Ondernemer in beeld

Rabobank Rotterdam waardeert en stimuleert ondernemerschap. Daarom geven we elke maand het podium aan een ondernemer om zo zijn of haar bedrijf te promoten. En ter inspiratie voor andere - potentiële - ondernemers.

Aziatische horecahits blijven ambitieus in coronajaar

YoYo Fresh Tea en Seoul Sista zijn twee zeer verschillende horecaconcepten die toch veel gemeen hebben met elkaar. Ze zijn gebaseerd op populaire formules uit Azië en zijn met veel succes door Wing Li geïntroduceerd in Nederland. Zelfs de coronacrisis kan de ambities van beide brands niet beteugelen.

Ga maar na: hoeveel horecaketens zouden in 2020 – dat toch als een behoorlijk rampjaar voor de branche te boek staat – twee nieuwe vestigingen hebben geopend en zouden op korte termijn nóg eens twee zaken willen openen? 'Het is best apart dat het zo doorgaat', zo beschouwt Wing Li het aanhoudende succes van YoYo Fresh Tea dat hij in 2012 lanceerde. 'Het is natuurlijk een to go-concept. Die worden door corona minder geraakt. Het cafégedeelte in de bars moest dicht, maar voor afhalen konden we gewoon open blijven. Alleen de vestigingen op de Zeedijk in Amsterdam en in de Markthal hebben wat minder gedraaid, omdat daar veel dagjesmensen en toeristen komen. De mondkapjesplicht in Rotterdam had wél meteen impact op het aantal bezoekers trouwens.' YoYo Fresh Tea creëert unieke mixdrankjes met thee als basis. Er zijn inmiddels drie bars in Rotterdam, twee in Amsterdam en één in Den Haag en Utrecht, met nog vestigingen in Leidschendam en Amstelveen aanstaand.

Wing Li in een vestiging van YoYo Fresh Tea

Koreaanse barbeque

Zoals de thee van YoYo aangeslagen is in Nederland, zo geldt dat ook voor het Koreaanse barbecue-concept van Seoul Sista, in 2017 gestart nabij de Witte de Withstraat. 'Je grilt je vlees aan je eigen tafel. Dat is super populair in Azië en wij hadden het er ook ontzettend druk mee. We moesten elke avond mensen teleurstellen, in het weekend zelfs honderden.' Vandaar dat er dit jaar een tweede Seoul Sista kwam op het Weena. Ongetwijfeld met dezelfde potentie, maar: 'We waren net met de verbouwing begonnen toen de lockdown kwam', kijkt Wing Li terug. 'Uiteindelijk zijn we op 8 augustus open gegaan, maar met beperkingen. Op dit concept hebben die veel invloed. Als we maar dertig gasten mogen ontvangen werkt dat niet voor ons.' Hij liet zich door die tegenslag niet deprimeren. 'Van nature ben ik positief ingesteld. Ik sta niet te veel stil bij het onzekere perspectief. Het is een sterk concept dat aan alle kanten klopt en dat iedereen aanspreekt: jong en oud, autochtoon en allochtoon, allerlei groepen. We breiden het nog uit met een karaoke cocktail en dessert bar om er een compleet avondje uit van te maken.'

FUND-R

'In beide Seoul Sista-restaurants werken dertig, vijfendertig mensen. Die worden gewoon doorbetaald als we door corona tijdelijk dicht moeten. We hebben wel gelijk geschakeld aan het begin van de crisis. Zowel voor YoYo als Seoul Sista hebben we een BMKB-regeling aangevraagd, via FUND-R van de Rabobank. De aanvraag voor een overbruggingslening werd gelukkig soepel gehonoreerd. Frank Boom, onze accountmanager bij Rabobank, heeft ons daarin fantastisch begeleid. Maar we hebben er nog geen gebruik van gemaakt. We hadden onze voorzorgsmaatregelen genomen en hebben het tot dusverre op eigen kracht gered.'

Contact

Ma-vr: 8.00-18.00 uur Za: 9.00-17.30 uur


Neem 24/7 contact op met Rabo Interhelp

Particulieren

Bedrijven