Aanpassing in de aandelenportefeuilles: extra cyclische aandelen in het macrofonds

31 juli 2023 16:05

We zijn in de aandelenportefeuilles die we actief beheren wat offensiever gaan beleggen. Er is een pluk cyclische aandelen toegevoegd aan het 1895 Macrofonds. Dit zijn aandelen van bedrijven die bovengemiddeld profiteren van economische voorspoed, maar harder geraakt worden als het economisch tegenzit. Senior beleggingsstrateeg Peter Vonk legt uit wat er precies is veranderd en waarom.

Peter, vertel: wat is er precies veranderd?

“Er is in onze actief beheerde portefeuilles een nieuwe positie toegevoegd aan het 1895 Macro Opportunities Fonds. Dit deel bestaat uit cyclische aandelen en vormt 10% van het fonds. Hiermee is het fonds wat offensiever gepositioneerd. Dat reflecteert beter hoe we over de huidige beleggingsomgeving denken.”

Cyclische aandelen, wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“Het zijn aandelen van bedrijven die verhoudingsgewijs sterk meebewegen met de economische conjunctuur. Met andere woorden: ze profiteren bovengemiddeld van economische voorspoed, maar worden harder geraakt als het economisch tegenzit. Typische sectoren waar we extra in beleggen zijn cyclische consumentengoederen, zoals auto’s, toerisme en luxegoederen, technologie en industrie. Denk aan aandelen zoals BMW, KLM, cruisemaatschappij Carnival en Apple.”

Waarom hebben we deze stap genomen?

“We zijn wat optimistischer geworden over de economie. De inflatie is aan het dalen en de cijfers over de banenmarkt blijven sterk en de consumentenbestedingen robuust. Recente ontwikkelingen rond kunstmatige intelligentie kunnen bovendien leiden tot veel nieuwe investeringen en tot groei van de productiviteit bij bedrijven. In ons basisscenario gaan we uit van trage groei van de wereldeconomie, maar we hebben kortgeleden de kans op een positief scenario wat verhoogd. We verwachten dat cyclische bedrijven in zo’n scenario beter renderen.”

“We komen van een situatie dat de positionering in het macrofonds betrekkelijk defensief was. Met als consequentie een lagere gevoeligheid voor de beweging van de wereldwijde aandelenmarkt. De maatstaf die dit meet is de ‘bèta’. Als de bèta groter dan 1 is dan stijgt en daalt de portfolio meer dan de marktindex, en als die lager is dan is dat minder.”

“De bèta van het macrofonds lag rond de 0,9, wat inhoudt dat als de wereldindex met 10% stijgt dit fonds met 9% stijgt. Met de opname van cyclische aandelen is de bèta van het fonds toegenomen.”

Waarom doen we dit nu? Is dit een goed moment om dit soort aandelen te kopen?

“Het is nog maar een paar weken geleden dat we ons positieve scenario hebben verhoogd. Deze stap doet daar recht aan. Tegelijkertijd hebben we nu een extra knop in het macrofonds om aan te draaien als we meer bewijs zien dat de inflatie verder afneemt en de afremmende economie een doorstart maakt.”

“Met het opnemen van cyclische aandelen beleggen we meer in het groeigedeelte van de IT-sector, waarin de Amerikaanse techreuzen het grootste gewicht voor hun rekening nemen. De resultaten van de cyclische index hangen nauw samen met de voorlopers op het gebied van kunstmatige intelligentie.”

Als cyclische aandelen worden toegevoegd aan het macrofonds, zal er ook iets uit moeten. Welke posities worden kleiner?

“De defensieve positie in sterke merken (Global Brands) is met 5% afgebouwd als tegenhanger van de nieuwe cyclische positie. Daarnaast is ook 2,5% afgeschaafd van de twee posities in Azië. Het gevolg is dat in de VS wat meer wordt belegd. Er zaten relatief veel Aziatische aandelen en defensieve aandelen in het macrofonds. Die oververtegenwoordiging wordt hiermee wat kleiner, maar Azië blijft sterk vertegenwoordigd in dit fonds. ”

Goed om te weten.

Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.