Yespers zet voedselverspilling om in inkomens en banen
Met lekker en gezond eten voedselverspilling tegengaan en het creëren van een duurzame en inclusieve voedselketen. De missie van ontbijt- en snackproducent Yespers smaakt naar meer. Daarom steunt Rabobank de innovatieve start-up met kennis, netwerk en een speciale voucherregeling.
Voer het e-mailadres in van de persoon met wie je het artikel wilt delen. Het artikel wordt dan verzonden naar de geadresseerde, en een kopie (cc) naar jou.

“De keten verduurzamen. Ik vind dat een producent van eten die verantwoordelijkheid moet nemen.”
Yespers wil dat ons eten weer waardevol wordt. Daarom streeft de Haagse foodproducent naar een duurzame en inclusieve voedselketen. Zo komen de cashews in de crackers direct van lokale boeren in Burkina Faso, worden overgebleven groenten en fruit gebruikt voor de granola en biedt Yespers werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Stap voor stap wil Yespers voedselverspilling tegengaan, meer lokale banen en eerlijke inkomens realiseren. En dat begint met de ingrediënten.
Food with impact
Ook in Nederland werkt Yespers aan een inclusievere keten. Stefan Baecke, oprichter van Yespers, geeft een voorbeeld: ‘We werken aan een nieuwe pilot-productielijn voor de verwerking van fruit, waarmee we niet alleen kijken naar de meest efficiënte output, maar ook naar het maximaal verwaarden van de input. Het verminderen van voedselverspilling verlaagt de footprint, biedt kansen op meer inkomen voor telers en creëert meer werkgelegenheid. Dit noemen we food with impact.’
Nieuwe groeikansen met fruit
Stefan licht toe: ‘In fruitketens, waaronder appels, gaat het nog vaak over het ‘opruimen’ van reststromen. Dat zien wij anders: de grondstof die een verwerkingsproces ingaat, is even waardevol als het eindproduct.’ Yespers startte daarom het project New Farm. ‘Een proeftuin om output (productie) te koppelen aan maximaal verwaarden input (grondstoffen). Van appels die anders verspild worden, maken we nu nieuwe producten zoals appelpulp en appelstroop.’
In de keten heeft alles waarde. De input, de output, het proces én de mensen. Daarom bieden we werk aan mensen die moeite hebben de juiste plek op de arbeidsmarkt te vinden.’ Dit project kan Yespers realiseren dankzij de samenwerking met de Rabo Foundation, Rabobank Den Haag, Stichting Samen tegen Voedselverspilling, Stichting Doen en de gemeente Den Haag.
Waardevolle voucher
Om de benodigde expertise in te huren diende Yespers een aanvraag in voor een voucherregeling van Samen Tegen Voedselverspilling. Doel van de voucherregeling is om bedrijven te stimuleren voedselverspilling te voorkomen of reduceren en reststromen optimaal te verwaarden. De regeling is mogelijk gemaakt door Rabobank en het Ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit en wordt ondersteund door de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen. De voucher werd toegekend en inmiddels werkt Yespers samen met de Wageningen University & Research om een efficiënt proces in te richten.
Elkaar helpen
Zoals Rabobank en de Rabo Foundation Yespers geholpen hebben met een financiële bijdrage en het delen van kennis en netwerk, zo doet Stefan dat andersom ook. Als ledenraadslid bij Rabobank Den Haag e.o. deelt hij zijn kennis over de voedselindustrie en financieringsmogelijkheden graag met andere ondernemers. Zo deelde hij zijn ervaring tijdens een lezing van ImpactFest 2021, een event dat impactmakers van over de hele wereld samenbrengt.