Op weg naar groene mobiliteit met laadpalen voor ondernemers
Met diensten die administratieve beslommeringen wegnemen, bedient MKB Brandstof ruim 50.000 ondernemers in Nederland. Zo biedt het bedrijf een autopas waarmee klanten kunnen tanken, laden en parkeren. De kosten worden daarbij op één factuur verzameld, wat wel zo handig is voor de btw-aangifte. Maar het bedrijf gaat verder, vooral met het oog op een duurzame toekomst. Om overstappen op elektrisch rijden te vergemakkelijken, kunnen klanten inmiddels via MKB Brandstof een eigen laadpaal aanschaffen.

Minder gedoe voor ondernemers & meer elektrisch verkeer in Nederland
Elektrificatie
Met het aanbieden van een persoonlijke laadpaal versnelt het bedrijf de zogeheten ‘elektrificatie’ van de mobiliteit en draagt daarmee een steentje bij aan het verduurzamen van de samenleving in een tijd waarin dat harder nodig is dan ooit. Om die ‘groene’ overstap zo laagdrempelig mogelijk te maken, is het aanvragen van een laadpaal betrekkelijk eenvoudig. Het werkt als volgt: een ondernemer doorloopt op de website van MKB Brandstof in enkele stappen het aanvraagformulier. De kosten worden op dat moment direct inzichtelijk gemaakt, wat ingewikkelde offertes achteraf overbodig maakt. Vervolgens vindt er een intakegesprek plaats om de details en plek van plaatsing te bespreken. Zodra alle afspraken op papier staan, wordt er een monteur ingeschakeld die de laadpaal installeert.
Energy as a Service
“Het spreekt voor zich dat MKB Brandstof een ideale partner is voor Rabobank, die als ‘Bankier van de Energietransitie’ dezelfde groene doelen nastreeft”, zegt Henk van Rijn, relatiemanager bij Rabobank. “Met de propositie Energy as a Service financiert de bank bedrijven die duurzame ‘assets’, zoals zonnepanelen en warmtepompen, als een service aan derden aanbieden. Dit sterk groeiende businessmodel maak de energietransitie meer bereikbaar voor bedrijven en particulieren, iets waar Rabobank vol op inzet. Binnen dat kader kon de bank via een Rabo Energy Loan (REAL) het bedrijf van de financiële brandstof voorzien om zijn duurzame plannen vorm te geven.”
“We hebben de samenwerking echt als een steuntje in de rug ervaren”
Zelfvertrouwen
Toch moest er het een en ander worden ingeregeld om de financieringsconstructie op poten te zetten. “Onze samenwerking met Rabobank is een pilot en geen standaardfinanciering”, zegt Remco Slik, Algemeen directeur MKB Brandstof. “Daarbij kwamen vijf bedrijven in aanmerking voor een financiering, maar nog niet alles was vooraf duidelijk en de bank heeft ook haar eigen grenzen wat moeten oprekken. En daarbij heeft de menselijke relatie echt het verschil gemaakt. Onze relatiemanager bij Corporate Clients in Rotterdam was altijd al nauw betrokken bij onze bedrijfsvoering, maar toen onze plannen voor het verhuren van laadpalen vorm begon te krijgen, zag hij in ons de ideale kandidaat binnen de visie ‘coöperatief ondernemen’. Dat wij uiteindelijk als organisatie sterk genoeg bleken en door de verschillende ontwikkelfases van de ‘REAL-pilot’ van Rabobank zijn gekomen, heeft ons ook veel zelfvertrouwen gegeven.”
Serieuze partij
“We hebben de samenwerking echt als een steuntje in de rug ervaren”, vervolgt de directeur. “Als we met andere partijen over onze laadpalen en de toekomst praten, komt de financiering meestal even aan bod. Als we dan vertellen dat Rabobank onze financier is, wordt het zakendoen met ons voor hun vaak ook een stuk aantrekkelijker, want zij zien in de bank een serieuze partij. En dat helpt ons natuurlijk weer in verdere samenwerkingen om uiteindelijk steeds meer impact te maken.”
Hoe de toekomst er precies uit zal zien laat zich lastig voorspellen. Maar wat MKB Brandstof betreft is de samenwerking pas net begonnen, licht hij toe. “Met samenwerken bereiken we meer, daar zijn we ons van bewust en daarom willen en moeten we meer samenwerken met bedrijven die ook actief zijn in ons domein. Rabobank biedt ons in elk geval de mogelijkheid om van hun netwerk gebruik te maken, dus dat grijpen we met beide handen aan!”