Samen op weg naar duurzame voedselproductie

We delen onze wereld met steeds meer anderen. In 2050 zijn er naar verwachting bijna 10 miljard monden te voeden – 7,5 miljard méér dan in 1950. Ook leven we met z’n allen gemiddeld steeds langer. De grote vraag is nu: hoe zorgen we dat al deze mensen genoeg en gezond kunnen eten? En hoe doen we dat zonder onze planeet helemaal uit te putten?

plaatje : vrouw en man samen in een modern voedsel werkplaats

Dit vraagstuk raakt ons allemaal. Dus moeten we ook samen oplossingen vinden. Oplossingen die niet ophouden bij landsgrenzen, bij het hek van een boerderij of het toegangspoortje van een supermarkt. We hebben een wereldwijde aanpak nodig in alle voedselketens. Zodat agrarisch ondernemers méér kunnen produceren met mínder grondstoffen. En consumenten bewuster omgaan met hun dagelijkse eten.

Waarom zet de Rabobank zich hiervoor in?

In het kort: we willen een betere wereld achterlaten voor de generaties na ons. Als bank zijn we ooit opgericht door boeren en sindsdien zijn we altijd een food en agrarische bank gebleven. Daarom dragen we graag ons steentje bij aan genoeg gezond voedsel voor iedereen. Voedsel dat bovendien op een duurzame manier gemaakt is. Ecologisch duurzaam, dus met respect voor milieu en natuur. Maar ook economisch duurzaam, dus met een gezond verdienmodel voor de makers van ons voedsel.

Maar hoe doen we dat dan? Want laten we eerlijk zijn: de Rabobank produceert zelf geen voedsel, en we vervoeren of verkopen het ook niet. Maar veel van onze zakelijke klanten wél. In Nederland en over de hele wereld. Als bank helpen we deze bedrijven. Met financiële producten, maar ook met onze kennis en ons netwerk. Dat laatste door hen in contact te brengen met interessante partijen om mee samen te werken. Zo sporen we de hele voedselketen aan om te vernieuwen en steeds duurzamer te werken.

Financiering, kennis en netwerk

Onze bijdrage aan het voedselvraagstuk begint natuurlijk met onze grootste kracht: financiële oplossingen. Bijvoorbeeld door kleine boeren in ontwikkelingsgebieden en opkomende regio’s toegang tot financiering te bieden. Door huisbankier te zijn van agrarische ondernemers in Europa, Oceanië, Noord- en Zuid-Amerika. En door grote multinationals in de voedsel producerende sector met financiele diensten en adviezen bij te staan. Daarnaast versnellen we innovatie via partnerschappen als het AGRI3 Fund, Rabo F&A Innovation Fund, ons eigen pitch-platform FoodBytes! en accelerator Terra.

Maar we hebben meer te bieden dan alleen geld. Zoals: een weelde aan kennis. Verzameld door onze eigen food- en agri-analisten en onderzoekers over de hele wereld. En door onze kennispartners, zoals Wageningen Universiteit & Research. Zo breiden we dagelijks onze expertise uit – en delen we die met onze klanten en partners.

En last but not least brengen we ook graag partijen met elkaar in contact. Om samen te kunnen groeien en vernieuwen. In onze ruim 120 jaar als gespecialiseerde agrarische bank hebben we namelijk een enorm netwerk opgebouwd. Van producenten tot overheden en ngo’s. Dit netwerk zetten we elke dag in om partijen te verbinden en coalities te smeden. Allemaal bedoeld om de voedselketens te vernieuwen en versterken.