FUMI maakt eiwit van biergist
Dierlijk eiwit is het belangrijkste ingrediënt in veel voedingsproducten. Het zit overal in, maar de productie is niet altijd even duurzaam. FUMI Ingredients maakt een plantaardig alternatief voor dierlijk eiwit met hulp van micro-organismen van biergist. Met succes. De scale-up won in 2019 de Rabo Duurzame Innovatieprijs en werkt inmiddels samen met AB-InBev, de grootste brouwerij ter wereld.

“Een derde van alle eieren in de wereld wordt verwerkt tot eiwitpoeder. Dan hebben we het over miljarden en miljarden eieren per jaar.”
Absurd
Voor één kilogram dierlijk eiwit wordt veertig kilogram CO2 uitgestoten. Als het aan Corjan van den Berg, oprichter van FUMI Ingredients in Wageningen, ligt, gaat dat drastisch veranderen. "In vergelijking met de gangbare productiemethode genereren wij negentig procent minder CO2, want er zijn geen kippen meer nodig om het eiwit te produceren. En geen kippen betekent geen voedselproductie voor kippenvoer, geen vervoer, geen dierenwelzijn issues en dus ook minder uitstoot van broeikasgassen", legt Van den Berg uit.
Eiwit van biergist
Jarenlang bestudeerden Van den Berg en zijn collega Suarez Garcia hoe zij een plantaardige alternatief voor eiwit uit algen konden halen. Omdat algen nog niet op grote schaal geproduceerd worden, zat daar nog geen toekomst in. In andere industriële processen, zoals bierbrouwen, wat ook nog eens op grote schaal gebeurt, komt gist vrij. En dat was volgens hen wél the way to go.
Rabo Duurzame Innovatieprijs
Van den Berg en zijn compagnon begonnen in 2019 in een lab waar ze slechts een paar gram eiwit-vervanger konden produceren. In oktober van datzelfde jaar, won FUMI de Rabo Duurzame Innovatieprijs voor ondernemers met oplossingen die er echt toe doen. Gerben Dijksterhuis, Startup & Scale-up Banker bij Rabobank licht toe: ”Al in een vroege fase ondersteunen we baanbrekende ideeën met ons netwerk, kapitaal en onze kennis. Door het winnen van de Rabo Duurzame Innovatieprijs kon FUMI investeren in een proeffabriek door middel van het prijsgeld en de Rabo Innovatielening. Dat was een enorme kickstart."
Inmiddels werkt FUMI samen met AB-InBev. Er wordt gewerkt aan een demo-fabriek waar zij met het restproduct van AB-InBev hun plantaardige eiwit-vervanger gaan maken. Op termijn gaat dat fors opgeschaald worden; voor AB-InBev levert dit een geheel nieuwe revenue stream op. En de samenwerking legt FUMI ook geen windeieren.
De heilige graal
Want door de opkomst van veganisme zijn producenten van voedingsmiddelen op zoek naar de heilige graal om een alternatief voor eiwit te vinden. Van den Berg: "In zeventig procent van alle vleesvervangers wordt nu nog kippen-eiwit toegepast, iets wat veganisten helemaal niet willen. Maar ook de bakkerijbranche gebruikt veel kippenei-eiwit. Door de samenwerking met AB-InBev kunnen we ook stappen zetten binnen deze gigantische sector. En samen de voedingsmiddelenbranche verder verduurzamen.”
De Rabo Duurzame Innovatieprijs staat voor ondernemers met innovatieve oplossingen die er echt toe doen. Werk jij aan een maatschappelijk vraagstuk en een duurzame wereld? En wil je jouw idee in de schijnwerpers zetten en verder ontwikkelen?