De wereld heeft Hydraloop nódig

24 maart 2021 15:26

Met Hydraloop kan een huishouden jaarlijks 45 procent water besparen. Het ingenieuze waterrecyclingsysteem, even groot als een koelkast, vangt douche- en badwater op en reinigt het. Waarna het wordt hergebruikt voor het doortrekken van de wc, de wasmachine of voor de tuin.

“Waterschaarste wordt een groot probleem.”

Absurd

Dat we dit laatste nu nog steeds met schoon drinkwater doen vindt Sabine Stuiver, CMO & medeoprichter van Hydraloop, absurd. En gelijk heeft ze. Zoet water wordt wereldwijd steeds schaarser en de komende tijd zal er een toenemend tekort ontstaan. Ook in Nederland.

Begonnen in de garage

Stuiver bracht het systeem samen met haar man Arthur Valkieser eind 2017 op de markt. ‘Hij heeft er jaren aan gewerkt in onze garage. Uiteindelijk is hij erin geslaagd om zes bestaande technieken voor het zuiveren van water aan elkaar te koppelen.’ Inmiddels wordt het gepatenteerde systeem internationaal geroemd.

“Voor bancaire financiering was onze case jong en ambitieus. Toch wilde Rabo ons verder helpen.”

Kennis, netwerk & geld

Voor bancaire financiering was de Hydraloop case jong en ambitieus. Toch wilde Rabo helpen. Het product werd dan ook beloond met de duurzame innovatie prijs. Door een recente investering kan Hydraloop haar productie nu fors uitbreiden en verder innoveren. Verwacht wordt dat de omzet dit jaar met 500 procent zal toenemen. En met het internationale netwerk van de bank wordt opschalen in het buitenland makkelijker.

“Groei is geen doel op zich. Onze missie volbrengen wel… en daardoor groeien we.”

’We werken steeds meer samen met partijen in het buitenland. Zo gaan we een joint venture openen in het Midden-Oosten. Ook is er inmiddels een Amerikaanse dochteronderneming. We zijn verder in gesprek met een andere grote partij, die meerdere continenten bestrijkt.’

10 jaren plan

Mede door de investering van Rabobank kan het Leeuwarder bedrijf haar missie volbrengen: binnen tien jaar een recyclingsysteem voor elk nieuw gebouw, waar ook ter wereld. En of dat nu een Hydraloop is of een ander systeem maakt Stuiver niet veel uit. ‘Want waterschaarste is een wereld probleem en we zullen dit met elkaar op moeten lossen.’

Alle verhalen uit deze serie zijn te vinden op rabo.nl/cooperatiefondernemen

Tekst: Karin de Mik
Beeld: Erikjan Koopmans

Bekijk de video

[VIDEO HIER]