Tv-kok kookt voor Oekraïners in leegstaand Rabo-kantoor

14 november 2022 8:30

Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, heeft Rabobank samen met de maatschappelijke organisatie Springplank040 een leegstaand Rabo-kantoor in Eindhoven omgebouwd tot opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Inmiddels biedt de plek méér dan alleen opvang. Zo kookt de bekende chef-kok Mounir Toub dagelijks voor de Oekraïners, samen met een team van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook kunnen de maaltijden worden afgehaald door dak- en thuislozen. Zo worden in het gebouw aan de Kronehoefstraat meerdere initiatieven aan elkaar geknoopt.

Een nieuw leven voor Rabo-kantoren & eten en onderdak voor vluchtelingen


24Kitchen

Toen de wereld in maart door de Russische inval werd opgeschrikt en de vluchtelingenstroom op gang kwam, besloot Rabobank zo snel als mogelijk een aantal leegstaande kantoren gebruiksklaar te maken voor de opvang van Oekraïners die halsoverkop huis en haard moesten achterlaten. In totaal zijn er acht panden beschikbaar gesteld, waaronder het voormalige kantoor in Eindhoven. Op dit moment vinden daar ongeveer tweehonderd vluchtelingen onderdak.

Springplank040, verantwoordelijk voor de maatschappelijke opvang in Eindhoven en het begeleiden van dak- en thuislozen, was daarbij een waardevolle partner die zich onder andere over de voedselvoorziening in de opvang ontfermde. Zo wist de stichting ook Mounir Toub hierbij te betrekken, de chef-kok die vooral bekendheid geniet via de tv-kanalen 24Kitchen, Omroep Max en Fox Sports.

Kersverse Rabo-keuken

Omdat Toub bij de gemeente Eindhoven bekend is als iemand die vaker deelneemt aan maatschappelijke projecten en ook al langer voor dak- en thuislozen in de keuken staat, was hij de gedroomde kandidaat voor een culinaire bijdrage aan dit opvanginitiatief. Toch zei hij niet direct ‘ja’. Zijn eigen keuken was namelijk te klein om voor zoveel mensen te koken.

Collega’s van de lokale bank en van de facilitaire dienst stonden gelukkig in de startblokken om deze kookuitdaging te tackelen. Zo zorgde Otto Verbaan, Lead Huisvesting, er met zijn team voor dat het bedrijfsrestaurant in het voormalige Rabo-kantoor nieuw leven werd ingeblazen. “Nadat Mounir in de keuken had rondgekeken en ons had laten weten wat er nog miste, hebben wij het benodigde materiaal bij verschillende Rabo-locaties in het landopgehaald”, licht hij toe. “Vervolgens hebben we de apparatuur in Eindhoven geïnstalleerd en aangesloten. Verder hebben we nog wat praktische zaken kunnen regelen. Karretjes en bekers bijvoorbeeld.”

“Het maakt me gelukkig dat ik anderen kan helpen en in hun kracht kan zetten”

Culinaire knuffel

Deze inspanningen stelden Toub in staat om dag in dag uit zijn kookkunsten voor deOekraïners in te zetten, samen met een groot gezelschap van keukenhulpen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Ik ben gezegend dat ik met mijn team in zo’n grote Rabo-ruimte mag koken”, vertelt hij. “En het maakt me gelukkig dat ik anderen kan helpen en in hun kracht kan zetten. Zeker als het gaat om mensen die al tegen vooroordelen aanlopen. Dat ik dagelijks met hen 250 maaltijden mag koken om anderen, in dit geval Oekraïense vluchtelingen en dak- en thuislozen, een ‘culinaire knuffel’ te geven, maakt me oprecht gelukkig. Dat ik op die manier ‘anderen help om anderen te helpen’, maakt het extra waardevol. Dubbel effect voor een nog groter bereik.”

Ondanks de noodlottige situatie waaruit dit project is ontstaan, snijdt het mes dus aan meerdere kanten. Het voormalige Rabo-kantoor is meer dan een opvang alleen. Het is een buurtcentrum, waar ook dak- en thuislozen terecht kunnen voor een warme maaltijd, bereid door vakmensen die via het reguliere sollicitatieproces lastiger aan een baan kunnen komen.

Verbaan: “Vanuit onze coöperatieve mentaliteit willen we mensen zo toegang geven tot datgene wat voor hen belangrijk is. In dit geval dus werkervaring voor het team van Mounir en onderdak en een gezonde maaltijd voor deze vluchtelingen. Samen met Springplank040 en Mounir is dit gelukt.”

Een ‘lichtpuntje’ in donkere tijden dus – waar anders dan in Eindhoven.