Acorn veilt eerste carbon credits

10 augustus 2022 16:31

Acorn, het project van Rabobank dat bedrijven helpt om hun CO2-uitstoot te compenseren, gaat de eerste Carbon Removal Units veilen. “Dit is een uniek moment, want onze klanten kunnen zo concreet iets doen om klimaatverandering aan te pakken”, zegt Jelmer van de Mortel, Innovation Lead bij Rabobank en coördinator van Acorn.

Vrouw met een boom in haar hand

Eerst even terug naar het idee achter Acorn: Rabobank helpt in dit project boeren uit onder andere sub-Sahara Afrika – zogeheten ‘smallholder farmers’ – met het planten van nieuwe bomen op hun land. Het idee is dat deze bomen, door de vruchten (mango’s bijvoorbeeld) die zij na een aantal jaren geven, een nieuwe inkomstenbron voor de boeren kunnen betekenen. Maar sterker nog: ook in de jaren dat de bomen nog geen vrucht dragen vormen zij een bron van inkomsten.

“In die eerste jaren halen deze bomen CO2 uit de lucht en wij kunnen met onze satelliet-gestuurde systemen en de data die we daarmee verzamelen, precies berekenen hoeveel CO2 ze opnemen”, legt Van de Mortel uit.

Carbon Removal Units

Sinds de lancering van Acorn, nu twee jaar geleden, is intussen al een grote hoeveelheid CO2 opgenomen. Dit is ‘verpakt’ in de zogeheten Carbon Removal Units (CRU’s) die nu geveild gaan worden aan bedrijven die hun CO2-uitstoot juist willen compenseren. De veiling van de CRU’s vindt online plaats. Geïnteresseerde bedrijven kunnen op de website van Acorn via een biedingsformulier een bod doen op een aantal CRU’s. De biedingen kunnen tot 8 november van dit jaar worden uitgebracht. Op 14 november zal de bij de veiling betrokken notaris de uitslag bekend maken.

Van de Mortel hoopt dat veel bedrijven aan de veiling zullen deelnemen. “We brengen nu 100.000 CRU’s naar de markt en we gaan kijken welke prijs de klant daarvoor biedt”, vertelt hij. Acorn zal vervolgens kijken naar de hoogste biedingen en kiest uit die groep klanten vervolgens de laagst geboden prijs. “Dat is voor ons dan de stabiele marktprijs voor de toekomst”, zegt Van de Mortel.

Afrikaanse boeren kijken op hun mobiel

Van woorden naar daden

Het team van Acorn hoopt op veel enthousiasme onder bedrijven voor de veiling. “Dat hopen we natuurlijk vooral voor de boeren die bij ons project zijn aangesloten. Op die manier krijgen zij een mooie prijs.” En voor de klanten van de bank is dit volgens Van de Mortel een mooi moment om hun duurzaamheidsambities ook echt concreet waar te maken. “Door deze CRU’s te kopen doen ze meteen echt iets aan klimaatverandering en gaat het van woorden naar daden.” Deelname is daarom ook niet vrijblijvend: een bedrijf moet heldere klimaatdoelen hebben voordat het carbon credits mag kopen.

Project Acorn ligt wat groei betreft zelf mooi op schema en betaalt zijn boeren nu al ruim drie miljoen dollar uit. En de ambities voor de komende jaren zijn nog veel groter. “We willen over een jaar of drie, vier naar een jaarlijkse uitbetaling van 300 miljoen dollar. Dat is vergelijkbaar met wat de Postcodeloterij jaarlijks uitkeert aan internationale projecten.”

Mensen in het veld

Nieuwe inkomstenbron

De grote logistieke uitdaging van Acorn is en blijft om ervoor te zorgen dat het geld ook echt bij de boeren komt. “Daar hebben we heel veel aan het netwerk van Rabo Foundation en Rabobank Partnerships”, zegt Van de Mortel. De komende tijd wil Acorn de boeren ook gaan helpen met het voorfinancieren van de zaailingen voor hun nieuwe bomen. Dat zal voor een nieuwe versnelling in het project moeten zorgen.

Op die manier groeit Acorn de komende jaren ook daadwerkelijk uit tot een nieuwe inkomstenbron voor de bank. Rabobank houdt als organisator van dit project, waarbij zij boeren aan bedrijven verbindt, tien procent over van de opbrengst. Als over twee jaar de voorzieningen in het project zijn terugverdiend, kan dit een verrassend snel groeiende nieuwe bron van inkomsten voor de bank worden. De veiling is een belangrijk signaal om te kijken hoe groot de interesse van het bedrijfsleven is om klimaatdoelen makkelijk en concreet in actie om te zetten. “En een bijkomend voordeel voor onze klanten is dat als zij dit de komende jaren weer willen doen, ze geen screening meer nodig hebben of een nieuw project moeten zoeken. Ze kunnen heel makkelijk gewoon weer CRU’s via ons kopen.”