Nieuwe wijn in groene zakken
Beleggers hebben steeds meer oog voor de manier waarop bedrijven worden gerund en hoe ze daarbij omgaan met mens en milieu. Klimaatverandering en de coronacrisis hebben dat bewustzijn verder vergroot, met als gevolg een aanhoudende vraag naar duurzame beleggingsfondsen. De beleggingsfondsenindustrie speelt daar op in, onder andere door het ‘omkatten’ van bestaande fondsen naar duurzame varianten. Een mooi voorbeeld daarvan is de transformatie van het Parvest Energy Innovators Fund in het BNP Paribas Energy Transition Fund in september vorig jaar. Daarbij verschoof de focus van beleggingen in olie en gas resoluut naar beleggingen in alternatieve energie. Een ommezwaai van 180 graden dus. Iets minder radicaal, maar wel significant, was de meer recente wijziging van het Actiam Verantwoord Index Aandelenfonds Wereld in het Actiam Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld. Deze naamswijziging ging gepaard met een verdere aanscherping van het duurzaamheidsbeleid. Als gevolg daarvan wordt nu 25 procent (was 5 procent) van het wereldwijd belegbare universum uitgesloten.
Ook samenvoegingen zijn aan de orde van de dag; zo gaat Robeco Hollands Bezit op 29 september samen met Robeco Sustainable European Stars. Daardoor verandert het fonds voor de zittende Hollands Bezitters behoorlijk van karakter; zij beleggen straks in een duurzaam fonds en niet meer alleen in Nederlandse aandelen. Fondshuizen kiezen vaker voor een dergelijke oplossing omdat het vermogen onder beheer in het oude fonds dan (deels) gebruikt kan worden om schaalgrootte te bereiken met het nieuwe (of andere) fonds.
Als dit soort veranderingen leidt tot een nieuwe fondsnaam, is het voor (zittende) beleggers wel duidelijk dat er iets is gewijzigd. Er vinden echter ook regelmatig (kleinere) wijzigingen plaats in het beleggingsbeleid zonder dat de fondsnaam verandert. Zo zijn veel Nederlandse fondshuizen de laatste jaren strenger geworden als het gaat om beleggingen in tabaksproducenten. Sommige fondsen sluiten nu ook kolen uit of vermijden de hele fossiele sector. De MSCI SRI fondsen van iShares doen dat bijvoorbeeld. De fondsen hebben echter nog dezelfde naam. ASN besloot vorig jaar om alcoholproducenten in de ban te doen vanwege voortschrijdend inzicht in de schadelijke effecten van alcoholgebruik. Prima natuurlijk, is ook netjes gecommuniceerd, maar zie het als belegger maar eens allemaal bij te houden.
Er staan het komende jaar nog meer wijzigingen op stapel. Momenteel zijn financiële partijen in Europa volop bezig met de implementatie van het European Sustainable Finance Plan. Inmiddels ligt er als onderdeel van de uitwerking van dat plan een verordening op het vlak van een duurzame taxonomie en een verordening met betrekking tot informatieverschaffing. Deze moeten “green washing” voorkomen en leiden tot betere informatie voor beleggers op het gebied van duurzaamheid. Fondshuizen moeten bijvoorbeeld straks per fonds aangeven óf en welke duurzaamheidsambities het nastreeft. In feite komen er op dit vlak, vrij vertaald, drie categorieën van fondsen: niet-duurzaam, lichtgroen en donkergroen. Bij elke categorie horen vervolgens bepaalde verplichtingen ten aanzien van de beleggingen en de transparantie daarover. De uitwerking zal het nodige te weeg brengen en fondshuizen nemen momenteel hun assortiment onder de loep. Dat kan ook leiden tot strategische keuzes, waarbij het beleggings- of duurzaamheidsbeleid van diverse fondsen wordt aangepast. Maar ook andere wijzigingen zoals samenvoegingen of naamsveranderingen zijn denkbaar.
Fondswijzigingen zijn een constante in fondsenland. Mijn advies is dan ook om zeker ééns per jaar te checken of de (duurzame) uitgangspunten van de fondsen in uw portefeuille nog steeds passend zijn. Fondsen waar u ooit bent ingestapt, kunnen inmiddels een ander karakter hebben. En fondsen die u wellicht voorheen links liet liggen, sluiten nu misschien wèl aan bij uw wensen. Gewoon nuchter bekijken dus.
Gert van de Paal
Specialist Maatschappelijk Verantwoord Beleggen
Rabobank Nederland Particuliere Klanten
8 september 2020