Zo gaan actieve managers om met de tarieventurbulentie
Aandelenbeurzen zijn de week goed begonnen nadat in het weekend bekend werd dan elektronica en chips mogelijk (tijdelijk) uitgezonderd worden van Trumps handelstarieven. Het grillige beleid plaatst beleggers voor uitdagingen, ook professionele managers. Hoofd beleggingsfondsen en mandaten Rishma Moennasing sprak erover met de actieve managers binnen de 1895-aandelenfondsen. Hoe gaan zij om met de onzekerheid?

Rishma, wat heb je van de managers gehoord?
“Ze bekijken echt van bedrijf tot bedrijf wat de impact is van de tarieven. Een tarief geldt voor een land maar kan minder impact hebben op een individueel bedrijf in dat land. De focus ligt daarbij nog meer dan eerder op kwaliteit. Dat wil zeggen: bedrijven met een gezonde balans en die marktleider zijn op hun terrein.”
In wat voor bedrijven beleggen ze?
“Je ziet dat de managers de voorkeur geven aan sectoren en bedrijven waar geen tarieven voor gelden. Halfgeleiders en medische instrumenten, bijvoorbeeld. Of bedrijven die meer gericht zijn op de thuismarkt en die minder afhankelijk zijn van handel met het buitenland. Bedrijven die dus lokaal produceren en verkopen denk bijvoorbeeld aan nutsbedrijven in de VS.
Daarnaast ligt de focus op bedrijven die producten en diensten hebben waar altijd vraag naar is, ongeacht de hoogte van de prijs. Denk aan geavanceerde systemen voor automatisering in de zorg en industrie. Dat soort bedrijven kan prijzen doorberekenen aan afnemers en is dus minder gevoelig voor tarieven.”
Wat voor bedrijven zien ze juist als risicovol?
“Het is een open deur, maar businessmodellen die heel gevoelig zijn voor tarieven. Denk bijvoorbeeld aan sportgadgets en sportkleding. Veel Amerikaanse bedrijven produceren sportkleding en -schoenen in Azië. Een productieproces valt meestal niet snel te verplaatsen en is ook niet altijd handig omdat je dicht bij je leveranciers wil zitten voor de grondstoffen en arbeidskrachten die je nodig hebt.
Wel is het zo dat Amerikaanse bedrijven die in het buitenland produceren mogelijk meer kunnen leveren aan andere landen, zoals in Europa of Azië zelf. Hoe dan ook blijft het onzeker wat de tarieven uiteindelijk zullen worden voor verschillende landen.”
Het is op dit moment vooral het handelsconflict tussen de VS en China dat escaleert. Wat betekent dit voor beleggingen in China?
“Daar hebben bedrijven de voorkeur die groeien door de sterke lokale consumptie en een groot deel van de omzet op de eigen thuismarkt behalen. Met bedrijven als C-trip en JD.com en andere luxegoederen waar vraag naar is.”
Zijn de managers de laatste twee weken druk aan het handelen?
“Ervaring is voor ons een belangrijk criterium bij het selecteren van een manager. De managers hebben al meerdere periodes van hoge volatiliteit en verkoopgolven meegemaakt. Je ziet dat ze zorgvuldig naar de cases kijken en dat ze geen ondoordachte acties doen tegen onnodig hoge kosten.”
Goed om te weten.
Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.