Veelzijdige bomen
Kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden hebben door de klimaatcrisis vaker te maken met extreme droogte en regenval. Met desastreuze gevolgen voor hun oogst en inkomen. Agroforestry – ofwel boslandbouw– biedt boeren een uitweg. Bomen, in combinatie met gewassen, bieden bescherming tegen klimaatverandering en bodemerosie en vergroten de biodiversiteit en de kans op een goede oogst. En sinds kort biedt boslandbouw een nieuw, aanvullend verdienmodel. Want bomen kunnen CO2 uit de atmosfeer halen en als koolstof opslaan. En daarmee kunnen kleinschalige boeren geld verdienen op de internationale koolstofmarkt.
Voer het e-mailadres in van de persoon met wie je het artikel wilt delen. Het artikel wordt dan verzonden naar de geadresseerde, en een kopie (cc) naar jou.

“Zo schuilt er een klimaatheld in iedere boer.”
Klimaathelden
Solidaridad traint en begeleidt al jaren kleinschalige boeren. Volgens Heske Verburg, directeur van Solidaridad, ligt er een enorme kans: ‘Door klimaatslimme methoden toe te passen en bomen te planten kunnen boeren zich weren tegen de gevolgen van klimaatverandering. Bovendien vangen zij op die manier CO2 op, waarmee de opwarming van de aarde wordt beperkt. Zo schuilt er een klimaatheld in iedere boer. Om deze kans te benutten, moeten we boeren belonen voor hun bijdrage aan een beter klimaat.’ Inmiddels identificeert en contracteert de ontwikkelingsorganisatie koffieboeren met potentieel voor CO2-vastlegging, helpt ze klimaatslim te werken, de juiste bomen te planten en biedt ze toegang tot de marktplaats voor koolkoolstofcertificaten. Voor dat laatste werkt Solidaridad samen met Rabobank.
Meetbare CO2-vastlegging
Het Rabobank programma Acorn verkoopt Carbon Removal Units (CRU’s) op basis van koolstof die daadwerkelijk is opgeslagen in geplante bomen. Martine Jansen, Head of Partnerships bij Acorn, legt uit: ‘Dat gebeurt pas nadat bomen koolstof hebben omgezet in biomassa. We kunnen dit meten met behulp van satellietbeelden, algoritmes en kunstmatige intelligentie. Acorn’s CRU’s zijn anders dan andere koolstofcertificaten: door de hoge mate van automatisering vloeit een groot deel van de opbrengsten – minimaal 80% – terug naar de boeren. En onze CRU’s vertegenwoordigen CO2 die daadwerkelijk niet meer in onze atmosfeer aanwezig is.’ De CRU's worden in de vorm van koolstofcertificaten verkocht aan bedrijven met een net-zero doelstelling, die hun onvermijdelijke uitstoot willen compenseren. De opbrengst kunnen boeren weer investeren in klimaatslimme landbouwtechnieken, en zo bijdragen aan een duurzame voedselvoorziening op de lange termijn.
Nieuw verdienmodel
De moonshot van Rabobank: miljoenen kleine boeren in staat stellen over te stappen op boslandbouw door ze te compenseren voor hun bijdrage aan onze planeet. Samen met partners als Solidaridad. Zo kan het bestrijden van de klimaatcrisis hand in hand gaan met het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen.