Belastingaangifte 2016

Vanaf 1 maart kunt u belastingaangifte doen over het vorige kalenderjaar. Bekijk onze tips en pak uw belastingaangifte slim aan.

Gebruik uw Financieel Jaaroverzicht

Het Financieel Jaaroverzicht is een handig overzicht voor uw aangifte inkomstenbelasting. U hoeft uw Financieel Jaaroverzicht over 2016 niet zelf aan te vragen bij ons. U vindt dit overzicht in uw Berichten via Rabo Internetbankieren en/of de Rabo Bankieren App. Op het Financieel Jaaroverzicht staan de gegevens van uw betaalrekeningen en eventuele spaarrekeningen en hypotheken. Houd dit overzicht bij de hand bij het invullen van uw belastingaangifte.

Lees meer over het Financieel Jaaroverzicht

Inloggen bij Belastingdienst

Om belastingaangifte te doen, kunt u nu ook inloggen met iDIN, in plaats van met uw DigiD. Het gaat om een pilot. Met IDIN ervaart u het gemak van inloggen met uw Rabo Scanner.
De Consumentenbond beveelt inloggen met iDIN aan.

Handige informatie bij uw belastingaangifte

We hebben belangrijke informatie over de belastingaangifte en veelvoorkomende situaties onder elkaar gezet.

Vermogen boven het heffingsvrij vermogen

Bij uw aangifte inkomstenbelasting moet u aangeven hoeveel vermogen u heeft. Op uw Financieel Jaaroverzicht vindt u uw vermogen per rekening op 1 januari. Over het vermogen dat boven het heffingsvrij vermogen uitkomt, betaalt u belasting. U vindt het bedrag van het heffingsvrij vermogen op de website van de Belastingdienst.

Lees meer over heffingsvrij vermogen en belasting

Bekijk het bedrag van het heffingsvrij vermogen op Belastingdienst.nl

Hypotheek en belastingaangifte

Als u een eigen huis heeft en u uw hypotheek nog niet heeft afgelost, betaalt u waarschijnlijk hypotheekrente. U kunt deze hypotheekrente onder voorwaarden aftrekken bij uw aangifte inkomstenbelasting. Er wordt dan rekening gehouden met de aftrekbare hypotheekrente. 

Heeft u in 2016 een huis gekocht? Dan zijn er een aantal kosten die u eenmalig kunt aftrekken. Bijvoorbeeld de betaalde boeterente, oversluitkosten of taxatiekosten.

Lees meer over een hypotheek en belastingaangifte

Belasting en premies over periodieke uitkeringen

Heeft u een rekening Rabo ToekomstUitkering of Rabo GoudenHanddrukUitkering? Op de uitkeringsspecificatie van deze rekening staat het bedrag dat u in 2016 aan bruto-uitkeringen heeft ontvangen. Op deze bruto-uitkeringen hebben wij al een verplichte voorheffing van loonbelasting en premies volksverzekeringen en een inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet ingehouden. Bij uw aangifte inkomstenbelasting geeft u het bedrag aan bruto-uitkeringen en ingehouden voorheffing van loonheffing op. De Belastingdienst berekent of u bij uw aangifte dan nog inkomstenbelasting moet betalen, of dat u geld terugkrijgt.

Heffingen over Rabo ToekomstUitkering

Heffingen over Rabo GoudenHanddrukUitkering

Fiscaal vriendelijk sparen voor uw inkomen voor later

Heeft u een pensioentekort? Of moet u als ondernemer zelf voor uw pensioen zorgen? Dan kunt u met banksparen een lijfrentetegoed opbouwen. Met banksparen kunt u fiscaal vriendelijk sparen of beleggen om uw inkomen voor later aan te vullen. U stort eenmalig of periodiek een bedrag op een geblokkeerde bankspaarrekening.

Lees meer over banksparen met belastingvoordeel

Contact

Rabobank