelde, herkent het enthousiasme van Martijn: ‘Hij is spontaan, vriendelijk en gastvrij. Hij zit vol ideeën om zijn doelgroep te bereiken, zet de sociale media goed in en zoekt actief de samenwerking, bijvoorbeeld met campings in de buurt. Wij konden hem een hypotheek verstrekken op basis van de exploitatiecijfers, die in combinatie met zijn inzet en horeca-ervaring ook nog groeipotentie hebben. Daarnaast brengt zijn vader kennis en ervaring in als oud-ondernemer. Ik hoop dus dat Martijn zijn toekomstplannen kan realiseren en in staat blijft gasten te trekken. Want Eet- en Knipcafé de Barbier is zeker een bezoekje waard!”

Boozyshop

'Ik ben het bedrijf begonnen met honderd euro, vanuit mijn slaapkamer,’ vertelt Maaike Ducarmon, die samen met haar man Koen Ducarmon trotse eigenaar is van de webshop Boozyshop. ‘Als ik op school zat, verstuurde mijn moeder voor mij de pakketjes. Nu hebben we dertig mensen in dienst.'

Maaike startte Boozyshop, een webshop voor make-up, tien jaar geleden. ‘Ik was altijd al actief op internet en wilde graag een webshop beginnen. Toen heb ik gekozen om make-up aan te bieden van onbekende merken die uniek zijn op de Nederlandse markt. In het begin had ik dagelijks zo’n vijf bestellingen. Dat groeide en groeide, waardoor het huis van mijn ouders helemaal propvol stond met voorraad. Toen werd het tijd voor een bedrijfspand.’

Kiezen voor groei

Maaike en Koen besloten een pand te huren in Clinge. Inmiddels zijn ze ook uit die ruimte gegroeid. Koen: ‘Op een gegeven moment kom je op een punt waarop je moet besluiten: gaan we op deze manier verder of pakken we het anders aan, zodat we echt door kunnen groeien? We hebben zoveel ideeën, zien nog zoveel kansen.’ Maaike vult aan: ‘En als we het doen, doen we het goed. We hebben inmiddels een team van dertig medewerkers om ons daarbij te helpen. Zij zorgen voor het contact met onze klanten, marketing en logistiek. De rest van de zaken, zoals de boekhouding, loonadministratie en onderhoud aan onze site besteden we uit.’

Eigen bedrijfspand bouwen

Het pand dat Maaike en Koen nu laten bouwen, voelt als een nieuwe start. ‘We zijn in 2016 een BV geworden en op zoek gegaan naar een geschikte locatie. Het industrieterrein in Hulst bleek voor ons de perfecte locatie', vervolgt Koen. 'Het pand dat er komt, is zó ontworpen dat we er zo efficiënt mogelijk in kunnen werken. Het moet passen bij onze huidige bedrijfsvoering en ruimte bieden voor groei. Om deze nieuwe stap te realiseren zijn we met diverse banken gaan praten. Bij Kees Kuzee van Rabobank Zeeuws-Vlaanderen hadden we direct een goed gevoel. Hij ging niet alleen in op de financiën, maar ook op onze toekomstvisie en het managen van onze bedrijfsprocessen. Kees stelde de juiste vragen en had persoonlijke interesse. Zo ontstond een vertrouwensband.'

Luisteren naar je klanten

'Het bouwen van een pand is een spannende periode', aldus Maaike. 'Gelukkig krijgen we veel ondersteuning van familie en werken we samen met goede partijen. Zo houden we zelf voldoende tijd over om te blijven ondernemen, want ons bedrijf is continue in beweging. We willen er zo snel mogelijk aan de slag!' Of ze nog tips hebben voor andere ondernemers? Koen: 'Stel alles in dienst van je klant. Luister goed naar wat je klant wil en stem daar je serviceniveau op af. Via chats en social media komen tal van reacties. Vraag voortdurend wat je klanten van je producten vinden. Zo weet je wat hun wensen zijn en kun je daarop inspelen.'

Omzetgroei en winst

Kees Kuzee, senior Accountmanager MKB van Rabobank Zeeuws-Vlaanderen: 'Het is mooi om te zien hoe enthousiast Maaike en Koen zijn. Vol energie, passie en plannen. Voor de bouw van hun nieuwe bedrijfspand konden we een hypotheek verstrekken en krediet verlenen voor hun voorraad. Ze hebben veel te maken met buitenlandse betalingen en aankopen via PayPal. Bij het verstrekken van een financiering kijk je als bank naar een aantal zaken. De omzet en winstgevendheid zitten bij Boozyshop goed. Ook is het aantal retourneringen voor een webshop erg laag. Maaike en Koen hebben verstand van zaken en een goede taakverdeling. Ze gaan steeds uit van hun eigen kracht en durven duidelijke keuzes te maken. Dat vind ik knap. Kortom, voor de Rabobank was dit een mooi traject en we verheugen ons op de verdere samenwerking als hun huisbankier.'

Durf groot te denken

Toen Raymonde Rimoud en Martin van der Louw in 2011 in een monumentaal pand in Middelburg kwamen wonen, startten ze een luxe Bed & Breakfast. Dat liep zó goed dat het idee ontstond een hotel te beginnen. Nu zijn ze de trotse eigenaren van het achtentwintig kamers tellende Hotel The Roosevelt.

‘Eerst zijn we ons gaan verdiepen in de toeristische sector’, vertelt Raymonde. ‘Toen we wisten dat er voldoende potentie was voor een hotel, hebben we een businessplan opgesteld. Bij onze zoektocht naar een geschikt pand, attendeerde iemand ons op het Polderhuis. Dat stond al tien jaar leeg. Het oogt vrij sober, maar wij zagen direct mogelijkheden om het om te toveren tot iets moois.’ Martin vult aan: ‘Het concept dat ons voor ogen stond was: logeren in een bijzonder boetiekhotel in het centrum van Middelburg met een hoogwaardige inrichting en service.’

Binnen de begroting

Via professionals uit hun netwerk kwamen ze in contact met partijen die in hun plannen geloofden. ‘We zijn met een architect, aannemer en installateur om de tafel gaan zitten’, vervolgt Martin. ‘Hoeveel gaat het kosten, hoe kunnen we de bijzondere details van het pand in ere houden en het toch transformeren naar de eisen van deze tijd? Toen we het budget hadden vastgesteld, kwamen we in contact met de Rabobank. Die hebben in het hele proces kritisch meegedacht en ons steeds met “huiswerk” terug gestuurd. Zo bleven we zoeken naar alternatieven die wel binnen de begroting pasten, zonder afbreuk te doen aan het concept. Want wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te investeren.’

Koken in de binnentuin

Precies twee jaar nadat ze voor het eerst over de drempel van het pand stapten, openden in maart 2015 de deuren van The Roosevelt. ‘Omdat we graag zelf de regie houden, besteden we weinig uit’, legt Raymonde uit. ‘We hebben zelf het personeel geworven en iedereen is bij ons in dienst. We geven betrokkenheid en vragen dat ook. Want het niveau en tempo liggen hoog. Inmiddels hebben we vijfentwintig medewerkers op de loonlijst, omgerekend tien fulltime banen. Eerst boden we alleen ontbijt aan, sinds begin dit jaar ook het diner. Dit gaat zo goed dat we binnen een half jaar na de opening al vermeld staan in de Lekker 500. ’s Zomers serveren we het diner in onze sfeervolle binnentuin, waar wordt gekookt in de buitenkeuken. Dat past bij de beleving die we willen bieden.’

Uitbreidingsplannen

Raymonde bekent dat ze van het hele proces zoveel heeft geleerd dat ze dingen nu anders zou aanpakken: ‘We hebben zelf de bouwbegeleiding gedaan. De afspraken die je dan maakt, bijvoorbeeld met de installateur, zou ik nu concreter en gedetailleerder maken. En ik zou nog meer kiezen voor partijen die ervaring hebben in de hotelbranche.’ Martin heeft nog andere tips: ‘Durf groot te denken, maar blijf met beide benen op de grond. Blijf brainstormen om ideeën aan te scherpen en luister goed naar je gasten.’ Of ze nog dromen voor de toekomst hebben? ‘De continuïteit en je naam hoog houden is al een uitdaging op zich’, vindt Raymonde. ‘Toch hebben we al uitbreidingsplannen. Want meer volume geeft ook meer lucht, bijvoorbeeld om je backoffi ce nog beter in te richten. Er is in elk geval voldoende vraag. De afgelopen zomer waren we dertien weken onafgebroken volgeboekt. Dat biedt vertrouwen voor de toekomst.’

Sector met een goed perspectief

Yvonne Braamse, accountmanager MKB van Rabobank Walcheren/Noord-Beveland onderschrijft het goede perspectief voor de toeristische sector: ‘Op Walcheren komt er op diverse locaties aanbod bij, maar we zien ook een toenemend aantal bezoekers. Dat loopt dus vooralsnog gelijk op. Raymonde en Martin hebben met Hotel The Roosevelt een onderscheidend concept in Zeeland neergezet. Ze beschikken over vakmanschap, kennis van marketing en zijn creatief. Tijdens het hele proces toonden ze doorzettingsvermogen en was er een soepele samenwerking met alle partijen. Omdat wij als  bank goed weten wat er hier lokaal in de markt speelt, kun je echt sparringpartner zijn. De lijntjes zijn kort, dus ook nu spreken we elkaar nog regelmatig. Bijvoorbeeld om hun resultaten te vergelijken met de ervaringscijfers in de branche. Voor ons is The Roosevelt een mooi voorbeeld van een nieuwe manier van financieren. En dat een oud pand in het hart van Middelburg zo’n nieuwe bestemming krijgt, is ook iets waar ik blij van word!’

Van brood bakken word ik gelukkig

'De eerste weken stond ik eenentwintig uur per dag in de bakkerij. Dat ik het niet alleen aankon, werd al snel duidelijk!' Aan het woord is Eric van Doorn (39), bakker in Zierikzee. Begin juli opende hij zijn bakkerij De Man Die Bakt in de Meelstraat. ‘We zitten niet op een A-locatie of in de loop, maar voor een goed brood maken mensen graag een ommetje.’

Eric heeft al zijn hele leven een bijzondere interesse in eten en drinken. Toen hij voelde dat hij niet meer op zijn plek zat in de marketing, ging hij anderhalf jaar geleden nadenken over een carrièreswitch. ‘Mijn passie is voeding zonder onnodige toevoegingen, puur natuur. Met brooddeeg dat de tijd krijgt om rustig te rijzen. Die technieken heb ik geleerd bij het Bakery Institute in Zaandam, waar ik een opleiding heb gevolgd tot authentiek bakker. Daar werd ik zo enthousiast van, dat ik het aandurfde voor mezelf te beginnen.’ 

De gunfactor

Daarna ging alles heel snel: het opstellen van een businessplan, het zoeken naar een geschikt pand en het regelen van de financiering. Eric: ‘Ik wilde graag vóór het hoogseizoen van start, het liefst in Zierikzee. Daar heb ik een netwerk en ik weet dat klantenbinding een kwestie van gunnen is. Deze voormalige fietsenwinkel stond al een tijdje leeg. Bij het inrichten van de zaak is de kwaliteit van het brood steeds mijn uitgangspunt geweest. Dus investeren in goede apparatuur en de rest heel basic houden. Ik bak gewoon in de winkel en met verrijdbare rekken en tafels richten we de zaak op donderdag, vrijdag en zaterdag in voor de verkoop.’  

Ambachtelijke producten populair

Eric had het idealistische idee om alles zelf te doen, waar nodig met hulp van een stagiair. 'Al na een paar weken bleek uitbreiding met een fulltime bakker en ondersteuning bij de verkoop noodzakelijk. Op zaterdag staan we nu met vier man in de winkel. Eigenlijk wel zo gezellig. De verkoopmedewerkers zijn nu nog oproepkrachten, maar mijn droom is om iedere dag open te zijn en hen een vaste baan te bieden. Daarnaast wil ik mij meer toeleggen op verkoop aan de horeca. Als je bedenkt hoeveel toeristen hier in het hoogseizoen zijn, dan is daar een enorm verkooppotentieel. Zeker gezien de opmars van ambachtelijke streekproducten.'

Investeren in kwaliteit

Wat Eric is meegevallen bij de start van zijn bedrijf? 'Dat de klantenstroom zó snel op gang kwam, overviel me echt. En ik had allemaal spookverhalen gehoord over het aanvragen van een financiering. Gelukkig had ik een bescheiden investering nodig, een goed plan en nog een andere kapitaalbron. Zo kon ik bij de Rabobank de financiering krijgen voor de aanschaf van de oven, koelcel, een spiraalkneder, deegverdeler en werkbanken. In totaal was daarvoor zo’n veertigduizend euro nodig.'

Blijf bij jezelf

Tot slot zij we nieuwsgierig hoe Eric toch op de naam ''De Man Die Bakt” is gekomen? 'Het is eigenlijk een geintje, verzonnen door een oud-collega van het reclamebureau waar ik werkte. Het komt uit een sketch van Jiskefet. Dat is ook mijn tip aan andere starters: blijf dicht bij jezelf. Ik word gelukkig van brood bakken en van het echte ambacht. Voor mij is kwaliteit belangrijker dan groei. Zo houd ik alle aandacht voor mijn product, mijn personeel, mijn klanten en mijn gezin.'

Duidelijke visie
Ferdy van Giesen, accountmanager MKB van Rabobank Oosterschelde, was meteen onder de indruk van de passie van Eric: 'Hij heeft bewust zijn baan opgezegd. Best een stap, als je een gezin hebt en een hypotheek. Wat mij opviel is zijn duidelijke visie; hij had goed nagedacht over het concept. En door zijn commerciële achtergrond en grote netwerk, wist hij duidelijk hoe hij zijn product wilde vermarkten. We hebben uitgebreid gesproken over de kansen, uitdagingen en prognoses. We konden Eric helpen met een opstartkrediet en een lening verstrekken voor de inventaris. Daarbij konden we een beroep doen op Staatsgarantie voor extra zekerheid. Verder hebben wij de zaak mogen verzekeren en loopt al het betalingsverkeer via de Rabobank. We hebben er vertrouwen in dat het Eric gaat lukken!'

ChrisFit

Nu of nooit! Dat was het gevoel dat Chris Boeckhout had toen zich de kans voordeed een sportschool te starten in Breskens. ‘Het was een sprong in het diepe, maar ik wist dat het er anders nooit meer van zou komen.’

Al begin jaren negentig had Chris plannen in die richting. Toen hij echter uit militaire dienst kwam, was er net een sportschool in Breskens geopend. ‘Uiteindelijk ben ik het toerisme ingerold. Al heb ik wel een tijdje in een sportschool gewerkt. Toch bleef het kriebelen. Daarom heb ik in 2014 de cursussen Fitnesstrainer A en B opnieuw gevolgd en behaalde ik een diploma voor voedingsadviseur. In november 2015 ging de sportschool hier in Breskens failliet en dacht ik: dit is mijn kans, ik ga ervoor! Toevallig was mijn partner Tom de Boom net op zoek naar ander werk, dus voor hem kwam een nieuwe stap ook goed uit.’

Goed advies

Tom en Chris onderzochten welke kosten ermee gemoeid zouden zijn en of ze dat gefinancierd konden krijgen. ‘Het pand had een flinke opknapbeurt nodig’, blikt Chris terug. ‘En het overnemen van de fitnessapparaten uit het faillissement bleek toch niet interessant. Na overleg met de curator hebben we toen besloten alles nieuw of elders tweedehands te kopen. Daarbij kregen we steeds goed advies van onze investeerder, bij wie we een substantieel deel van het benodigde bedrag konden lenen. Hij hield ons echt scherp: blijf binnen het budget, geld lenen kost geld! Daar ben ik hem heel dankbaar voor.’

Hulp van alle kanten

Het hele proces verliep ontzettend vlot. ‘In december startte de verbouwing en twee maanden later ging ChrisFit open. Bij het opknappen kregen we slimme tips van onze huisbaas, waardoor we geld konden besparen. Ondertussen deed Tom een boekhoudcursus, zodat hij zelf de administratie kon doen. Dat scheelt ook een hoop kosten. Het resterende bedrag dat we nodig hadden, kregen we bij elkaar met behulp van crowdfunding onder familie en vrienden. Via de Rabobank hebben we een pinapparaat, de zakelijke rekening en verzekeringen geregeld. We konden steeds aankloppen voor advies en het contact verliep heel soepel. Echt een prima ondersteuning!’

Vliegende start

Inmiddels heeft ChrisFit vijfhonderd inschrijvingen, waarvan een heel groot deel een abonnement is. ‘Ons doel is 350 abonnementen; we hadden niet verwacht dat we al zo snel in die richting zouden zitten. De reacties zijn erg positief. De sfeer is gemoedelijk, de sportschool zelf schoon en van goede kwaliteit en alle doelgroepen sporten door elkaar. Onze droom is dat we iedereen in de omgeving in beweging krijgen! Belangrijk in deze vergrijzende regio. Omdat we de meeste lesprogramma’s zelf ontwikkelen, kunnen we iedereen goed begeleiden. Want het sociale van sporten, het samen doen, dat vinden we belangrijk!’

Enthousiasme

Jos de Clerck, adviseur bedrijven van Rabobank Zeeuws-Vlaanderen, vertelt over het contact met Chris en Tom. ‘In januari belden ze onze helpdesk en in februari wilden ze de sportschool openen. Ze vroegen om een zakelijke rekening met pasje, maar al snel raakten we uitgebreid aan de praat. Toen bleek dat ze ook een betaalautomaat en incassocontact nodig hadden. Verder hebben we alle verzekeringen doorgesproken. Dat konden we allemaal vrij snel regelen. Ik was vooral onder de indruk van hun enthousiasme en zag de potentie van hun zaak. Toen ik persoonlijk bij ze langs ging om de papieren te laten tekenen, waren ze blij verrast. Dan praat je toch makkelijker over alles en dat schept een band.’

Brouwerij Kees

Het beste bier van de wereld brouwen. Dat is het doel van Kees Bubberman, eigenaar van Brouwerij Kees in Middelburg. ‘Het was nooit een droom van me om voor mezelf te beginnen’, legt Kees uit. ‘Maar na zeven jaar elders als hoofdbrouwer te hebben gewerkt, kreeg ik de kriebels. In juni 2014 ben ik plannen gaan maken en een half jaar later kon ik hier van start.’ Daar ging natuurlijk nog wel de nodige voorbereiding aan vooraf. ‘In overleg met een bevriende accountant heb ik als bedrijfsvorm gekozen voor een persoonlijke holding en twee bv’s. Zo spreid je de risico’s. Via via hoorde ik van dit pand. Ik ben gaan kijken en het was precies wat ik nodig had: een kantoortje en zevenhonderd vierkante meter voor de brouwerij.’

Crowdfunding

Met de aanschaf van de brouwerij waren enorme investeringskosten gemoeid. Kees: ‘Eerst zou ik een compleet brouwhuis uit Engeland overnemen. Dat ging helaas niet door. Toen heb ik alles nieuw gekocht. In totaal ging het om vier ton. Een kwart daarvan is tot stand gekomen via crowdfunding. Verder heb ik twee investeerders, waaronder mijn Spaanse importeur. Daarnaast kreeg ik een bedrijfsfinanciering van de Rabobank. Ook was er wat eigen geld en waren familie, vrienden en kennissen bereid bij te springen. Het eerste jaar had ik een parttimer in dienst en kreeg ik hulp van twee vrijwilligers. Nu heb ik een fulltime medewerker, drie oproepkrachten en een vrijwilliger.’

Investeren in kwaliteit

Kees maakte een vliegende start, want de vijftienduizend liter bier die hij per maand brouwde, waren meteen op. Geëxporteerd binnen Europa en naar Noord-Amerika, China en Australië. Dus schafte hij twee extra gistingstanks aan en verhoogde zijn productie naar twintigduizend liter. ‘Ik wil rustig groeien, want het is niet mijn ambitie de grootste brouwer van Nederland te worden. Ik investeer liever in kwaliteit. Zo staat een “hopgun” hoog op mijn verlanglijstje. Een soort thee-ei vol hop, waar je het bier doorheen pompt. Goed voor het bier; wel prijzig. Dus dat zijn lastige afwegingen.’

Tegenvaller en meevaller

Wat Kees is tegengevallen? ‘Ik heb me verkeken op de aanloopkosten. Pas na een half jaar had ik mijn eerste omzet binnen. Daar werd ik ongeduldig van, terwijl iedereen vond dat het heel snel ging. Ook waren er wat kinderziektes. Logisch, want het is een productieproces dat heel nauw komt. Wat meeviel? De complimenten die ik krijg. Zo noemde een deskundige mij laatst een van de interessantste brouwerijen van Nederland. En de site ratebeer.com koos mij uit wereldwijd 5.500 geteste starters tot beste brouwer van Europa. Ik ben ook een echte pionier in “craftbier”. Ons assortiment bestaat nu uit negen vaste soorten, zes seizoensbieren en een aantal houtgelagerden. Die liggen tot wel vier jaar in oude cognac- of portvaten.’

Goed netwerk geeft voorsprong

Kees heeft nog een tip voor andere starters: ‘Zorg dat je een goed netwerk hebt. En lever kwaliteit. Dat is ook het mooiste aan bier brouwen: bezig zijn met het echte ambacht. Anders zit je de hele dag maar achter de computer.’

Bas-Jan Spuijbroek, Accountmanager MKB van Rabobank Walcheren/Noord Beveland, legt uit waarom Kees zo’n interessante starter is: ‘Kees is hoofdbrouwer geweest van Emelisse in Kamperland, dus het vak kent geen geheimen voor hem. Die kennis én zijn opgebouwde netwerk geven hem een voorsprong. We hadden al het gevoel dat dat wel zou lukken, onder andere omdat een van zijn investeerders tevens afnemer is. Door zijn vermogenspositie en verschillende financieringsbronnen, was ook bancaire financiering mogelijk. Het was leuk om tijdens de opstartfase met Kees te sparren. Mijn collega, Jan-Willem Koutstaal, heeft alle risico’s met hem doorgesproken, zeker met het oog op zijn internationale leveringen. Fijn dat die nu ook zijn afgedekt.’

Dajo Brinkman

Dajo Brinkman heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt en is verkozen tot 'Rabo Starter in Zeeland'. 'Mijn passie is "beeld". Maar mijn baan ervoor opzeggen, heb ik lang niet gedurfd,' vertelt Dajo Brinkman (37) uit Goes. ‘Wel heb ik me altijd in die richting ontwikkeld op de fotovakschool, opleidingen in New York en de filmacademie in Rotterdam. Ondernemen zit er ook van huis uit in en ik heb flink gespaard voor voldoende startkapitaal.'

Gigantische investering

'De afgelopen anderhalf jaar ben ik mij gaan specialiseren in virtual reality en 3D. De impact van die filmtechniek is enorm: mensen reageren euforisch als ze het beleven. Toen ik me er in ging verdiepen, besefte ik dat ik kon doen wat velen al doen óf groots moest investeren in iets unieks: de Ozo-camera van Nokia, waarmee ik 360 graden rondom 3D kan filmen. Daar zijn er slechts een paar van in heel Europa. Deze stap is heel slim of erg dom, dat weten we pas over een jaar! Maar ik ga de uitdaging aan!'

Grote opdrachtgevers

Het leven van Dajo ging in één klap van de eerste naar de vijfde versnelling: 'Per 1 mei 2016 heb ik mijn baan opgezegd en een week later zat ik aan tafel met grote namen uit het vak. Want al snel werd in het wereldje bekend dat ik zo’n camera heb en kwaliteit lever. Als ik overleg met producers die samenwerken met Sting en Rihanna, moet ik mezelf soms even in mijn arm knijpen. Wat een droom! Binnen een maand heb ik al drie grote opdrachtgevers, die ook hun vertrouwen in mij uitspreken. Niet alleen vanwege mijn camera, ook door mijn manier van filmen. Een prima start dus.'

Uitbesteden

Hoe Dajo zijn bedrijf verder vormgeeft? ‘Ik heb gekozen voor een eenmanszaak en een kantoor gehuurd in Rotterdam. Internationaal is die naam iets bekender dan Goes. Vooralsnog staat er alleen een bureau, want ik ben voortdurend op pad. Ik wil me honderd procent richten op filmen, dus beperk alle randzaken als boekhouding en website tot een minimum. Dat is ook mijn tip aan andere starters: focus je volledig op je kerntaak, doe alleen waar je goed in bent en besteed andere zaken uit.’ 

Goed verzekerd

Omdat Dajo zijn hele leven al bij de Rabobank bankiert, was dat zakelijk voor hem een logische stap. Op de Startersdagen ontmoette Dajo Robbert van Straalen, adviseur Bedrijvendesk bij Rabobank Oosterschelde. Robbert: 'Dajo gaat dagelijks op pad met unieke apparatuur. Daarom heb ik onze verzekeringsexperts ingeschakeld. Uiteindelijk is er een passende oplossing gevonden. Ik onderhield ook uit nieuwsgierigheid contact met Dajo. Hij gaat echt voor zijn droom, maakt van zijn hobby zijn werk en doet dat met zoveel enthousiasme en overtuigingskracht. Echt een startende ondernemer die indruk maakt.'

Hydroos Terneuzen

Hydroos uit Terneuzen is verkozen tot ‘Rabo Starter in Zeeland’. Hydroos is een jonge onderneming gespecialiseerd in hydrauliekwerkzaamheden op locatie en sinds dit jaar ook vanuit hun bedrijfspand in Terneuzen. Pieter van Hal en Bart van Damme bieden een op maat gemaakte service aan. Dit uitgebreide dienstenpakket bestaat onder andere uit het opsporen en verhelpen van hydraulische storingen en het reviseren en repareren van hydraulische componenten. 

Eigen bedrijf starten

Bart van Damme en Pieter van Hal van Hydroos uit Terneuzen waren al jarenlang als collega’s werkzaam in de hydraulische techniek. Vaak spraken ze over “voor zichzelf beginnen”. Bart: ‘In loondienst ben je immers ook het gezicht van het bedrijf, doe je je werk zo goed mogelijk en sta je dag en nacht klaar voor je baas. Het ondernemen zit ook in hun bloed. Beiden zijn boerenzoon. Zo kwamen ze op het idee een eigen zaak te starten. 

Eigen werkplaats

Officieel is Hydroos op 1 april 2014 gestart. Ze hebben gekozen voor een vof, dat was belastingtechnisch het meest interessant. Omdat ze niet meteen een pand konden huren, zijn ze eerst op locatie storingen gaan oplossen. Toch bleek er al snel behoefte te zijn aan een eigen werkplaats. Anderhalf jaar later namen ze hun intrek in een bedrijfspand in Terneuzen. 

Werkkapitaal

Pieter blikt terug: ‘We hebben eigenlijk een groot risico genomen, die eerste tijd. Al ons spaargeld zat in de zaak en we hadden nog een persoonlijk krediet. Dat onze eerste opdrachtgevers allemaal zo snel betaalden, is onze redding geweest. Pas toen we een groot project binnenhaalden, waarvoor we werkkapitaal nodig hadden, konden we een kredietfaciliteit verkrijgen. 

Gunnen

Hydroos is gespecialiseerd in hydraulische techniek in de scheepvaart, landbouw en industrie. ‘We werken vaak op locatie’, vertelt Pieter. ‘Soms om de hoek, hier in de haven, maar ook in Polen, Turkije of de Verenigde Staten. Het is vaak een kwestie van gunnen: als je bereid bent lastige opdrachten elders uit te voeren, krijg je ook weer meer klussen hier. 

Samen sterk

Of ze nog tips hebben voor andere starters? Bart: ‘Houd je vaste klanten tevreden en neem pas nieuwe opdrachten aan als je dat echt aankunt. Als je werkt met een flexibele schil, om pieken op te vangen, zorg dan dat bij de zzp’ers die je inhuurt kwaliteit voorop staat.’ Waarop Pieter besluit: ‘Samen sta je sterker. Je hebt twee keer zoveel kapitaal en je netwerk is groter. We weten wat we aan elkaar hebben. Hadden we in het begin niet zo veel risico gelopen, dan hadden we nooit zoveel bereikt als nu!’

Krediet verlenen

Tim Sannen, accountmanager MKB van Rabobank Zeeuws-Vlaanderen: ‘Wat mij opviel aan Bart en Pieter? Het zijn “no nonsense” ondernemers, echte jongens uit Zeeuws-Vlaanderen. Twee harde werkers, die heel bewust keuzes maken. Ze vroegen bij ons krediet aan om een grote inkooporder te realiseren. Op basis van een aantal criteria kijken we dan samen met de ondernemer naar de best passende oplossing.